Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NNO a sociální podnikání v Jihomoravském kraji

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NNO a sociální podnikání v Jihomoravském kraji"— Transkript prezentace:

1 NNO a sociální podnikání v Jihomoravském kraji
Asociace nestátních neziskových organizací Jihomoravského kraje - Společně dáváme smysl

2 Zkušenosti z Irska Our Mission
Projekty vznikající zdola mají u regionálních politiků větší vážnost a úctu než v ČR.  Projekt Walkways mající podtext „creating pathways to employment“ vznikl z podnětu rodičů zdravotně postižených dětí. Takto se nám organizace představila: Our Mission WALK is a progressive organisation where people who have intellectual disabilities are supported to live self determined lives within socially inclusive communities Naše poslání WALK je pokroková organizace, kde lidé s mentálním postižením mají podporu žít samostatně v sociálně inkluzivní komunitě. A prezentací, kterou mám zde k dispozici, nám představili své strategické plány pro období 2011 až 2014.

3 Zkušenosti z Irska Mladí lidé dostávají veřejné zakázky jako je např. předpěstovávání veřejné zeleně Takto vypadá zdevastovaný objekt, který firma Walk dostane od místní samosprávy na dvacet let za symbolickou cenu, a chce zde, v nejchudší části města, vybudovat víceúčelové centrum a zaměstnat zde další postižené mladé lidi:

4 Co je sociální podnikání?
Zdroj: jsou to podnikatelské aktivity prospívající společnosti a životnímu prostředí hraje důležitou roli v místním rozvoji a často vytváří pracovní příležitosti pro osoby se zdravotním nebo společenským znevýhodněním zisk je z větší části použit pro další rozvoj sociálního podniku pro sociální podnik je stejně důležité dosahování zisku i zvýšení veřejného prospěchu Překážky: neexistující zákony o sociálním podnikání a veřejné prospěšnosti!

5 Co je veřejná prospěšnost?
Statut veřejné prospěšnosti je ve většině evropských zemí používán pro vymezení organizací, které svojí činností přispívají k veřejnému blahu a mají proto možnost ucházet se o podporu z veřejných zdrojů i požívat určitých výhod (typicky daňových úlev). V právním řádu České republiky doposud není vymezen pojem veřejné prospěšnosti nebo právnické osoby se statusem veřejné prospěšnosti, resp. právnické osoby poskytující veřejně prospěšné služby a konající veřejně prospěšné činnosti. Tento nedostatek je nesystémově a bez opory v právním řádu nahrazován výkladem, podle něhož jsou za tyto právnické osoby považovány nestátní neziskové organizace na základě svých právních forem. Pozn.: zákon byl schválen Poslaneckou sněmovnou V Senátu na jednání v září neprošel.

6 Jaká je situace se sociálním podnikáním u nás?
Bc. Lenka Ševelová, P3 - People Planet Profit, o.p.s.: Seminář pro členy Asociace nestátních neziskových organizací Jihomoravského kraje, duben 2013 První informace o sociálním podnikání Účastníci semináře obdrželi publikace Jak založit sociální podnik a Příklady dobré praxe

7 Zkušenosti odjinud Aktivní účast ANNO JmK na workshopu
Pořadatel: Kunštát Pro Futuro, o.p.s., spolu se švýcarským partnerem panem Cyprianem Eggenschwilerem Zkušenosti obou partnerů se zaměstnáváním lidí s mentálním postižením

8 Spolupráce s regionální samosprávou
Seminář Jak se mohou neziskové organizace zapojit do komunitně vedeného místního rozvoje (CLLD). Nové možnosti v programech evropských fondů v období Pořadatelé: Výbor pro Evropskou unii Rady vlády pro nestátní neziskové organizace Národní síť Místních akčních skupin ČR Výhoda spolupráce NNO s MAS v určitém regionu je v jeho znalosti obou partnerů

9 Co říct závěrem? Snad že se blýská na lepší časy?
seminář ANNO JmK 3.března 2014: Operační program Zaměstnanost Prioritní osa 1: Podpora zaměstnanosti a adaptibility pracovní síly Prioritní osa 2: Sociální začleňování a boj s chudobou Prioritní osa 3: Sociální inovace a mezinárodní spolupráce Prioritní osa 4: Efektivní veřejná správa Prioritní osa 5: Technická pomoc V pracovní skupině připravující OP pracovala členka výboru ANNO JmK Ing.Jitka Bednářová. Z programu bude možno čerpat dotace na „měkké“ projekty. Výzvy se očekávají v 2.čtvrtletí 2015.

10 Integrovaný regionální operační program, návrh na léta 2014-2020:
Tentýž seminář 3.března 2014 Integrovaný regionální operační program, návrh na léta : Investiční priorita 9c prioritní osy 2: Podpora sociálních podniků Tvorba a realizace podnikatelských záměrů, příprava a provoz sociálního podniku Podpora vzniku, rozšiřování a inovace zázemí sociálních podniků Investiční aktivity vedoucí ke snižování nezaměstnanosti a k podpoře sociálního začleňování Investiční aktivity podporující orientaci sociálních podniků na lokální potřeby a zdroje Na přípravě IROPu se podílel předseda výboru ANNO JmK Jaromír Hron. Z IROPu bude možno čerpat finance i na drobné investice. První výzvy se očekávají v 3.čtvrtletí 2015.

11 Je-li problém definován a prodiskutován, je možno ho vyřešit.
Pořad Českého rozhlasu Dvojka „Jak to vidí…“ , jak to vidí docentka Vysoké školy mezinárodních a veřejných vztahů v Praze, doc.Ing.Ilona Švihlíková, Ph.D. Vede katedru politických, společenských věd a ekonomie. Jejím hlavním oborem jsou mezinárodní ekonomické vztahy, různé aspekty globalizace, měnové otázky, energetická bezpečnost a obecně souvislosti mezi ekonomikou a politikou (především daňová problematika). Je koordinátorkou občanské iniciativy Alternativa Zdola, která si klade za cíl podporu komunitního hnutí v ČR. 6,20 až 8,50 min.rozhovoru, zahraniční inspirace…

12 Děkuji za pozornost. Kontakt: RNDr. Bronislava Milinková
 3/2014


Stáhnout ppt "NNO a sociální podnikání v Jihomoravském kraji"

Podobné prezentace


Reklamy Google