Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_121_Chov_skotu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_121_Chov_skotu"— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_121_Chov_skotu
VÝZNAM CHOVU SKOTU Autor: Ing. Miroslav Huk

2 Záznamový list výukového materiálu
Název školy SŠTZ Mohelnice, 1. máje 2, Mohelnice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (III/2) Název výukového materiálu Význam chovu skotu Označení VY_32_INOVACE_121_Chov_skotu Vzdělávací obor 41-51-H/01 Zemědělec – farmář Tematická oblast Chov zvířat Ročník Druhý Autor Ing. Miroslav Huk Datum ověření KF 2 Anotace / metodický popis Význam chovu skotu, produkční funkce, mimoprodukční funkce, produkce potravin, produkce statkových hnojiv, suroviny pro průmysl Podpis autora Podpis ředitele

3 Chov skotu – Význam chovu skotu
Ing. Miroslav Huk

4 Význam chovu skotu Chov zvířat Chov skotu
činnost, která je zaměřena jednak na produkci potravin a surovin, ale také na zájmový chov, jehož cílem je zejména náplň volného času a zálib chovatele. Chov skotu hlavní a nejvýznamnější odvětví živočišné výroby, uzavřený systém s vazbami na ostatní odvětví zemědělské výroby, hlavně rostlinou výrobu. Chov skotu nejnáročnější na investice a spotřebu živé práce. SOUz Loštice Ing. Miroslav Huk

5 Význam chovu skotu Produkční funkce chovu zvířat
výživa lidí – krytí potřeby živočišných bílkovin mléko (kráva, koza, ovce) a z něj vyráběné mléčné výrobky (jogurty, sýry aj.), maso (hovězí, telecí, vepřové, drůbeží, skopové a ostatní), vejce, zajištění dostatečného množství kvalitních a "bezpečných" potravin, zajištění surovin k průmyslovému zpracování, kůže a kožešiny, případně jiné tkáně těl poražených zvířat (kosti, žluč, žlázy s vnitřní sekrecí), vlna, rohy, paznehty. poskytování krmiv, mlezivo, mléko plnotučné, odstředěné či odpady při zpracování, masové a masokostní moučky - důležitý doplněk krmiv  pro hospodářská zvířata, SOUz Loštice Ing. Miroslav Huk

6 Význam chovu skotu Mimoprodukční funkce chovu skotu (zvířat)
produkce statkových (organická) hnojiv chlévské mrvy, kejdy, močůvky – které ovlivňují množství humusu v půdě a tím její úrodnost, produkce plemenných a chovných zvířat, produkce biologického materiálu šlechtitelské kvality inseminační dávky, embrya. Mimoprodukční funkce chovu skotu (zvířat) zajistit multifunkční a trvalé a konkurenceschopné zemědělství, udržení krajiny v přirozeném a kulturním stavu (význam v údržbě a tvorbě krajiny – ekologický způsob hospodaření, využívání trvalých travních porostů, pěstování objemných krmiv na orné půdě), rozvoj venkova, udržení zaměstnanosti, plnění sociálních funkcí, zajištění bezpečnosti a jakosti potravin, ochrana životního prostředí a zvířat. SOUz Loštie Ing. Miroslav Huk

7 Význam chovu skotu Skot má vysokou termoregulační schopnost a adaptabilitu – rozšíření, přizpůsobení, rozdílné chovatelské nároky jednotlivých kategorií – různé technologie, vysokou konverzi živin i v extenzivních podmínkách hospodaření, dlouhý generační interval (nutná kontinuálnost šlechtitelské práce), nutnost respektovat biologické požadavky. Konverze živin Proměna živin z krmiva na produkci hmotnostního přírustku, mléka, vajec. Uvádí se v hmotnostní jednotce krmiva na jednotku produkce (např. 112g krmiva na jedno vejce). (Převzato z: Urban, J., Šarapatka, B., Učebnice Ekologického zemědělství II., Šumperk 2005) SOUz Loštice Ing. Miroslav Huk

8 Význam chovu skotu Mléko Maso
vysoká stravitelnost, výživná a biologická hodnota (obsahuje plnohodnotné a lehce stravitelné bílkoviny, minerály a vitaminy), nejlepší konverze živin, vyšší rentabilita (než výroba masa), nezastupitelné ve výživě obyvatelstva, zpracováním získáváme smetanu, máslo, tvaroh, sýr, podmáslí, syrovátku, mléka kondenzovaná a sušená a další). Maso horší konverze (x drůbež, prasata), předností - část lze vyrobit z objemné píce, hovězí maso je hodnotné, lehce stravitelné, telecí maso je dietní, spotřeba by se měla zvyšovat na úkor vepřového (má více tuku), zatím je to naopak (cena). SOUz Loštice Ing. Miroslav Huk

9 Význam chovu skotu Průmysl Produkce statkových hnojiv
Zvířata poskytují také suroviny pro průmyslové zpracování: kožedělný, kožešnický, obuvnický (boty, aktovky, rukavice a další spotřební zboží se vyrábí z kůží skotu, prasat, koz a koní), průmysl chemický a farmaceutický (výroba léků a léčiv), z kostí zvířat se vyrábí mýdlo, klíh, průmyslová hnojiva, z rohů a paznehtů se vyrábí např. knoflíky, hřebeny apod. Produkce statkových hnojiv ovlivňují množství humusu v půdě a tím její úrodnost, chlévská mrva, močůvka, kejda. SOUz Loštice Ing. Miroslav Huk

10 Opakování J E H N Ě U S A T L K O R Á V P I C
Jaký nám skot přináší užitek? Co znamená konverze živin? Křížovka – vyplň všechny názvy živočichů a v tajence se dozvíš, jak se jmenuje mladá kráva, která ještě neměla tele. 1. mládě ovce 2. samice husy domácí 3. mládě tura domácího 4. samec kura domácího 5. samice tura domácího 6. samice kura domácího 7. samice ovce domácí 8. mládě prasete domácího J E H N Ě U S A T L K O R Á V P I C SOUz Loštice Ing. Miroslav Huk

11 Opakování K číslům doplň názvy orgánů tlama, chrup jazyk jícen, hltan
1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. tlama, chrup jazyk jícen, hltan bachor čepec kniha slez tenké střevo slepé střevo tlusté střevo SOUz Loštice Ing. Miroslav Huk močový měchýř

12 Použité zdroje MIŠKOVSKÝ, DOC. ING. CSc.,Zdeněk. Chov zvířat 2. Vydání první. Praha : CREDIT – vydavatelství agentura, s. ISBN SAMBRAUS, Hans Hinrich. Atlas plemen hospodářských zvířat. Vydání první. Praha: Nakladatelství Brázda, s. r. o.,, s. ISBN VARGA, ING., Stanislav; KREJČÍ, ING., Vladimír. Zemědělská výroba II.Vydání druhé. Praha: Institut výchovy a vzdělávání Ministerstva zemědělství České republiky, s. ISBN X. VARGA, ING., Stanislav; KREJČÍ, ING., Vladimír. Zemědělská výroba II.Vydání druhé. Praha: Institut výchovy a vzdělávání Ministerstva zemědělství České republiky, s. ISBN URBAN, J., ŠARAPATKA, B., a kol. Ekologické zemědělství: učebnice pro školy i praxi - I. díl. Vydání první. Praha: MŽP a Svaz PRO-BIO, 2003, 280 s. ISBN ŠARAPATKA, B., URBAN, J., a kol. Ekologické zemědělství: učebnice pro školy i praxi - II. díl. Vydání první Šumperk: Svaz PRO-BIO, 2005, 334 s. ISBN BURDA, František. Zemědělské výrobky 2 – živočišné výrobky.Vydání první. Praha: Státní zemědělské nakladatelství, s. ISBN SOUz Loštice Ing. Miroslav Huk


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_121_Chov_skotu"

Podobné prezentace


Reklamy Google