Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Technické muzeum v Brně

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Technické muzeum v Brně"— Transkript prezentace:

1 Technické muzeum v Brně
Oddělení slepecké dokumentace

2 Oddělení dokumentace slepecké historie Technického muzea v Brně navazuje na Slepecké muzeum, které bylo založeno PhDr. Josefem Smýkalem 5. května 1992. V témže roce Slepecké muzeum převzalo a uspořádalo jeho soukromé sbírky a založilo na nich svoji prezentační činnost. Ovšem počátky sahají už k roku 1977, kdy začaly snahy tohoto významného tyflopeda zpřístupnit výsledky své sběratelské činnosti veřejnosti. Česká unie nevidomých a slabozrakých a Federace nevidomých a slabozrakých se v této době zasadily o to, že sbírka byla instalována v místnostech nadační budovy básníka Josefa Chaloupky v Brně na Chaloupkově ulici číslo 7.

3 Až do září roku 2000 zde muzeum provozovalo svou činnost.
Sbírkový fond se neustále rozrůstal a kapacita místností se stala posléze nedostatečnou. Provozovatel Slepeckého muzea – Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých ČR – se dohodla s Technickým muzeem v Brně, které nabídlo prostory i zastřešení činnosti muzea a v září roku 2000 bylo Slepecké muzeum včleněno do struktury Technického muzea v Brně jako jedno z jeho oddělení. V současné době jsou unikátní sbírky prezentovány v samostatné expozici s názvem Kultura nevidomých.

4 Pracovníci oddělení dokumentace slepecké historie uspořádali v prostorách Technického muzea i mimo něj již několik výstav. V roce 2002 (duben-říjen) to byla výstava reliéfních plánků, obrázků a zeměpisných map Svět haptický – I. Tato výstava se konala tehdy v sále Kulturního centra města Brna na Radnické ul. Č. 10. Prostory byly Technickému muzeu v Brně propůjčeny. Autorem výstavy byl PhDr. Josef Smýkal, v té době vedený jako spolupracovník oddělení pro slepeckou historii Technického muzea v Brně. Výstava byla hojně navštěvována lidmi z Česka, ale i ze zahraničí. 5. června roku 2003 byly slavnostně otevřeny některé expozice Technického muzea v Brně, mezi nimi i ta naše Kultura nevidomých. Byla tak dána možnost už veškeré malé výstavy pořádat v prostorách hlavní budovy Technického muzea v Brně.

5 V roce 2004 v prostorách Malé galerie v hlavní budově Technického muzea v Brně bylo připomenuto šedesáté výročí Dne nevidomých (listopad-prosinec). V samotné expozici Kultura nevidomých proběhlo několik zajímavých výstav. V roce 2005 (duben-srpen) se zde uskutečnila výstava k stému výročí narození nevidomého autora drobných črt, hudebního skladatele a učitele působícího na Ústavu, pozdější škole pro nevidomé v Brně Rudolfa Krchňáka. V roce 2008 (březen-červen) to byla výstava pořádaná v odbočce SONS v Kyjově, která se týkala mechanismů v Technickém muzeu v Brně k taktilnímu vnímání. V roce 2008 (září-říjen) pak výstava ke stopadesátému výročí narození nevidomého Karla Emanuela Macana, hudebního skladatele, buditele české slepecké kultury a také učitele v Klarově ústavu pro nevidomé žáky v Praze.

6 V roce 2009 (únor-prosinec) se uskutečnila výstava k dvoustému výročí narození tvůrce šestibodového písma Louise Braillea. V roce 2011 (únor-prosinec) zde proběhla výstava k dvacátému výročí založení střediska Tyfloservis. V roce 2012 to byla výstava v rodné obci Vlčnov s názvem Životní cesta Josefa Smýkala (únor-březen, která se konala v Galerii kultury a sportu tamtéž. V roce 2012 (2-14 února byly prezentovány sbírky našeho oddělení na konferenci Universal learning design. Pořádali ji pracovníci Střediska pro pomoc studentů se specifickými potřebami Teiresiás působící při Masarykově univerzitě v Brně. Prezentace proběhla v hotelu Grand. V témže roce (duben-červenec) proběhla výstava v prostorách Karolina v Praze k 250. výročí narození Aloyse Klara. Oddělení dokumentace slepecké historie Technického muzea v Brně opět zapůjčilo trojrozměrné předměty ze svých sbírek.

7 V expozici Kultura nevidomých se téhož roku (duben-říjen) uskutečnily dvě výstavy: ke stošedesátému výročí narození brněnského tyflotechnika těžce slabozrakého Františka Urbana. Zároveň bylo připomenuto dvacáté výročí založení Slepeckého muzea v Brně významným tyflopedem PhDr. Josefem Smýkalem. V tomtéž roce byla 5. listopadu zahájena výstava k 30. výročí založení tyflopedické poradny pro rodiče nevidomých a slabozrakých dětí, nyní Středisko rané péče. Výstava byla nazvána Vidět s úsměvem, která trvala do 7. října 2013. Výstava k 95. výročí narození prvního ředitele a zároveň zakladatele Konzervatoře pro nevidomé a slabozraké osoby v Praze, nyní Konzervatoř Jana Deyla a střední škola pro zrakově postižené. Název výstavy: Život a dílo Jana Drtiny byla slavnostně otevřena 11. března 2013, trvala do konce září téhož roku. 21. října 2013 byla zahájena výstava Slepecká muzea v Evropě očima tyflopedů. Byly zde prezentovány sbírkové předměty, archivní materiály i fotografie z jednotlivých slepeckých muzeí, které jsme, zpočátku s PhDr. Josefem Smýkalem, potom já sama i ostatními ochotnými průvodci postupně navštívili. Tato výstava trvala do konce roku 2014.

8 V roce 2015 v měsíci únoru byla v expozici Kultura nevidomých oddělení dokumentace slepecké historie Technického muzea v Brně zahájena výstava ke 190. Výročí vzniku Brailleského písma, trvala do 30. srpna téhož roku. 31. srpna 2015 byla zahájena výstava k 15. Výročí založení Brněnské školy pro výcvik vodicích psů Milana Dvořáka, trvala do konce roku Při této příležitosti se uskutečnil nultý ročník setkání majitelů vodicích pudlů, kteří byli v Česku jednotlivými školami pro výcvik vodicích psů vycvičeni a předáni nevidomým držitelům. Setkání se uskutečnilo v prostorách Technického muzea v Brně od 2. Do 4. Října téhož roku. Od roku 2016 se již pravidelně konají v měsíci září. Velmi ráda bych poděkovala oběma ředitelům Technického muzea v Brně jak emeritnímu, tak i současnému za umožnění pořádání těchto setkání, ale i za každoroční zapůjčení autobusu i s řidičem na předváděcí jízdu, a nebude tomu jinak ani letos. V roce 2016 jsme v prostorách Technického muzea v Brně uspořádali výstavu k 200. Výročí založení časopisu pro nevidomé Zora.

9 Od září do konce prosince téhož roku to byla výstava ke stému výročí narození významného pedagoga školy pro nevidomé v Brně Miroslava Borise s názvem Kým byl Miroslav Boris. V roce 2017 to byla výstava k 90. Výročí narození významného tyflopeda Josefa Smýkala Kým byl Josef Smýkal. 28. Prosince téhož roku tento významný tyfloped zemřel a v září roku 2018 jsem zorganizovala za vydatné pomoci mých laskavých kolegů v Technickém muzeu v Brně vzpomínkové odpoledne. Přišli zavzpomínat kromě jeho manželky, na svého čestného občana bývalý starosta obce Vlčnov s Místostarostkou a vedoucí kultury a sportu tamtéž i bývalí kolegové tyflopedové, bývalí kolegové učitelé, ale nechyběli ani jeho bývalí žáci. Při této příležitosti byla slavnostně pokřtěna jeho poslední kniha, kterou nestačil vydat, Gnóze nevidomých v estetice a umění. Kmotry publikace byli ředitelka společnosti TyfloCentrum Brno Hana Bubeníčková, vedoucí oddělení dokumentace slepecké historie Technického muzea v Brně Eliška Hluší, pracovník Výrobního družstva nevidomých Spektra Milan Pešák a vnuk Josefa Smýkala Josef Vohradský.

10 V roce 2019 jsme uspořádali v prostorá Technického muzea v Brně (únor-červen výstavu s názvem Hyeronimus Lorm, muž, jenž otevřel hluchoslepým svět. V roce 2019 (leden-únor) byla v prostorách Technického muzea v Brně zahájena výstava k  výročí narození tvůrce šestibodového písma pro nevidomé Louise Braillea, společnost Trnka z s zde prezentovala tzv. tublet (prototyp), který by měl umožnit za pomoci lektora psát a číst Brailleovo písmo. Zároveň zde byl představen dar ze Slepeckého muzea v Bernu-Zolikofenu rafigraf, na němž Louis Braille jako jeden z prvních psal rodině korespondenci z Národního ústavu pro mladé slepce v Paříži do rodného městečka Coupvray. Oddělení dokumentace slepecké historie Technického muzea v Brně rovněž spolupracuje s mnoha různými muzei, galeriemi a dalšími institucemi, které pořádají taktilní výstavy a zabývají se problematikou těžce zrakově postižených osob. Spolupracuji s těmito institucemi při tvorbě jednotlivých taktilních výstav, poskytuji jejich pracovníkům odborné konzultace a v případě, že chtějí, spolupracuji na výrobě popisků v Brailleově písmu.

11 Zdárně se rozvíjí rovněž mezinárodní spolupráce se slepeckými muzei v zahraničí, ale i institucemi zabývající se výchovou nevidomých a těžce slabozrakých osob. V roce 2004 (říjen-prosinec) to bylo pokračování výstavy Svět haptický – II., kterou jsme díky vydatné pomoci tamního Českého centra v Moskvě pořádali v prostorách jejich Slepeckého muzea. V roce 2005 )únor-březen to byla výstava Svět haptický – II., kterou jsme uspořádali ve Státní knihovně pro nevidomé v Sankt-Peterburgu. Navázala jsem dlouhodobou spolupráci také s tamním Slepeckým muzeem Všeruské organizace nevidomých a slabozrakých. Dokladem vzájemné spolupráce je získání Pichtova psacího stroje Vlaštovka, který jsme obdrželi v září roku 2006 při mé měsíční stáži ve Státní knihovně pro nevidomé tamtéž. Pichtův psací stroj má klávesy ve tvaru vlaštovčích křídel. Už tenkrát jsem věděla, že tamní Slepecké muzeum vlastní ve svých sbírkách vzácný foliant, francouzský slabikář, autorem je sám Louis Braille. Vydání se však nedočkal, jeho blízcí přátelé a zároveň spolupracovníci mu dílo vydali v Paříži roku Toužila jsem po jeho opsání pro naše oddělení. Došlo k tomu koncem září roku 2018, kdy jsem se svým průvodcem znovu navštívila tamní Slepecké muzeum za účelem zhotovení jeho faksimile.

12 Další spolupráce byla se Slepeckým muzeem v Bernu. 30
Další spolupráce byla se Slepeckým muzeem v Bernu. 30. Června roku 2017 jsme přijali dar psací stroj Rafigraf. Slabikář s rafigrafem budou prezentovány od 26. Listopadu tohoto roku na výstavě k 30. Výročí založení České unie nevidomých a slabozrakých v ČR. Kromě České unie nevidomých a slabozrakých vznikla o něco později ještě Společnost nevidomých a slabozrakých a jejich sloučením   potom vznikla v roce 1997 Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých, jejichž prezentace odboček v Brně zde zazněla. Na tomto místě je třeba připomenout, že naše oddělení několikrát změnilo svůj název. Odzáří to byl název Oddělení pro slepeckou historii Technického muzea v Brně, který byl v únoru změněn na oddělení dokumentace tyflopedických informací Technického muzea v Brně a od července roku 2014 byl tento název změněn na oddělení dokumentace slepecké historie Technického muzea v Brně, což vyhovuje jak odborné veřejnosti, tak i běžným návštěvníkům.

13 Děkuji Vám za pozornost.
Mgr. Eliška Hluší


Stáhnout ppt "Technické muzeum v Brně"

Podobné prezentace


Reklamy Google