Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170"— Transkript prezentace:

1 ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUM: VY_32_INOVACE_XVII_2_08_Když jsem k vám chodíval přes ty lesy – instrumentální doprovod Šablona číslo: XVII Sada číslo: Pořadové číslo DUM: 08 Autor: Mgr. Zuzana Pácaltová

2 Anotace: Nácvik instrumentálního doprovodu k písni Když jsem k vám chodíval přes ty lesy.
Očekávaný výstup: Žák doprovází píseň Když jsem k vám chodíval přes ty lesy na jednoduchý hudební nástroj. Žák dodržuje rytmické hodnoty not a pomlk. Druh učebního materiálu: prezentace Typická věková skupina: 9 – 11 let Klíčová slova: lidová píseň, instrumentální doprovod Pomůcky a materiál: interaktivní tabule Potřebný čas pro výuku DUM: 25 minut Metodické zhodnocení a popis práce s digitálním učebním materiálem: Žáci nacvičují doprovod k písni po jednotlivých nástrojích. Následně je zahrán doprovod na všechny nástroje najednou.

3 Když jsem k vám chodíval přes ty lesy
Žáci hromadně nacvičují doprovod k písni po jednotlivých nástrojích (dřívka, bubínek, drhlo). Na koho nevyjde nástroj, tleská, vyťukává tužkou do lavice atp. Žáci se v hraní na nástroj prostřídají. Po nacvičení všech rytmů jsou mezi žáky rozděleny nástroje a hrají se všechny rytmy dohromady. Žáci se mohou v hraní vystřídat po každé sloce.

4 Výběr nástrojů záleží na vybavenosti dané třídy (školy).
Tento velmi jednoduchý rytmický doprovod je možné hrát například na bubínek, dřívka a drhlo. Pokud někdo z žáků hraje na nějaký melodický nástroj (např. zobcovou flétnu), využijeme jeho dovedností. Je také možné dotvořit jednoduchý doprovod na nástroje melodické (xylofon, metalofon atp.).

5 Když jsem k vám cho – dí - val přes ty le - sy, ach ou - vej,
bý - va - las má – mi – lá ve - se - lej ší, ach ou – vej, přes ty le - sy, R: A – le teď jsi hol – ka ble - dá, ve – se – lej - ší. snad se ti sr – dé - čko vy – spat ne dá, ach ou vej, vy – spat ne dá.

6 Když jsem k vám cho – dí - val přes ty le - sy, ach ou - vej,
bý - va - las má – mi – lá ve - se - lej ší, ach ou – vej, Přes ty le - sy, R: A – le teď jsi hol – ka ble - dá, ve – se – lej - ší. snad se ti sr – dé - čko vy – spat ne dá, ach ou vej, vy – spat ne - dá.

7 Když jsem k vám cho – dí - val přes ty le - sy, ach ou - vej,
bý - va - las má – mi – lá ve - se - lej - ší, ach ou – vej, přes ty le - sy, R: A – le teď jsi hol – ka ble - dá, ve – se – lej - ší. snad se ti sr – dé - čko vy – spat ne dá, ach ou vej, vy – spat ne - dá.

8 Když jsem k vám cho – dí - val přes ty le - sy, ach ou - vej,
bý - va - las má – mi – lá ve - se - lej - ší, ach ou – vej, přes ty le - sy, R: A – le teď jsi hol – ka ble - dá, ve – se – lej - ší.

9 snad se ti sr – dé - čko vy – spat ne - dá, ach ou - vej,

10 Zdroje: Úprava lidové písně v programu Capella Vlastní tvorba autorky v programu Capella Otevřená galerie Microsoft Office


Stáhnout ppt "ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170"

Podobné prezentace


Reklamy Google