Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

PLACENTÁLOVÉ ŠELMY KOČKOVITÉ.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "PLACENTÁLOVÉ ŠELMY KOČKOVITÉ."— Transkript prezentace:

1 PLACENTÁLOVÉ ŠELMY KOČKOVITÉ

2 ŠELMY KOČKOVITÉ Z celého řádu šelem se právě oni nejvíce drží masožravého způsobu života. Mezi nejznámější kočky patří bezpochyby kočka domácí, jejíž soužití s člověkem je známé již 4000 až let. Divocí příbuzní kočky domácí stále žije v Africe a západní Asii, ale poničené životní prostředí značně omezilo plochy jejich výskytu. Jiné velmi známé druhy kočkovitých zahrnují velké kočky jako je lev, tygr, levhart, jaguár a gepard a spousta dalších divokých koček například rys ostrovid nebo puma americká. Kromě geparda mají kočkovití silné, ostré a zatažitelné drápy. Toto důmyslné zařízení chrání drápy před obroušením. Tím, že kočky mohou drápy zatáhnout a našlapovat jen na pružné polštářky na spodině tlapek, pohybují se velmi tiše. Žádná z šelem a savců se nepohybuje tak dokonale a ladně. Smysly šelem jsou kromě několika málo výjimek nesmírně dokonalé. Především čich. S čichem souvisí i vývoj různých pachových žláz. Jejich ostře páchnoucí výměšky může vnímat i člověk, páchnoucí žlázy jsou obyčejně umístěny pod kořenem ocasu. Nejdokonalejší je sluch. Slyší tak dobře, že jim neujdou ani tóny tak vysoké, které lidské ucho už nevnímá.

3 KOČKA DIVOKÁ Její poddruhy, kočka plavá a kočka stepní, jsou předkové dnešní domestikované kočky domácí. Dožívá se 15–20 let. V ČR se až na výjimky (např. v Národním parku Podyjí) přirozeně nevyskytuje, ačkoliv k nám může pronikat z Bavorska. Je – vedle rysa ostrovida – jediným zdejším zástupcem kočkovitých šelem. Více rozšířená je na Slovensku, kde žije několik set jedinců. Kočka divoká může vážit 1,2–11 kg a dosáhnout délky 47–80 cm. Má na první pohled zavalitější postavu než kočka domácí, zejména díky delší a hustější srsti; tento rozdíl je nejvíce patrný v zimě. Kočka divoká má také větší hlavu s dlouhými vousky a menšíma ušima. Na lov vyráží v noci. Její potravu tvoří až z 80 % hlodavci, dále ptáci a jiní drobní obratlovci, výjimečně uloví i větší zvířata (např. divokého králíka, zajíce nebo srnče).

4 KOČKA DOMÁCÍ Je domestikovaná forma kočky divoké, která je již po tisíciletí průvodcem člověka. Stejně jako její divoká příbuzná patří do podčeledi malé kočky, a je typickým zástupcem skupiny. Má pružné a svalnaté tělo, dokonale přizpůsobené lovu, ostré drápy a zuby a vynikající zrak, sluch a čich. Kočka domácí vždy sloužila člověku především jako lovec hlodavců, v současnosti se uplatňuje také jako společník člověka. V některých oblastech Číny je konzumováno kočičí maso, ve třetím světě je kočka domácí rovněž kožešinovým zvířetem a výrobky z kočičí kožešiny se dostávaly i na evropský trh. V červnu 2007 byl však dovoz kočičí kůže a kožešiny do Evropy zakázán.

5 LEV PUSTINNÝ Lev je po tygrovi druhá největší kočkovitá šelma.
Hlavním a určujícím rysem lvích samců je jejich hříva. Samci váží od kg a samice kg. V divočině se lvi dožívají let, kdežto v zajetí se mohou dožít i věku 20 let. Dříve se lvi nacházeli v celé Africe, Asii a dokonce i Evropě, dnes se vyskytují pouze v Africe a na několika místech v Indii. Jsou to společenská zvířata a loví ve smečkách. Jejich kořistí se stávají hlavně vetší savci jako jsou antilopy, pakoně, buvoli a zebry, ale také menší zvířata jako zajíci a ptáci. Nepohrdnou ani zdechlinami, které usmrtila jiná zvířata jako hyeny a jiné psovité šelmy. Kořist většinou usmrtí zastavením přívodu krve do mozku stisk na hrdle, nebo u menší kořisti zlomením vazu tlapou. Většinu času svého života tráví odpočíváním, a to až 20 hodin denně. V severní Euroasii a Americe byli lvi běžní, vymřeli po skončení poslední doby ledové - zhruba před lety.

6 TYGR DŽUNGLOVÝ Je největší kočkovitá šelma.
V minulosti byl v mnoha poddruzích rozšířen prakticky po celé Asii, od Turecka až po Koreu a Indonésii. Dnes jsou, hlavně kvůli člověku, některé poddruhy vyhubeny a tygr je ohroženým druhem. Věk uváděný u jednotlivých poddruhů je údajem ze zajetí - ve volné přírodě se tygři dožívají podstatně méně (kolem deseti let). Jednotlivé poddruhy tygra se od sebe liší velikostí i zbarvením, tedy kresbou. Poddruhy 1.1 Tygr ussurijský 1.2 Tygr bengálský (bílý tygr je barevná odchylka tohoto druhu) 1.3 Tygr sumaterský 1.4 Tygr indočínský 1.5 Tygr jihočínský 1.6 Tygr jávský 1.7 Tygr balijský 1.8 Tygr kaspický

7 LEVHART SKVRNITÝ Žije v Africe a Asii, jeho původní oblast výskytu byla podstatně větší, ale kvůli lidem se stejně jako u většiny ostatních zvířat neustále zmenšuje. Jako jedna z mála velkých kočkovitých šelem se zdržuje často v korunách stromů, kam si vynáší kořist a ukrývá si ji zde před dalšími predátory, např. lvy a hyenami. Má velkou sílu a podle některých údajů je schopný vytáhnout na strom kořist i 3× těžší, než je jeho hmotnost. Jeho kořistí jsou různá zvířata od hlodavců po různé antilopy a gazely. Na kořist útočí ze země a ze zálohy, někdy i velkým skokem z koruny stromu. Nikdy kořist nepronásleduje na větší vzdálenost jako např. lev nebo gepard. Levhart je nejrozšířenější kočkovitou šelmou. Někteří levharti jsou černí a jsou označování jako černí levharti. Levhart dříve také nazývaný panter, leopard nebo pardál patří v rámci rodu Pantera spíše k menším druhům. Dosahuje hmotnosti 30–90 kilogramů, délky těla 110–190 centimetrů. Jsou známí i levharti lidožrouti, kteří byli v některých oblastech postrachem širokého okolí.

8 JAGUÁR Je jediným zástupcem tohoto rodu v Americe. Po tygru a lvu je největší kočkovitou šelmou a na západní polokouli úplně největší. Stavbou těla se nejvíce podobá levhartovi, i když je robustnější a většinou většího vzrůstu. Preferuje deštné lesy, ale vyskytuje se i v zalesněných a otevřených terénech. Žije poblíž vody a stejně jako tygr je zdatným plavcem. Je to samotářský predátor lovící různé druhy živočichů. Jeho skus je mimořádně silný, a to i v poměru k ostatním velkým kočkám (lev, levhart, tygr). To mu umožňuje lovit krunýřem opatřené plazy a používat neobvyklou metodu usmrcování – prokousnutí lebky oběti mezi ušima a usmrcení narušením mozku. Patří mezi téměř ohrožené druhy a jeho populace klesá například z důvodu ztráty vhodného prostředí. Mezinárodní obchod s jaguáry je zakázaný, ale každoročně zemře při konfliktech s lidmi, hlavně s farmáři v Jižní Americe, několik dalších jedinců.

9 OCELOT VELKÝ Je malá kočkovitá šelma. Obývá tropickou a subtropickou Ameriku. Dobře šplhá po stromech a ve dne odpočívá ve větvích stromů. Má dobře vyvinutý čich a umí velmi dobře plavat. Délka: 0,5 - 1 m Ocas: cm Hmotnost: kg Základní zbarvení je žlutohnědé. Skvrny jsou hnědé. V křovinatých územích je barva srsti tmavší až šedá. Domovem mu je jižní Brazílie a Paraguay, jih USA, Střední Amerika až po Severní Ameriku. Obývá travnaté kraje, bažiny, křovinaté a lesnaté území, tropické a subtropické lesy Ocelot je výhradně masožravec. Na lov se vydává sám v noci. Loví: malé hlodavce, ptáky, ještěrky, ryby, netopýry, ale i větší zvířata (opice, želvy, mladé jeleny, pásovce, mravenečníky).

10 RYS OSTROVID Je kočkovitá šelma přirozeně se vyskytující v Eurasii.
Náleží mezi chráněné druhy. Podle českých zákonů náleží mezi silně ohrožené a chráněné druhy, které nelze lovit. Rys ostrovid je největší evropskou kočkovitou šelmou s délkou těla až 120 cm, délkou ocasu až 25 cm, výškou v kohoutku až 70 cm a hmotností až 35 kg (pouze samci, samice jsou menší). Charakteristickým znakem všech rysů jsou trojúhelníkovité uši s černými chomáčky chlupů na konci (tzv. chvostky) a černý konec ocasu. Rys není žádný vytrvalý pronásledovatel, na kořist číhá, či se k ní nepozorovaně přiblíží a útočí z bezprostřední blízkosti. Pokud kořist nedostihne několika skoky, nechá ji být (většinou již po několika desítkách metrů, maximálně po cca 100 metrech). K číhání často používá vyvýšená místa, odkud kořist vyhlíží, nejčastěji na okraji houštin. Za denního světla je schopen rozeznat hlodavce na 75 m, zajíce na 300 m a srnce na 500 m. Menší kořist je zabíjena kousnutím do hlavy, kopytníci zakousnutím se do hrdla nebo týla a zadušením. Hlavní složkou potravy je spárkatá zvěř, především srnec, muflon či kamzík, méně již jelen či prase.

11 POUŽITÉ ZDROJE Modrý kocouř.cz - Legrační fotky 17:. [online] [cit ]. Dostupné z: Kočka divoká | Zvířata:. Zvířata: [online] [cit ]. Dostupné z: Kočka domácí | Kočka Pes.cz | internetový portál o psech a kočkách | plemena psů a koček, hotely, útulky, veterináři, výstavy, články, inzerce:. Kočka Pes.cz | internetový portál o psech a kočkách | plemena psů a koček, hotely, útulky, veterináři, výstavy, články, inzerce | Kočka Pes.cz | internetový portál o psech a kočkách | plemena psů a koček, hotely, útulky, veterináři, výstavy, články, inzerce: [online] [cit ]. Dostupné z: Srpen 2008 « Archiv | sweet:. Banerky | sweet: [online] [cit ]. Dostupné z: Lev-Král zvířat | zazraky:. Zázraky « Rubrika | zazraky: [online] [cit ]. Dostupné z: vsehomira.blog.cz/1108/lev-kral-zvirat Lev - Wikipedie:. Wikipedie, otevřená encyklopedie: [online] [cit ]. Dostupné z: Ellen:. Ellen: [online] [cit ]. Dostupné z: sumatersky.jpg.-.html Tygr bílý | Pro volnou chvíli...:. Pro volnou chvíli...: [online] [cit ]. Dostupné z: bily Lidožravé kočky | Blog plný zvířat:. Blog plný zvířat: [online] [cit ]. Dostupné z: Jaguár | MAGIC-RING:. MAGIC-RING: [online] [cit ]. Dostupné z: Ocelot - Dwarf Leopard, Nice Spots | Animal Pictures and Facts | FactZoo.com:. Animal Pictures and Animal Facts | FactZoo.com: [online] [cit ]. Dostupné z: The Rise and Fall of the Canada Lynx and Snowshoe Hare | Britannica Blog:. Britannica Blog: [online] [cit ]. Dostupné z: Detail obrázku - Rys ostrovid - ČeskéNoviny.cz:. ČeskéNoviny.cz, zpravodajský server ČTK: [online] [cit ]. Dostupné z: Wikipedie, Internetová encyklopedie [online]. Praha, 2002 [cit ]. Dostupné z WWW: < JURČÁK, Jaroslav, et al. Přírodopis 8.Olomouc: Prodos, s.


Stáhnout ppt "PLACENTÁLOVÉ ŠELMY KOČKOVITÉ."

Podobné prezentace


Reklamy Google