Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŠUPINATÍ - JEŠTĚŘI PLAZI.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŠUPINATÍ - JEŠTĚŘI PLAZI."— Transkript prezentace:

1 ŠUPINATÍ - JEŠTĚŘI PLAZI

2 JEŠTĚŘI Jsou skupinou šupinatých s plně vyvinutými končetinami, středním uchem a pohyblivými očními víčky. Jsou významnou skupinou současných plazů a vyskytují se prakticky na celém světě. Ocas ještěrů je často lámavý, se schopností autotomie - po odlomení se ještě chvíli mrská, čímž odláká pozornost predátora od unikajícího ještěra. Často mají schopnost regenerace končetin a odlomeného ocasu. Většinou jsou vejcorodí a snášejí vejce s blanitou skořápkou, někteří jsou živorodí.

3 CHAMELEON OBECNÝ Dorůstá délky i více než 30 cm. Zbarvení je velmi variabilní a je ovlivněno typickou vlastností chameleonů - barvoměnou. Vyskytuje se ve všech oázách severní Afriky. Žije zde na palmách a křovinách. Mohou zhlédnout celé své okolí, aniž by se museli pohnout. Mají totiž oči pohybově na sobě nezávislé. Oko a víčko jsou srostlé, a to umožňuje pohyb do všech stran. Jedním okem se dívat dozadu a druhým dopředu. Některé druhy chameleonů mohou vidět na vzdálenost až 1000 m, hned vidí kořist a včas rozeznají nepřítele. Další zvláštností je vystřelovací jazyk, který chameleonům umožňuje bleskově chytit kořist i ve značné vzdálenosti. Natažený jazyk chameleona je obvykle delší než zbytek jeho těla. Na konci je jazyk mírně rozšířený a lepkavý.

4 VARAN KOMODSKÝ Dosahuje až 3,5 m. Hmotnost největších jedinců je až 150 kg (těsně po nasycení), samice jsou podstatně menší. Varan komodský je endemicky rozšířen na 5 ostrovech vulkanického původu ve východní Indonésii. Žije v řídkých lesích a na travnaté savaně, kde je aktivní přes den. Přestože jsou varani komodští výborní lovci, živí se převážně zdechlinami, které cítí až na vzdálenost 5 km. Jsou to však jediní ještěři světa, kteří se ocitli na samém vrcholu potravní pyramidy. V místě svého výskytu jsou totiž schopni ulovit skutečně vše. Při útoku varan svou kořist (dokonce i prase, jelena či buvola) buď kousne a rotováním kolem své osy mu vytrhne velký kus masa, takže zvíře umírá na vykrvácení a stres; případně stačí, pokud se predátorovi podaří kořist pouze škrábnout do končetiny. Ve slinných žlázách varanů je totiž speciální jed, který sníží srážlivost krve . Poté varanovi komodskému stačí počkat, než otrávené zvíře na následky rozsáhlých zranění zemře.

5 GEKONI Gekoni mají přilnavé polštářky na prstech, jimiž se pevně přidržují podkladu a rychle a lehce lezou po svislých stěnách a kmenů stromů. Mají srostlá oční víčka. Překrývá je průhledné okénko, tzv. brýle. Většina je aktivní v noci. Loví hmyz a pavouky. Jsou schopni vydávat hlasité zvuky.

6 LEGUÁN ZELENÝ Obvykle je zelený nebo našedlý. Má robustní nohy, dlouhý ocas a podélný hřeben zubovitých šupin na hřbetě. Dospělí leguáni mají také masitý lalok pod hrdlem. U samců podstatně větší než u samic. Vyskytuje se v lesnatých oblastech tropické střední a jižní Ameriky. Přebývá převážně na vysokých stromech zvláště v blízkosti vodních ploch. Tento ještěr velmi dobře šplhá a plave. V případě ohrožení se vrhá ze stromů do vody. Samice kladou až 80 vajec do podzemních hnízd a mají 1 snůšku během rozmnožovací sezóny. Leguán zelený je u nás velmi hojně chovaným plazem. Nicméně si mnoho chovatelů při jeho koupi neuvědomuje, že tento ještěr dorůstá až 2 m (této délky dosahují samci v těch řídkých případech, kdy mají zachovaný celý ocas).V dobrých podmínkách se dožívá 12-15ti let výjimečně až 20 let, velmi dobře se dá ochočit a rád žere z ruky a nechá se venčit jako pes je velmi nenáročný na chov díky jeho jídelníčku, jde o býložravého ještěra.

7 JEŠTĚRKA ZELENÁ Je největší ze čtyř druhů ještěrek ČR, dorůstá délky až 40 cm. Její výskyt je omezen na nejteplejší oblasti země. V Česku je chráněna zákonem jako kriticky ohrožený druh. Je rozšířená v jihovýchodní Evropě od severozápadní Itálie a Rakouska přes jižní Ukrajinu a černomořské pobřeží Turecka po Kaspické moře Ještěrka zelená je teplomilný druh, který se vyskytuje v České republice ve dvou samostatných oblastech, oddělených Českomoravskou vysočinou: střední Čechy jižní Morava

8 SLEPÝŠ KŘEHKÝ Je představitel beznohých ještěrek. V ČR je silně ohrožen a jeho stavy poslední dobou klesají. Je rozšířen prakticky po většině území Evropy. Slepýš křehký žije téměř na celém území ČR, od nížin až po víc jak 1000 m n. m., nejpočetnější populace však vytváří zhruba od 400 do 700 m n. m. Dorůstá obvykle délky 30 cm, maximálně do 45 cm. Zbarven je nenápadně hnědě. Pohybuje se plazením jako hadi, ale není tak mrštný. V Česku se běžně vyskytují v lesích na pasekách, v křovinatých stráních i na loukách od nížin až do horských poloh. Slepýši žijí skrytě, přes den se ukrývají pod kameny, v pařezech, pod listím a teprve za soumraku vylézají ven. Objevují se zejména po dešti, kdy na zemi pátrají po dešťovkách a slimácích. Také březí samičky lze zastihnout při slunění. V případě nebezpečí slepýš může odlomit část ocasu, který s sebou ještě nějakou chvíli mrská. Slepýši ocas po čase částečně regeneruje. Slepýš je zcela neškodná ještěrka, která však bývá neznalými zaměňována s hadem a preventivně likvidována. Je to nejen nesmyslné, ale také nezákonné, neboť je chráněn jako silně ohrožený druh.

9 JEŠTĚRKA OBECNÁ Celková délka činí kolem cm. Tělo měří až 9 cm a ocas je jedenapůlkrát delší než tělo. Hlava je širší s krátkým čumákem. Na krátkých končetinách je 5 prstů, jež jsou zakončeny drápky, které umožňují dobrý pohyb po kamenech a různorodých materiálech. Ocas umožňuje lepší dynamiku pohybu a slouží také při útěku před nepřáteli, často se od těla při napadení odděluje, ale znovu se regeneruje a dorůstá. Přesto, že je u nás druhem chráněným, patří do druhů ještěrek u nás nejrozšířenějších. Je rozšířená na většině území střední a východní Evropy, v Asii až po západ Číny, ale její početnost silně poklesla, díky ztrátě stanovišť. Obývá především suchá a slunná místa a to stráně, i okraje lesů. Při větších výkyvech teplot raději zalézá do úkrytů. Každý jedinec má svoje území, kde loví, klade vejce.

10 POUŽITÉ ZDROJE Travian: [online] [cit ]. Lizard Tail Pictures and Images:. Dostupné z WWW: < Wikipedie, otevřená encyklopedie: [online] [cit ]. Slepýš křehký - Wikipedie:. Dostupné z WWW: < Chameleon: [online] [cit ]. Earthling by Free Css Templates:. Dostupné z WWW: < Zázraky « Rubrika | zazraky: [online] [cit ]. Chameleon obecný | zazraky:. Dostupné z WWW: < VTM.cz | věda, technika, technologie, budoucnost: [online] [cit ]. Varan komodský je jedovatý | VTM.cz:. Dostupné z WWW: < Lidovky.cz - zpravodajský server Lidových novin: [online] [cit ]. Zázrak v zoo dokonán, varan se vylíhl z neoplodněného vajíčka - Dostupné z WWW: < Culture Quest: [online] [cit ]. Class 2DI-204's India Web Site:. Dostupné z WWW: < Pavel Hošek Homepage: [online] [cit ]. Silné tlapky aneb Jak to gekoni dělají, že nespadnou:. Dostupné z WWW: < Teraristika | Terarijní zvířata, druhy, krmiva, terária, fotogalerie, diskuse, články, chat | chovzvířat.com:[online] [cit ]. Leguán zelený | Články | chovzvířat.com:. Dostupné z WWW: < IDNES.cz – zprávy, kterým můžete věřit: [online] [cit ]. Na louce u Starého Plzence chytili statného leguána zeleného - iDNES.cz:. Dostupné z WWW: < Rajce.net | místo pro vaše fotografie: [online] [cit ]. Kackaka | plazi – rajce.net:. Dostupné z WWW: < SKALKY.NET - Skalky pro radost: [online] [cit ]. Živá zahrada . Živočichové v naší zahradě.:. Dostupné z WWW: < Wikipedie, otevřená encyklopedie: [online] [cit ]. Slepýš křehký - Wikipedie:. Dostupné z WWW: < Bobův fotoblog: [online] [cit ]. Ještěrka obecná (Lacerta agilis, Linné 1758) - Bobův fotoblog:. Dostupné z WWW: < Úvod - Natura Opava: [online] [cit ]. Ještěrka obecná - Lacerta agilis - Natura Opava:. Dostupné z WWW: < JURČÁK, Jaroslav; FRONĚK, Jiří . Přírodopis 7. Olomouc : Prodos, s. Wikipedie, Internetová encyklopedie [online]. Praha, 2002 [cit ]. Dostupné z WWW: <


Stáhnout ppt "ŠUPINATÍ - JEŠTĚŘI PLAZI."

Podobné prezentace


Reklamy Google