Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

MNOHOBUNĚČNÍ ŽIVOČICHOVÉ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "MNOHOBUNĚČNÍ ŽIVOČICHOVÉ"— Transkript prezentace:

1 MNOHOBUNĚČNÍ ŽIVOČICHOVÉ
ŽAHAVCI

2 ŽAHAVCI Žahavci jsou vodní, převážně mořští, bezobratlí. Tělo může dosahovat velikostí od několika milimetrů po 2 m. Jedním z významných společných znaků jsou žahavé buňky. Trávicí soustavu tvoří slepá LÁČKA. Jsou převážně dravci, loví plankton. Velcí medúzovci a korálnatci jsou schopni ulovit i větší kořist, např. i ryby. Nepohlavně se žahavci množí pučením, pohlavně se množí obvykle jen medúza. Žahavci loví kořist pomocí žahavých buněk. V podstatě mají všichni žahavci žahavé buňky, ale jejich účinky se s každým druhem liší a pouze některé druhy mohou být nebezpečné člověku. Příznaky požahání mohou být od slabého pálení přes vřídky až po rozpad kůže, zvracení, dušnost a zástavu srdce (hlavně u čtyřhranek). Jako léčba se doporučuje na lokální požahání nalít slabý roztok čpavku nebo alkoholu. Při celkové otravě pak protišoková opatření a urychlený převoz k lékaři.

3 NEZMAR HNĚDÝ Běžně se vyskytuje ve stojatých a líně tekoucích sladkých vodách mírného pásu na severní polokouli. Jejich těla přisedlá na kamenech a vodních rostlinách lze najít od jara do podzimu. Má trávicí dutinu, která se nazývá láčka. Během roku se rozmnožuje pučením a na podzim pohlavně. Živí se planktonem. Svoji potravu omráčí žahavými buňkami na svých ramenech. Na dně se přidržuje nožním terčem. Tělo nezmara je paprsčitě souměrné a dvouvrstvé. Jeho velikost je 1 až 1,5 cm, s roztaženými rameny až 3 cm. Na horním konci má ústní otvor, kolem je několik pohyblivých ramen.

4 KORÁLI Korál je označení pro některé mořské žahavce. Všech asi 6000 druhů žije přisedle v mořích, obvykle v koloniích. Mezi korály patří známí původci korálových útesů v tropických mořích, kteří vylučují uhličitan vápenatý pro tvorbu svých tvrdých vnějších schránek. Během milionů let se tyto schránky vrství a někdy vytvoří i ostrov. Tvrdé vnější schránky se již od pravěku využívaly jako oblíbený šperkařský materiál, a to k výrobě jednotlivých částí náhrdelníků (z toho český výraz korál, korálek).

5 SASANKY Sasanky jsou příbuzné korálům a medúzám.
Většinou jsou větší než koráli, některé druhy mají i cm. Rozšířenou spodní stranou těla se mohou pomalu posouvat po dně. Nemají schránku, jen pevnější pokožku. Jejich trávení je už “normální“– dokážou strávit i větší rybky, které omráčili žahavými buňkami na ramenou. Typickým zástupcem je např. sasanka koňská . Na prázdných ulitách, obývaných rakem poustevníčkem žije Adamsia palliata. Rak se s ulitou pohybuje, takže sasanka má o potravu postaráno; sasanka ho zase chrání svými žahavými buňkami. V příbřežních vodách severských oblastí je častá např. sasanka karafiátová.

6 MEDÚZY Medúzy mají různý tvar, nejen zvonovité, ale i zploštělé. Ústa jsou umístěna v spodní části. Trávicí dutina se skládá z láčky a paprsčitě umístěných kanálků, které směřují ven. Na okraji disku jsou smyslové orgány a chapadla. Největší medúza je zřejmě talířovka obrovská žijící v severním Atlantiku. Ve vzácných případech byli nalezeni jedinci o šířce 2 metry a délce ramen 37 metrů. Jedná se tedy vlastně o nejdelšího živočicha vůbec, délkou překonává plejtváka.

7 ČTYŘHRANKA Čtyřhranka Fleckerova či čtyřhranka smrtelná nebo také mořská vosa je smrtelný druh mořské medúzy obývající příbřežní vody okolo Austrálie. Jedná se o medúzu, která má horní část zvonu velkou do 25 centimetrů, a proto je velice snadné jí ve vodě přehlédnout. Z těla medúzy ale sahají až 3 metry dlouhá tenká lepkavá chapadla vybavená množstvím žahavých buněk. Při kontaktu těchto žahavých buněk s lidskou kůži následuje silná palčivá bolest doprovázená otokem a ve velkém množství případů i šokem, což často vede k utonutí plavce.

8 POUŽITÉ ZDROJE Blog.cz: [online] [cit ]. žahavci | Biologie:. Dostupné z WWW: < Ucivo.webnode.cz: [online] [cit ]. Žahavci Korálovci sasanka koňská.jpg :: ucivo.webnode.cz:. Dostupné z WWW: < Biologie: [online] [cit ]. 1. Nezmar Hnědý | Biologie:. Dostupné z WWW: < POSTERS.SK - plagáty - obrázky - foto - obrazy - postery: [online] [cit ]. FISH AND CORAL - rybičky a koraly - plagát (plagáty):. Dostupné z WWW: < Rajce.net | místo pro vaše fotografie: [online] [cit ]. Pepe68 | potápění Chorvatsko - Mája – rajce.net:. Dostupné z WWW: < IDNES.cz – zprávy, kterým můžete věřit: [online] [cit ]. Nejlepší potápěčské destinace světa - iDNES.cz:. Dostupné z WWW: < Startseite - uemis DiveWorld: [online] [cit ]. Tauchexpedition in die Antarktis / Reise / Magazin - uemis DiveWorld:. Dostupné z WWW: < Das Anfänger - Aquarium: [online] [cit ]. Korallen und niedere Pflanzen:. Dostupné z WWW: < Wikipedie, otevřená encyklopedie: [online] [cit ]. Medúzovci - Wikipedie:. Dostupné z WWW: < 21stoleti.cz | VĚDA KTERÁ VÁS BUDE BAVIT: [online] [cit ]. Krásné a nejedlé želé | 21stoleti.cz | VĚDA KTERÁ VÁS BUDE BAVIT:. Dostupné z WWW: < Skratt-och-liv: [online] [cit ]. Medúza | Skratt-och-liv:. Dostupné z WWW: < Novinky.cz – nejčtenější zprávy na českém internetu: [online] [cit ]. Australský chlapec zemřel po žahnutí medúzy – Novinky.cz:. Dostupné z WWW: < Mořsští živočichové: [online] [cit ]. Medůza ČTYŘHRANKA | mořsští živočichové:. Dostupné z WWW: < :: OSEL.CZ ::: [online] [cit ]. :: OSEL.CZ :: - Darwin by měl z českých vědců radost:. Dostupné z WWW: < Wikipedie, Internetová encyklopedie [online]. Praha, 2002 [cit ]. Dostupné z WWW: < JURČÁK, Jaroslav; FRONĚK, Jiří. Přírodopis 6. Olomouc : PRODOS, s.


Stáhnout ppt "MNOHOBUNĚČNÍ ŽIVOČICHOVÉ"

Podobné prezentace


Reklamy Google