Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Místní akční skupiny a jejich role při rozvoji komunit

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Místní akční skupiny a jejich role při rozvoji komunit"— Transkript prezentace:

1 Místní akční skupiny a jejich role při rozvoji komunit
Bc. Markéta Dvořáková, DiS., Praha

2 CO JSOU MÍSTNÍ AKČNÍ SKUPINY (MAS)
Lokální partnerství tvořené zástupci obcí, veřejnosti, neziskového sektoru a podnikatelů. Celkem 178 aktivních po ČR, venkovské území (pouze obce do obyvatel) Partneři vytvoří společnou strategii pro rozvoj daného území. Na základě této strategie mohou MAS rozdělovat finanční prostředky z operačních programů na projekty realizované na jejich území.

3 CO JSOU MÍSTNÍ AKČNÍ SKUPINY (MAS)
Zapojené operační programy ve stávajícím programovém období – IROP, OPZ, PRV, OPŽP. Co například lze podpořit: výstavba a provoz komunitních a mezigeneračních center, vybudování a provoz sociálních podniků, komunitní sociální práce, sociální služby, prorodinné aktivity, apod. MAS vyhlásí tzv. výzvu (obdobné jako u centrálních výzev), přihlásit se však mohou pouze subjekty plánující projekty na území MAS.

4 CO JSOU MÍSTNÍ AKČNÍ SKUPINY (MAS)
Projekty jsou následně vyhodnoceny po formální i obsahové stránce na úrovni MAS. Poté jsou předány řídícím orgánům k závěrečnému ověření způsobilosti a je vydán právní akt příjemci (ze strany ŘO). Poté je již projekt standardně administrován, MAS je zde nápomocná příjemcům v průběhu realizace projektu. V současné době vyjednáváme témata vhodná pro podporu přes MAS v příštím programovém období.

5 ROZVOJ A AKTIVIZACE KOMUNIT KE SVÉPOMOCI
Klíčovým tématem se jeví rozvoj a aktivizace komunit ke svépomoci. Vycházíme z předpokladu, že každá komunita disponuje určitou energií, kterou je schopna poskytnout svým členům. Nutná dobrá provázanost a koordinace poptávky a nabídky pomoci. Klíčovou roli zde hraje i občanská vybavenost komunit a dostupnost služeb (zejména právě ve venkovském prostředí).

6 ROZVOJ A AKTIVIZACE KOMUNIT KE SVÉPOMOCI
Jak docílit funkčních a aktivních komunit pečujících o své obyvatele včetně seniorů? Mapování příkladů dobré praxe – zde spolupracujeme s ASZ, výzkum zaměřený na tvorbu metodiky aktivizace komunit, příklady dobré praxe z obcí (Kytín), již existující především zahraniční metodiky apod. Výstupy budou cca na podzim 2019. Středočeské inovační centrum – platforma pro sociální inovace, zapojení technologií umožňující setrvání v domácím prostředí. Vše sledujeme a vyhodnocujeme.

7 ROZVOJ A AKTIVIZACE KOMUNIT KE SVÉPOMOCI
Mix investičních a neinvestičních aktivit vedoucích k uspokojení potřeb komunity jako celku. Sledování a podpora hlavních spouštěčů spolupráce a aktivizace komunit (podpora spolkové činnosti apod.) Aktivity umožňující maximální setrvání v domácím prostředí (v komunitě) – možná oblast podpory např. firemní stacionáře pro seniory jako obdoba dětských skupin. Ideální prostor pro MAS, které zmapují místní potřeby a společně s partnery navrhnou pro komunitu vhodná řešení, která následně finančně podpoří.

8 JAK O DANÉ OBLASTI UVAŽUJEME V NAŠÍ MAS?
Zvažujeme klíčový projekt MAS na aktivizaci naší komunity z OPZ. Klíčový projekt MAS – projekt, který je významný pro rozvoj území MAS a pro který není jiný vhodný žadatel. Projekt soutěží v rámci výzvy MAS. Zvažujeme např. zřízení dobrovolnického centra, tvorbu aplikace na provázání nabídky a poptávky, podpora svépomocných skupin? Hledáme inspiraci po celé ČR. „Filozofie“, na které stavíme.

9 MOŽNOST VOLBY Možnost volby jak žít s naplněnými potřebami (rodič, senior). Důraz na možnost žít v přirozeném prostředí, v rodině, komunitě. Nabídka širokého spektra služeb, ze kterých si mohu vybrat s ohledem na mnou preferovaný způsob života. Možnost kombinace služeb (sociálních, zdravotních, komunitních), vzájemná provázanost a dostupnost. Mít dostupnou práci dle svých možností a udržitelné bydlení (preferujeme podporu samostatného bydlení, tam kde je to možné).

10 CO K TOMU POTŘEBUJEME Znát skutečné potřeby osob z naší komunity, včetně znevýhodněných. Ověřit zda stávající systém služeb reaguje na tyto potřeby (potřeba identifikace potřeb v širším pojetí umožňující kvalitní život). RECOVERY. Pokud ne, vytvářet nová řešení prostřednictvím vzájemné provázanosti a koordinace (např. multidisciplinární mobilní týmy). Technologie – již probíhá v rámci aplikovaného výzkumu (UCEEB).

11 CO K TOMU POTŘEBUJEME Aktivní a soudržné komunity – podpora neformálních pečujících, základních vazeb v rámci komunity a rovněž základní vybavenosti včetně vhodných pracovních příležitostí (zejména na venkově). Zodpovědět si na otázku jak bych já sám chtěl jednou žít, až budu starý nebo nemocný? Nahradit cílovou skupinu cílovou osobou (Středočeský kraj). Týká se to nás všech.

12 CO JE NAŠÍM CÍLEM Komunita, která není lhostejná k potřebám svých členů a která na ně dokáže adekvátně reagovat. Síť podpory založená primárně na rodině, dále komunitě a až když jsou tyto možnosti vyčerpány, pak stát. Spoluodpovědnost, možnost participace při péči o sebe a své blízké. Infrastruktura a rozsah poskytovaných služeb odpovídající potřebám obyvatel našeho území. Alespoň dílčí potravinová soběstačnost (podpora lokální produkce).

13 Děkuji za pozornost. Markéta Dvořáková


Stáhnout ppt "Místní akční skupiny a jejich role při rozvoji komunit"

Podobné prezentace


Reklamy Google