Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Stáje skotů 1Zf Nikola Kožená. Ustájení skotu Lehací boxy Žlabové zábrany Hrazení pro skot Branky a sloupky Ustájení telat Gumové matrace, gumy a rošty.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Stáje skotů 1Zf Nikola Kožená. Ustájení skotu Lehací boxy Žlabové zábrany Hrazení pro skot Branky a sloupky Ustájení telat Gumové matrace, gumy a rošty."— Transkript prezentace:

1 Stáje skotů 1Zf Nikola Kožená

2 Ustájení skotu Lehací boxy Žlabové zábrany Hrazení pro skot Branky a sloupky Ustájení telat Gumové matrace, gumy a rošty Konstrukce stájí Obloukové haly

3 Lehací boxy Lehací boxy jsou sestaveny z bočních zábran. Boční zábrany jsou spojeny mezi sebou kohoutkovými a čelními zábranami. Jsou tam: Jsou tam: boční zábrany pro dojnice,boční zábrany pro jalovice a boční zábrany pro telata.

4 Žlabové zábrany Žlabové zábrany: Žlabové zábrany:vymezují jednotlivým kategoriím skotu přístup ke krmnému stolu. Prostá žlabová zábrana: Prostá žlabová zábrana:pouze vymezuje zvířatům přístup ke krmnému stolu. Předsunutá žlabová zábrana: Předsunutá žlabová zábrana:dovoluje zvířatům volnější přístup ke krmivu. Diagonální žlabová zábrana: Diagonální žlabová zábrana:omezuje vynášení krmiva z krmného stolu do krmiště. V zimovištích pro masný skot se používá k omezení procházení telat na krmný stůl z kotcového ustájení. Fixační žlabová zábrana: Fixační žlabová zábrana:se používá pro fixaci skotu u krmného stolu.

5 Hrazení pro skot Hrazení pevná – montovaná: Hrazení pevná – montovaná:pomocí spon se na sloupky přichytávají vodorovné trubky. Vzdálenosti mezi vodorovnými trubkami jsou určovány kategorií zvířat. Hrazení pevná – svařovaná: Hrazení pevná – svařovaná: se používají především pro býky. Systém pevného hrazení ve stájích je konstrukčně a projekčně podřízen dané kategorii zvířat. Hrazení přenosná - mobilní : Hrazení přenosná - mobilní :jsou pro masný skot a pro krávy bez tržní produkce mléka. Pomocí jednotlivých dílů se vytvářejí mobilní uličky a manipulační ohrady, předěluje se ustájení v zimovištích. Do sestav se zařazují tyto díly: ohradní panel Do sestav se zařazují tyto díly: ohradník (ohradní panel) o různých délkách, dělící dveře, vstup do uličky, opěrná branka, třídící box, naháněcí vrata, obloukový díl, fixační čelo, fixační klec na veterinární zákroky, fixační klec na ošetřování paznehtů, mobilní váha.

6 Branky a sloupky Branky dojnice, telata, jalovice, býci produkční stáje, porodny, přeháněcí uličky apod Branky jsou svými rozměry konstruovány pro všechny kategorie zvířat (dojnice, telata, jalovice, býci) a pro všechny typy provozů (produkční stáje, porodny, přeháněcí uličky apod.). Jejich rozměrové řady odpovídají normám EU a potřebám konkrétních provozů. Konstrukčně jsou řešené jako svařence. Nedílnou součástí branek jsou panty a zajištění branek. Sloupky Sloupky Pro zavěšení hrazení, branek, některých typů lehacích boxů a žlabových zábran slouží sloupky. Tyto se liší podle použití konstrukcí, délkou, tvarem, kotvením...

7

8 Ustájení telat boudy pro telata, individuální kotce Při ustájení mléčných telat nabízíme individuální (boudy pro telata, individuální kotce) a skupinové ustájení s možností kombinace obou typů. Podle norem EU je nutné telata ještě v průběhu období mléčné výživy ustájit skupinově. Všechny tyto systémy ustájení jsou navrženy pro mechanizovaný odkliz podestýlky.

9 Gumové matrace, gumy a rošty Gumové matrace a gumy Gumové matrace a gumy V bezstelivových stájích je box vybaven měkkou gumovou matrací. Gumové matrace nabízí pro všechny kategorie skotu. Nabízí několik druhů gumových matrací a také gumové povrchy na pohybové chodby, hnojné, roštové podlahy, gumy do čekáren a do dojíren. Všechny zajišťují čistý, neklouzavý a dostatečně měkký povrch. Do stájí, kde se zastýlá separátem, nabízí zastýlací matrace Griglio. Rošty Rošty Rošty jsou určeny pro jednotlivé kategorie skotu. Rošty se vyznačují nízkou stavební výškou a optimální šířkou k našlápnutí.

10 Konstrukce stájí Konstrukce stájí by měla zohledňovat tyto požadavky: Konstrukce stájí by měla zohledňovat tyto požadavky: Optimální rozměry všech prvků stáje. Dostatečná kubatura vzduchu ve stáji. Zajištění přívodu a odvodu vzduchu s dostatečným sklonem střechy. tzv. chladivé střechy Střechy s izolací nebo s vysokou odrazivostí sluneční energie (tzv. chladivé střechy). Prosvětlení stáje. Dlouhá životnost konstrukce stáje.

11 Obloukové haly Obloukové haly: Obloukové haly:maji multifunkční využití. Jsou vhodné pro uložení techniky,materiálů, ustájení zvířat. Výhodou obloukových hal je jejich variabilita v rozměrech, bezúdržbové užívání, cenově dostupná řešení. Na obloukové haly se dává plachta 680 g/m2 - široká škála barev.

12 Obloukové haly vypadají takhle:

13 Vybavení stájí pro skot Napájení skotu - napájecí žlaby Napájení skotu - napájecí žlaby Stájové klima, osvětlení stájí Stájové klima, osvětlení stájí Vyhrnování kejdy Vyhrnování kejdy Fixační klece pro skot Fixační klece pro skot Vážení skotu Vážení skotu Drbadla, kartáče, držáky lizů, dávkovače Drbadla, kartáče, držáky lizů, dávkovače Systémy krmení telat a dojnic Systémy krmení telat a dojnic Zásobníky a dopravníky Zásobníky a dopravníky Spojovací a kotvicí materiál Spojovací a kotvicí materiál A Tech - automatizované systémy řízení A Tech - automatizované systémy řízení

14 Napájení skotu - napájecí žlaby Zajištění dostatečného množství vody pro chovaná zvířata je podmínkou dosažení jejich vysoké užitkovosti. Napájecí žlaby jsou vyráběny z nerezové oceli nebo hygienicky nezávadného plastu. Napájecí žlaby lze uplatnit u všech kategorií skotu, ovcí a koz a také u koní.

15 Vážení skotu do 2500 kg Sledování hmotnosti zvířat v provozech se neobejde bez spolehlivého vážícího zařízení. Nabízíme mobilní i stacionární tenzometrické váhy pro všechny kategorie skotu (do 2500 kg). Váhy mohou mít několik druhů výbavy.

16 Váhy

17 Drbadla, kartáče, držáky lizů, dávkovače Drbadla a kartáče Drbadla a kartáče Druhy drbadel: Umístění různých typů drbadel ve stáji přispívá k pohodě zvířat. Druhy drbadel: drbadlo kovové drbadlo kartáčové drbadlo rotační Držáky minerálních lizů Držáky minerálních lizů Pro uchycení minerálních lizů pro skot nabízí: Pro uchycení minerálních lizů pro skot nabízí: nerezový držák minerálního lizu hranatý nerezový držák minerálního lizu kulatý Dávkovače komponentů (medikamentů) Dávkovače komponentů (medikamentů) Dávkovače medikamentů se zabudují přímo do vodovodního potrubí pro napájení. Slouží k procentuálnímu dávkování medikamentů rozpouštěných ve vodě. Vodní směšovač slouží ke smíchání medikamentů s vodou pomocí rotačního čerpadla

18 Systémy krmení telat a dojnic Napájecí automaty Napájecí automaty Pro krmení telat v období mléčné výživy lze využít napájecích automatů. Napájecí automaty rozmíchají mléčnou krmnou směs, ohřejí ji na požadovanou teplotu nápoje a podle naprogramovaného systému krmení nadávkují teleti patřičné množství mléčného nápoje. pro cca 70 telat Napájecí automat pro telata se 2 výdejními místy (pro cca 70 telat) pro cca 150 telat Napájecí automat pro telata se 4 výdejními místy (pro cca 150 telat) Mobilní vozík na mléčnou krmnou směs Mobilní vozík na mléčnou krmnou směs Mobilní vozík slouží k rozvozu, přihřívání a dávkování mléčné krmné směsi telatům. Mobilní vozík lze doplnit o pohon pojezdu. Dodávájí mobilní vozíky o různých objemech viz leták ke stažení. Automatický krmný box AKB pro dojnice Automatický krmný box AKB pro dojnice Máme tu: Je určen k individuálnímu dávkování krmných směsí volně ustájenému skotu, v několika denních dávkách podle zvoleného režimu na základě individuální identifikace každé dojnice. Máme tu: automatický krmný box na jednu krmnou směs automatický krmný box na dvě krmné směs

19 A Tech - automatizované systémy řízení kategorie zvířat V objektech určených pro chov skotu je zpravidla několik technologických zařízení, u kterých lze ke zvýšení efektivity využít kompletní automatický systém řízení. Přichází nyní s vlastním systémem, který je schopen najednou sledovat a řídit hned několik technologií, přičemž se vždy zohledňují požadavky a možnosti dané stáje (kategorie zvířat) jiného objektu či celé farmy. systémy větrání a ventilace stájí skrápění zvířat vodou - ochlazování režim osvětlení stájí ventilace a skrápění v čekárnách topení - vysoušení v dojírnách sledování spotřeby vody, energie...

20 Mléčná krmná směs pro telata Kompletní mléčná krmná směs pro odchov telat: Kompletní mléčná krmná směs pro odchov telat: osvědčená kvalita, originální složení, vysoký podíl mléčných komponentů, vysoká úroveň živin, obzvláště dobře přijímán telaty, vysoké přírůstky, výborná kondice a zdraví telat, snadná rozpustnost - vhodný také do napájecích automatů.

21 Krmná směs MLSTEL Přípravek MLSTEL je kompletní mléčná krmná směs pro odchov telat od 6. dne do 8. - 12. týdne stáří. Přípravek MLSTEL je kompletní mléčná krmná směs pro odchov telat od 6. dne do 8. - 12. týdne stáří. Jakostní znaky Jakostní znaky N-látky 220 g/kg Laktóza 420 g/kg Tuk 175 g/kg Vláknina 4,2 g/kg Popel 82 g/kg Lyzin 16 g/kg Methionin 7g/kg Threonin 11g/kg Složení Složení Sušená syrovátka a podmáslí Sojoproteinový koncentrát Kokosový a palmový tuk Pšeničný glutén Premix vitamínů, makroprvků a stopových prvků Probiotikum Krmný návod - MLSTEL obecně Krmný návod - MLSTEL obecně MLSTEL se rozpouští v poměru 1 : 9-10, což je 1,0 - 1,1 kg do 10 litrů vody. Rozmíchá se ve 2/3 vody při teplotě 45 - 50 °C a doředí se studenou vodou na teplotu nápoje cca 40 °C. Množství nápoje 2 - 4 litrů / 1 krmení, podle stáří telat a systému výživy. Doba použitelnosti: 4 měsíce Balení: pytle 25 kg Bez ochranné lhůty

22 Technologie pro masný skot Výrobky pro masný skot: Výrobky pro masný skot: ohradník (texas panel) ohradník (texas panel) - pro vytvoření naháněcí uličky, prostoru, rozdělení kotců ohradník s dveřmi (texas panel ) ohradník s dveřmi (texas panel ) – umožňuje vstup osob do naháněcí uličky, prostoru, kotce obloukový díl, spojovací tyč obloukový díl, spojovací tyč – pro vytvoření naháněcího půlkruhu, čtvrtkruhu vstup do uličky vstup do uličky – na tento díl navazuje naháněcí ulička, vstupem postupují zvířata do uličky naháněcí vrata naháněcí vrata – jsou součástí naháněcího půlkruhu, čtvrtkruhu dělící dveře dělící dveře – oddělují zvířata v uličce, zamezují postup zvířat v naháněcí uličce opěrná branka opěrná branka – zpevňuje naháněcí uličku, určuje šířku naháněcí uličky třídící box třídící box – zařazuje se do naháněcí uličky, používá se k třídění zvířat zpětná brzda zpětná brzda – omezuje „couvání“ dospělého dobytka z naháněcí uličky pastevní vrata pastevní vrata – se používají k třídění skotu opěrná branka se závěsy – opěrná branka se závěsy – na závěsy se přichytí pastevní vrata panel s průchodem pro tele panel s průchodem pro tele – do zimovišť, zamezuje dospělému skotu chodit do „školky“ fixační klece fixační klece – pro základní veterinární úkony, pro ošetřování paznehtů fixační čelo s košem fixační čelo s košem – pro základní veterinární úkony nosič fixačního čela nosič fixačního čela – upevňuje se na něho fixační čelo a přichytává se naháněcí ulička mobilní tenzometrická váha mobilní tenzometrická váha – pro vážení všech kategorií skotu (do 2500 kg) krmidlo krmidlo – různé průměry, pro různý počet zvířat příkrmiště pro telata příkrmiště pro telata – na pastviny pro přikrmování telat krmidla pro ovce a kozy krmidla pro ovce a kozy – různé průměry krmidlo pro koně krmidlo pro koně elektrické ohradníky, zdroje, sloupky,izolátory, vodiče elektrické ohradníky, zdroje, sloupky,izolátory, vodiče,… naleznete v e-shopu

23

24 Zdroje www.farmtec.cz

25 Děkuji za vší pozornost. Snad se vám to líbilo.


Stáhnout ppt "Stáje skotů 1Zf Nikola Kožená. Ustájení skotu Lehací boxy Žlabové zábrany Hrazení pro skot Branky a sloupky Ustájení telat Gumové matrace, gumy a rošty."

Podobné prezentace


Reklamy Google