Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jarní cena sládků 2019 Sanitace a dezinfekce.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jarní cena sládků 2019 Sanitace a dezinfekce."— Transkript prezentace:

1 Jarní cena sládků 2019 Sanitace a dezinfekce

2 SANITACE A DEZINFEKCE Co rozumíme pod pojmem sanitace ?
Co rozumíme pod pojmem sanitace ? Co je úkolem dezinfekce ? Proč provádíme sanitaci a dezinfekci v pivovarském provozu?

3 SANITACE A DEZINFEKCE Sanitace je zabezpečování zdravotně nezávadné výroby, distribuce a spotřeby potravin. Dezinfekce je záměrné ničení choroboplodných zárodků fyzikálními nebo chemickými prostředky ( Lactobacillus, Pectinatus, Pediococcus, Megasphaera)

4 SANITACE A DEZINFEKCE Sanitaci v pivovarském průmyslu provádíme s cílem odstranit z vnitřního (CIP) nebo vnějšího (COP) povrchu výrobního zařízení organické a anorganické sloučeniny, které by svým charakterem mohly ovlivnit vlastnosti piva (např. připáleniny) a současně mohou být potenciální živnou půdou pro růst nežádoucích mikroorganismů (škroby, bílkoviny, cukry).

5 ROZDĚLENÍ SANITAČNÍCH PROSTŘEDKŮ
Alkalické – zásadité pH >7 Jednosložkové - NaOH nebo KOH popř. Ca(OH)2 b) Kombinované - kombinace výše uvedeného - směsi hydroxidů, tenzidů, oxid. činidel, Chlóru.. - s aditivy EDTA , NTA, ….

6 ROZDĚLENÍ SANITAČNÍCH PROSTŘEDKŮ
Alkalické – zásadité pH >7 MIP C Ansep CIP Topax 66

7 ROZDĚLENÍ SANITAČNÍCH PROSTŘEDKŮ
Acidobazické – kyselé pH < 7 Jednosložkové - HNO3 nebo H3PO4 popř. H2SO4 Kombinované kombinace výše uvedeného - směsi s PAA , H2O2, …..

8 ROZDĚLENÍ SANITAČNÍCH PROSTŘEDKŮ
Acidobazické – kyselé pH < 7 Dále lze kyselé ještě rozdělit podle typu použité kyseliny :  Anorganické - Kyslíkaté (HNO3) - Bezkyslíkaté (HCl)  Organické (kyseliny Citronová, Mravenčí, Octová, Glykolová, …..)

9 ROZDĚLENÍ SANITAČNÍCH PROSTŘEDKŮ
Acidobazické – kyselé pH < 7 Horolith V Topaz AC2 Trimeta CD

10 ROZDĚLENÍ SANITAČNÍCH PROSTŘEDKŮ
Neutrální pH = 7  Alkylaminoxidy CAS Alkylaminacetát Alkoholy Tenzidy

11 ROZDĚLENÍ DEZINFEKČNÍCH METOD A PROSTŘEDKŮ
Fyzikální   Teplota (pasterizace, sterilace, pára) Tlak (paskalizace) UV záření

12 ROZDĚLENÍ DEZINFEKČNÍCH METOD A PROSTŘEDKŮ
Chemické  Oxidační (H2O2, PAA, ClO2, NaClO, Ca(ClO)2 Neoxidační ( CAS, Alkylaminacetát , …..)

13

14 Základní program CIP Výplach vratnou vodou na kanál, teplota max. 40°C, 10 min. Alkalická sanitace MIP C 2% , teplota 80°C, 20 min. od dosažení teploty na vratném potrubí. Protláčka. Mezivýplach teplou vodou, max. 40°C, cca.10 min. Kyselá sanitace Horolith V 1,5%, teplota 40- max. 70°C, 15 min. Dezinfekce Oxonia active ,15%, 5min. Konečný výplach studenou pitnou vodou 10 min., kontrola pH.

15 Děkuji za pozornost .


Stáhnout ppt "Jarní cena sládků 2019 Sanitace a dezinfekce."

Podobné prezentace


Reklamy Google