Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Maso a masné výrobky Dodatky
2
Vegetariánství různé důvody pro tento stravovací systém
filosofické, náboženské, etické, ekonomicko-ekologické, … „strava předchůdců člověka byla výhradně nebo alespoň téměř výhradně rostlinná“ anatomie trávicích orgánů (chrupu, žaludku, střev) však svědčí o smíšené stravě nejednotný výživový směr: vegani: pouze potraviny rostlinného původu laktoovovegetariáni: + vejce, mléko a mléčné výrobky často i ryby (a někdy i drůbež)
3
laktoovovegetariánství
+ obvykle nižší příjem energie, tuku, přidaného cukru (a soli?) vyšší příjem vlákniny a antioxidantů lepší složení mastných kyselin ve stravě * obvykle celkově zdravější životní styl ** - možné problémy s příjmem bílkovin, resp. es. AMK *** možný nedostatečný příjem Ca, Fe, Zn, vitaminu D a vitaminu B12 **** laktoovovegetariánství spíše ne: děti a těhotné a kojící ženy ano: dospělá populace v běžném fyzickém stavu zde pozitiva jednoznačně převažují ***** vhodná prevence (léčba) civilizačních chorob ****** veganství zcela nevhodné: pro těhotné a kojící, kojence a malé děti spíše ne: ani dospělí * chybí příjem esenciálních mastných kyselin s dlouhým řetězcem? (lze nahradit preparáty / pokrmy z řas) ** obvykle nekouří, nepijí nebo omezují alkohol, sportují, věnují péči prevenci stresu apod. *** nutno kvalifikovaně kombinovat obiloviny a luštěniny, aby se zamezilo karenci některých esenciálních aminokyselin **** obsah uvedených minerálních látek je sice v rostlinných materiálech poměrně vysoký, ale převážná část je vázána ve formě fytátů, případně šťavelanů, což významným způsobem snižuje jejich využitelnost vitamin B12 je jen v potravinách živočišného a mikrobiálního původu, avšak jeho potřeba je částečně hrazena jeho syntézou bakteriemi v tlustém střevě **** při důkladném plánování stravy ****** obvykle nižší krevní tlak (spíše díky vyššímu příjmu draslíku) prevence vzniku žlučových kamenů prevence vzniku nádorových chorob, zejména tlustého střeva prevence vzniku kardiovaskulárních chorob (typicky nižší hladiny celkového a LDL cholesterolu a TAG; a vyšší hladiny HDL cholesterolu) prevence / léčba obezity 3
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.