Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Udržitelný turismus v kontextu poznávání regionů ČR

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Udržitelný turismus v kontextu poznávání regionů ČR"— Transkript prezentace:

1 Udržitelný turismus v kontextu poznávání regionů ČR
Doc.PaedDr.RNDr.Milada Švecová, CSc. Klub ekologické výchovy, z.s. Univerzita Karlova v Praze, Přírodovědecká fakulta 2017

2 Mezinárodní rok udržitelného cestovního ruchu
2017 Mezinárodní rok udržitelného cestovního ruchu

3 Návaznost na strategické dokumenty
Agenda 2030 Cíle udržitelného rozvoje (viz týden UR)

4 Cíle vyhlášeného tématu
zvýšit efektivitu využívání přírodních zdrojů, zdůraznit dopady turismu na životního prostředí informovat o změnách klimatu a jejich dopadech na přírodní ekosystémy i společnost, prezentovat kulturní  hodnoty, jejich rozmanitost a dědictví tradic a zvyků.

5 Cíle vyhlášeného tématu
zatraktivnit regiony ČR pro tuzemské i zahraniční turisty, zlepšit image ČR a propagovat značku Česko, medializovat specifika a jedinečnost ČR, posílit dopady na regionální politiku.

6 Česko – vyhledávaná destinace
bezpečí – přední místo v rámci světa, dostupnost v rámci Evropy i dalších kontinentů, bohatství kulturních památek i přírodních lokalit, vytvořená síť informačních center, marketingový servis ve 40 zemích světa.

7 Zvolené strategie v oblasti cestovního ruchu
cílit na bonitní návštěvníky, podpořit potenciál opakovaných návštěv, upřednostnit dlouhodobější pobyty, zajistit turistický rozptyl (nepřetěžování lokalit).

8 Zvolené strategie v oblasti cestovního ruchu
podpora méně vytížených lokalit, preference dopravy s nižším ekologickým dopadem (nízkouhlíkové cestování), Programy měst a obcí s využitím jejich potenciálu např.: Žatec – město chmele

9 Programy roku 2017 Rok udržitelného turismu (kulturní hodnoty regionů, diverzita, dědictví) Česko – země příběhů Rok baroka (baroko jako součást kulturní krajiny Tradice má smysl

10 Koordinace a konzultace k vyhlášenému tématu
Agentura Czech Tourism (CT), p.o (spadá pod Ministerstvo pro místní rozvoj) CT - člen Světové organizace cestovního ruchu Výstup: metodika využití turistických zdrojů a hospodaření s nimi.

11 Programy k podpoře cestovního ruchu
Příklady: Kudy z nudy Česko země příběhů - zvýšení zájmu Čechů o objevování atraktivních destinací a trávení dovolené v Česku,

12 Přírodní a kulturní dědictví program UNESCO
vyhlášen pod patronací UNESCO v roce 1972 dlouhodobý program, zaměřený na posilování povědomí v kontextu přírodního a kulturního dědictví regionů ČR, každoroční aktualizace informačního materiálu World Hertige (viz ukázka při prezentaci)

13 Nástroj ochrany přírodního a kulturního dědictví
Úmluva o ochraně světového kulturního a přírodního dědictví - stát zavazuje zajišťovat ochranu vybraných jedinečných objektů na svém území

14 Kulturní dědictví UNESCO - hmotné
památky přírodního dědictví (přírodní jevy, geologické útvary, lokality s přirozeným výskytem ohroženého druhu živočichů nebo rostlin, památky kulturního dědictví (jedinečné budovy, celá města, sochařská díla apod.) nebo památky smíšeného charakteru. památky jedinečné hodnoty z hlediska celého světa.

15 Dědictví nehmotné tradice a zvyky,
mistrovská díla ústního a nemateriálního dědictví lidstva, od roku 1992 existuje registr „Paměť světa“, jehož prostřednictvím mají být zachovány hodnotné archiválie a knižní díla v kameni, písemně, či na audionahrávkách. V současné době zahrnuje 283 položek nových dokumentů a sbírek. .

16 Poznávání regionů ČR vzdělávací a výchovný význam z hlediska posílení sounáležitosti regionů ČR s celou planetou Zemí zdůraznění specifik regionů z celosvětového hlediska, uchování diverzity regionů

17 Příklady hmotného kulturního dědictví ČR
Český Krumlov (historický střed města) Praha (historické jádro města) Telč (historický střed města) Zelená Hora (poutní kostel sv. Jana Nepomuckého)

18 Příklady hmotného kulturního dědictví ČR II
Kutná Hora (historický střed města s gotickou katedrálou Svaté Barbory a chrám Nanebevzetí Panny Marie v Sedlci) Lednicko – valtický areál Kroměříž (zámek a zahrady) Holašovice (architektura selských staveb) Landek (Národní přírodní památka)

19 hmotné kulturní dědictví tyto památky
Litomyšl (renesanční zámek) Olomouc (sousoší Nesvětější trojice) Brno (vila Tugendhat) Třebíč (židovské město a bazilika Sv. Prokopa)

20 Monitoring PKD – SWOT analýza
Příklady silných stránek Příklady slabých stránek Území významné z mezinárodního pohledu (UNESCO, Natura 2000, biosférické rezervace) Hodnotné a certifikované kulturní dědictví zájmového území (např.NP, CHKO, PR, NPR,PP) Vysoká biodiverzita regionu, jedinečnost (výskyt endemických druhů, relikty apod.) Etnografické hodnoty Specifická lidová architektura Vyznačené turistické trasy a naučné stezky (cyklistické NS) Nabídka méně tradičních forem turistiky (agroturismus, ekoturismus) Multikulturnost regionu Dopravní dostupnost (autobus, vlak) Přiměřená délka trasy ve vztahu k věku žáků Dopravní dostupnost lokalit Nedostačující marketing a propagace regionu (web, informační centrum ) Absentující nabídka programů pro návštěvníky Nabídka regionální osvěty pro školy a veřejnost Nižší jazyková gramotnost a nedostačující přeshraniční spolupráce Zanedbaná péče o kulturní památky Negativní dopady činnosti člověka na životní prostředí (např. těžba surovin a negativní nakládání s přírodními zdroji)

21 Monitoring PKD – SWOT analýza Příležitosti Hrozby
Zvyšující se zájem veřejnosti o poznávání přírodního a kulturního dědictví regionu, ČR, Evropy Zřizování informačních center a školních informačních center s finanční podporou formou projektů Elektronická publicita specifik zájmového území Zájem o alternativní turismus a hledání námětů pro využití volného času Propagace aktivního odpočinku Propagace tradic a zvyků v regionu (nabídky ucelených vzdělávacích programů) Navazování partnerství v rámci tuzemských i mezinárodních programů (zvláště vhodné pro příhraniční oblasti) Nárůst podílu rizikových problémových skupin obyvatelstva v zájmových územích (nepřizpůsobiví, vandalismus) Dostupnost služeb (ubytování, stravování, hromadná doprava) Pracovní vytíženost Nedostatek finančních prostředků, výše vstupného Nízká atraktivnost programů

22 Výročí roku 2017 – příklady 300 let
od narození císařovny Marie Terezie ( )  50 let od 1.ročníku festivalu Skupova Plzeň od úmrtí Ondřeje Sekory ( )

23 Další informace na webu Knihovny Česká lípa

24 turisticky zajímavých míst v obci, městě, regionu i ČR či v Evropě.
Děkuji za pozornost a přeji hodně zážitků při objevování turisticky zajímavých míst v obci, městě, regionu i ČR či v Evropě.


Stáhnout ppt "Udržitelný turismus v kontextu poznávání regionů ČR"

Podobné prezentace


Reklamy Google