Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Aplikace enzymů
2
Použití enzymů v praxi Některé enzymy využívány od nepaměti (jako součást biologických materiálů alkoholové kvašení způsobené kvasinkami; tenderizace masa proteasami v listech papajovníku; srážení kaseinu chymosinem z telecích žaludků ...)
3
Použití enzymů v praxi Pro průmyslové využití je nutno mít k dispozici dostatečné množství enzymu nejvhodnější zdroj jsou mikroorganismy Důležité rostlinné enzymy papain, bromelain, ficin Důležité živočišné enzymy trypsin, chymotrypsin, chymosin, papain, amylasy, lipasy
4
Rozdělení důležitých enzymů
Průmyslové enzymy Velká možství (tuny za rok) Obvykle nízká čistota Nízká cena (ca $5-40 / kg) Relativně nízký finanční zisk Speciální enzymy Malá množství (g – kg za rok) Vysoká čistota Vysoká cena ($5 – 10,000 / g) Vysoký finanční zisk
5
Enzymy v průmyslu Rozdělení enzymů podle substrátu
hydrolyzující proteiny % hydrolyzující sacharidy % hydrolyzující lipidy % Speciální (analytika, léčiva, výzkum) 10%
6
Enzymy: současné trendy
Vzrůst výroby a spotřeby o 10-15% ročně Vzrůst hodnoty o 4-5% ročně Zvýšení zájmu o speciální enzymy Diagnostické enzymy Výroba speciálních chemikálií Příprava optických isomerů Medicína
7
Nejvýznamnější technické aplikace enzymů
Proteolytické enzymy Biodetergenty (termostabilní, alkalické bakteriální proteasy) Mlékárenský průmysl (chymosin z telecích žaludků specifická proteolýza kapa-kaseinu tvorba sýřeniny) Krmivářský průmysl výroba technických hydrolyzátů bílkovin Masný průmysl tenderizace (změkčení) masa (rostlinná proteasa papain) Pivovarnictví enzymové stabilizátory piva (odstraňování chladových zákalů)
8
Nejvýznamnější technické aplikace enzymů
Amylasy α-amylasy hydrolýza 1,4-α-glukosidických vazeb uvnitř polysacharidové molekuly Ztekucování škrobu (nezbytné při následné výrobě glukosových syrupů a glukosy) Součást biodetergentů (odstraňování škrobového pojidla z textilních vláken) Součást prostředků do automatických myček Zlepšování filtrovatelnosti cukrových a ovocných šťáv
9
Nejvýznamnější technické aplikace enzymů (glykosidasy)
β-amylasy odštěpují maltosové jednotky z neredukujícího konce polysacharidového řetězce Glukoamylasa odštěpuje glukosové jednotky od neredukujícího konce (zpracování škrobu na škrobové sirupy; odbourávání zbytkových dextrinů v pivu vyšší stupeň prokvašení, diabetické pivo) Invertasa hydrolýza sacharosy na glukosu a fruktosu, výroba invertního cukru β-galaktosidasa hydrolýza laktosy na glukosu a galaktosu (výroba delaktosovaného mléka, mléko pro výrobu zmrzliny (zabránění krystalizace laktosy))
10
Nejvýznamnější technické aplikace enzymů
Glukosaisomerasa (xylosaisomerasa) Isomerace glukosy na fruktosu Výroba fruktosových sirupů (42 % - 55 % fruktosy) z glukosových sirupů (zejména z kukuřičných a obilních škrobů) vyšší sladivost
11
Sugars from starches: enzymatically
pH adjustments Wet-milled Corn Alkali Acid Alkali NaOH Starch HCl pH Liquefaction NaOH pH 105oC 5-8 min 95oC 1-2 hours Saccharification 150,000 bushels of corn a day in a large plant Starch separated from grain,partially purified and washed by hydrocyclone action Insioluble starch suspended in water to give slurry 40% dry solids, pH So for liquefaction, NaOh and enzyme added. Starch gelatinized by steam injection in a pressure jet Time on picture Saccharification carried out in 300,000 gallon plug flow reactors Isomerization: enzyme immobilized on column, temp and flow rate controlled to give 42% fructose product. pH , 60oC 36-48/96 hours Isomerization pH 7.8, 60oC 0.3-3 hours 42% fructose Glucoamylase + Pullulanase Enzyme: a-amylase Glucose isomerase
12
Nejvýznamnější technické aplikace enzymů
Celulasy Komplexní enzymový systém katalyzující hydrolýzu celulosy Celulasa z Trichoderma viridae odbourání nativní celulosy Zpracování celulosové suroviny (dřevěné odpady, odpadní papír) Výroba instatních potravin (káva, čaj), digestiva v krmných směsích, zvýšení účinnosti extrakce šťav z rostlinných materiálů
13
Nejvýznamnější technické aplikace enzymů
Lipasy Postupná hydrolýza lipidů (triacylglyceroly diacylglyceroly monoacylglyceroly glycerol [+ uvolněné mastné kyseliny]) Reakční rychlost se postupně snižuje úplná hydrolýza je obtížná Reakce probíhá v heterogenním systému (lipidy jsou nerozpustné ve vodě) Ovlivnění chuti a vůně potravinářských výrobků (sýrařství !!!) Součást digestivních přípravků
14
Nejvýznamnější analytické aplikace enzymů
Činidla pro stanovení nejrůznějších biologicky aktivních látek (substráty, inhibitory, aktivátory) Rovnovážná metoda proměření celkové změny produktu či substrátu po dosažení rovnováhy (pouze pro sloučeniny, které se reakce účastní jako substráty) Kinetická metoda měření změny koncentrace substrátu nebo produktu
15
Příklady lékařských aplikací enzymů
Fibrinolýza (cílené rozpouštění krevních sraženin) plasmin, streptokinasa, urokinasa (aktivátory plasminogenu) Cílená tvorba krevních sraženin thrombin Trávicí enzymy Trypsin čištění ran od hnisu Analytická činidla pro stanovení diagnosticky významných látek
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.