Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Ing. Martin Vacek Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka 3. Potraviny rostlinného původu Obiloviny Zdroj: Šebelová, M., Potraviny a výživa
2
Obsah Charakteristika a význam Složení Druhy Příklady a využití
Skladování Konzervace
3
http://files. ryze-seta. webnode
4
Charakteristika a význam
jsou to semena jednoletých kulturních travin Dodávají nám sacharidy Jsou důležitou součástí produkce potravin na celém světě Vyrábíme z nich mlýnské výrobky
5
Složení voda 15 – 18 % škrob 60 – 66 % bílkoviny – lepek 10 – 11 %
tuk 1 – 2 % celulóza 2 – 3 % minerální látky 2 – 3 % vitamíny – skupiny B
6
Druhy
7
Pšenice Příklady a využití nejdůležitější plodina pěstovaná u nás
Obsahuje neplnohodnotné bílkoviny ve formě lepku zrno se zpracovává na: hrubou, jemnou, dehydrovanou krupici hrubou, polohrubou, hladkou mouku
8
Žito Příklady a využití
Tvar zrna je protáhlejší, na jednom konci zúžený Vyrábí se z něho Celozrnná mouka, směs s pšenicí ( chlebová ) Výroba lihovin Výroba náhražky kávy
9
Ječmen Příklady a využití Dva druhy – sladovnický a průmyslový
Vyrábí se z něho slad Krupky, mouka, pálenka kávovina
10
Oves Příklady a využití Obsahuje až 7% tuků
Vyrábí se z něho dětská výživa Ovesná rýže Ovesné vločky
11
Proso Příklady a využití Oloupáním získáme jáhly
Obsahuje vyšší množství tuku Vyrábí se z něho Zavářka do polévky, jako kaše, moučníky Krmivo pro exotické ptactvo
12
Pohanka Příklady a využití Dobrá výživová hodnota Vyrábí se:
V Rusku mouka Jako příloha Z mouky moučníky
13
Čirok Příklady a využití Pěstuje se v Africe, Indii a Číně
Podobný prosu, ale drobnější semena Vyrábí se z něho mouka
14
Kukuřice Příklady a využití Různé tvary, velikosti a barvy
Vhodná pro bezlepkovou dietu Vyrábí se Mouka, krupice ( polenta ) Lupínky, popcorn Sterilovaná, vařená
15
Rýže Příklady a využití
Pěstuje se v Asii, Africe, USA, Jižní Americe, Španělsku, Jižní Itálii Obsahuje hodně škrobu V chudých zemích jako jediný zdroj obživy Vyrábí se z ní mouka, saké, burizony Druhy Bílá – dlouhozrnná, basmati, kulatá, jasmínová, parboiled Divoká – černá (ořechová příchuť Natural – neleštěná se zbytky slupek, vyšší obsah minerálů
16
Skladování V suchu V temnu Dobře větratelná místnost
Chránit před škůdci
17
Konzervace Většinu nekonzervujeme Pouze klíčky můžeme sterilovat
Kukuřice je vhodná také ke sterilování a mražení
18
Otázky Charakterizuj obiloviny? Jaké je složení obilovin?
Jaké je jsou druhy obilovin? Jak obiloviny skladujeme? Jak jednotlivé obiloviny využíváme?
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.