Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Suroviny pro výrobu piva
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast: Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Suroviny pro výrobu piva Ročník / obor studia: 2. a 3.. ročník / Kuchař - číšník Vypracoval: Ing. Kovač Lukáš Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Litoměřice (do – SŠHGS) Ověřeno : I. pololetí šk. r. 2012/2013 DUM 75
2
Suroviny pro výrobu piva
3
Suroviny pro výrobu piva
Základními surovinami jsou: slad, chmel, voda, kvasnice. Zdroj obrázku:
4
Voda nejvhodnější jsou vody spodní – pramenité.
Měkké vody dodávají pivu jemnou chuť. Piva z příliš měkkých vod jsou prázdná, málo výrazná. Tvrdé vody poskytují podle svého chemického složení pivu plnější chuť, někdy však může být pivo až drsné, nelahodné. Zdroj obrázku:
5
Slad se vyrábí ze specielně šlechtěných odrůd ječmene.
Velmi kvalitní jsou ječmeny pěstované na Hané, v okolí Znojma a Břeclavi. Slad ovlivňuje barvu, chuť a vůni piva. Ječmen obsahuje enzym diastázu, který je schopen měnit škrob ve sladový cukr. Zdroj obrázku:
6
Chmel jsou sušené hlávky chmele evropského, mnoholeté rostliny.
Šištice dorůstá velikosti cm a má žlutozelené zbarvení. Na listech jsou žlutá zrníčka, zvaná lupulín, která jsou nejcennější součástí chmele. Mezi významné chmelařské oblasti patří Žatecko, Roudnicko, Úštěcko, Dubsko, Tvršicko. Dnes se k výrobě piva používají chmelové extrakty získané z chmele (mají vyšší trvanlivost). Chmel dodává pivu nahořklou chuť. Zdroj obrázku:
7
Kvasnice jsou čistými kulturami, dodávají pivu vůni a chuť.
Mění při kvašení sladový cukr na etanol a oxid uhličitý. Na l hl mladiny se používá asi 1 litru hustých kvasnic. Sušené pivovarské kvasnice se prodávají pod názvem Tebi (zdrojem bílkovin, vitamínů) a používají se při přípravě pokrmů ke zvýraznění chuti. Zdroj obrázku:
8
Použitá literatura ROP, Otakar a Jan HRABĚ. Nealkoholické a alkoholické nápoje. Vyd. 1. Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2009, 129 s. ISBN HRABĚ, Jan. Základy zbožíznalství potravin. Vyd. 1. Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2011, 167 s. ISBN
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.