Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Komunikační dovednosti – cvičení

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Komunikační dovednosti – cvičení"— Transkript prezentace:

1 Komunikační dovednosti – cvičení
logo Komunikační dovednosti – cvičení Prof. PhDr. Ing. Lenka Hajerová-Műllerová, Ph.D., MPH

2 Jak změnit špatný první dojem?
logo Cvičení 1.: Nastoupili jste do nové práce. Na podnikovém večírku jste se chovali nevhodně. Jako šašek. Jak změnit špatný první dojem? Jaký komunikační kanál použijete?

3 Cvičení 2.: 1. Ben je sportovec.
logo Cvičení 2.: 1. Ben je sportovec. 2. Ben je silný, ambiciózní, egocentrický a má slabé výsledky ve škole – podle scénáře o školních sportovcích. 3. Ben ukončil kurz chemie na výbornou – na základě scénáře o školních sportovcích se nám nezdá pravdivou. 4. Ben přestupuje na Harvard University – Ben je výjimka, jistě si to budeme pamatovat. 5. To, co si pamatujeme o Benovi, není ovlivněno objektivními vzpomínkami, ale silně je to ovlivněno našimi již předem učiněnými úsudky a schématy, co k sobě patří či nikoli. Rekonstrukce obsahuje informace, které nebyly součástí původních vjemů, nebo naopak v ní vjemy chybí. Ve které fázi percepce nás zásadně ovlivní předsudek?

4 Cvičení 3.: Hledání motivu
logo Cvičení 3.: Hledání motivu Váš velmi dobrý přítel je přítomen na charitativní akci. Motivem je: dobročinnost? snaha zviditelnit se? odpočet od základu daně? Člověk, který Vám velmi ublížil, je přítomen na charitativní akci.

5 Jaké stereotypy ovlivňují naši komunikaci? s muži, ženami;
logo Cvičení 4.: Jaké stereotypy ovlivňují naši komunikaci? s muži, ženami; s homosexuály, heterosexuály; s věřícím, ateistou; s příslušníkem různých ras a náboženství.

6 U koho byste hledali svůj sebeobraz?
logo Cvičení 5.: U koho byste hledali svůj sebeobraz? Jakou roli hraje tento člověk ve Vašem životě? V jakém jste vztahu?

7 logo Cvičení 6.: Uveďte příklady vlastního chování, které u Vás vyvolávají kladné sebepojetí: A naopak příklady Vašeho chování, které vyvolávají negativní sebepojetí:

8 logo Cvičení 7.: Uveďte příklady otevřenosti vůči vlastním rodičům x přátelům ve sdělování informací týkajících se vašeho života: Uveďte, v jakém vztahu je k vám osoba, které svěříte informace, které si jinak chráníte (oblast skrytého já):

9 logo Cvičení 8.: Příteli/přítelkyni se rozpadl dlouholetý vztah. Co řeknete, abyste posílili jeho/její sebeúctu? Jaký komunikační kanál použijete?    Vašeho přítele/přítelkyni nepovýšili. Co řeknete, abyste posílili jeho/její sebeúctu? Jaký komunikační kanál použijete?

10 logo Cvičení 9.: Dohledejte v odborné literatuře vysvětlení Maslowovy teorie a doplňte pyramidu.

11 Jak a za jakých okolností naplnit fyziologické potřeby.
logo Co z A. Maslowovy teorie vyplývá pro řečníky? Měli bychom vědět, jaké potřeby posluchačů nejsou naplněny a na tyto potřeby apelovat při motivaci posluchačů. Jak a za jakých okolností naplnit fyziologické potřeby. Ochrana bezpečí a odstranění fyzické či psychické újmy. Poradit posluchačům, jak být milován a jak milovat (apel na potřebu afilace). Sebeúcta pochází alespoň z části z pochvaly, obdivu, který je komunikován druhými lidmi. Inspirační projevy typu „vy jste ti nejúžasnější“. Sebeúctu zvyšují úspěchy a finanční zisk. Apely na potřeby seberealizace, na lidskou touhu být co nejlepší.

12 Vnímáte jako - zdvořilost či zájem o zdraví člověka?
logo Cvičení 10.: Komunikace existuje v kontextu – určuje význam verbálního i neverbálního sdělení. Otázku: „JAK SE MÁŠ?“ Vnímáte jako - zdvořilost či zájem o zdraví člověka?

13 Zamyslete se, jak typ kontextu ovlivňuje komunikaci:
logo Cvičení 11.: Zamyslete se, jak typ kontextu ovlivňuje komunikaci: Fyzický - rozhovor na FOTBALOVÉM ZÁPASE x POHŘBU. Kulturní - pravidla v rámci skupiny (životní styl, přesvědčení, hodnoty, chování). Sociálně-psychologický - souvisí s postavením mluvčích, s formálností situace, s normami skupiny (VEČEŘE V DOMĚ ŠÉFA x SETKÁNÍ S PŘÁTELI V KAVÁRNĚ). Časový - sdělení v posloupnosti událostí (komunikace poté, co jsme informováni o ÚMRTÍ x o VÝHŘE). Jak například posun časového kontextu ovlivní zbývající kontexty - PŘIJDU POZDĚ NA SCHŮZKU…

14 Přiřaďte k pojmu (písmenu) správnou definici (číslo):
logo Cvičení 12.: Přiřaďte k pojmu (písmenu) správnou definici (číslo): A. Stereotyp; B. Atribuce; C. Sebenaplňující předpověď; D. Schémata; E. Sociální srovnávání; F. Implicitní teorie osobnosti; G. Sebepojetí; H. Sebeúcta; I. Jednostranné hodnocení sebe sama. Mentální vzorce nebo konstrukce, které vám pomáhají třídit informace. Závěr, že druhý má určité pozitivní vlastnosti, protože víte, že má jiné pozitivní vlastnosti. Proces, kdy srovnáváte sebe sama nejčastěji se sobě rovnými lidmi. Vaše vlastní představa o tom, kdo jste. Vaše ocenění sebe sama. Tendence přisvojovat si zásluhy za pozitivní výsledky, popírat odpovědnost za výsledky negativní. Proces, jímž se snažíte vysvětlit motivaci chování druhého. Situace, kdy předpovíte něco, co se splní z toho důvodu, že jste se svou předpovědí řídili, že jste jednali, jako by to byla skutečnost. Zafixované percepce skupiny lidí.

15 Zkontrolujte si správnost řešeného cvičení:
logo Cvičení 13.: Zkontrolujte si správnost řešeného cvičení: Stereotyp – 9. Zafixované percepce skupiny lidí. Atribuce – 7. Proces, jímž se snažíte vysvětlit motivaci chování druhého. Sebenaplňující předpověď – 8. Situace, kdy předpovíte něco, co se splní z toho důvodu, že jste se svou předpovědí řídili, že jste jednali, jako by to byla skutečnost. Schémata Mentální vzorce nebo konstrukce, které vám pomáhají třídit informace. Sociální srovnávání – 3. Proces, kdy srovnáváte sebe sama nejčastěji se sobě rovnými lidmi. Implicitní teorie osobnosti – 2. Závěr, že druhý má určité pozitivní vlastnosti, protože víte, že má jiné pozitivní vlastnosti. Sebepojetí – 4. Vaše vlastní představa o tom, kdo jste. Sebeúcta – 5. Vaše ocenění sebe sama. Jednostranné hodnocení sebe sama – 6. Tendence přisvojovat si zásluhy za pozitivní výsledky, popírat odpovědnost za výsledky negativní.

16 logo Cvičení 14.: Uveďte Vaše pojetí úspěšného pracovníka.

17 Napište příklady komunikace, kterou lze označit jako přístup:
logo Cvičení 15.: Napište příklady komunikace, kterou lze označit jako přístup: pasivní – agresivní – manipulativní – asertivní –

18 Uveďte na příkladu, kdy jste se s manipulací setkali:
logo Cvičení 16.: Uveďte na příkladu, kdy jste se s manipulací setkali: Jaký jste měli pocit? Popište, o jakou manipulační techniku se pravděpodobně jednalo: Popište možný způsob obrany:

19 Nátlakové taktiky a manipulativní taktiky.
logo Cvičení 17.: Porovnejte! Nátlakové taktiky a manipulativní taktiky. Jsou shodné? Případně v čem vnímáte shodu? V čem naopak byste popsali rozdíl:

20 logo Cvičení 18.: Každý z nás je členem nějakého rodu (rodiny), který má svou historii a tradici. Pokuste se vytvořit (namalovat) rodový (rodinný) erb, který by rod (rodinu) co nejvíce vystihl.


Stáhnout ppt "Komunikační dovednosti – cvičení"

Podobné prezentace


Reklamy Google