Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Datový standard MZ ČR a NČLP, současný stav a další rozvoj.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Datový standard MZ ČR a NČLP, současný stav a další rozvoj."— Transkript prezentace:

1 Datový standard MZ ČR a NČLP, současný stav a další rozvoj.
Miroslav Zámečník, ČSZIVI ČLS 2018

2 Datový standard dnes umožňuje:
předávání informací o pacientovi mezi zdravotnickými IS (NIS, LIS, AIS, IS PL) objednávání směrem do IS sdělování výsledků z IS zasílání dat do ÚZIS, ČSSZ, IHE aj. Jeden soubor obsahuje data pro jednoho příjemce od více odesílatelů s více pacientskými záznamy; DS neřeší problematiku ochrany dat a komunikací - to je věcí firem.

3 Předávané informace o pacientovi:
identifikační údaje, adresy, platební vztahy, pojištění, urgentní informace (např. krevní skupina, alergie), anamnéza, očkování, dg. trvalé a aktuální, medikace, klinické události (objednávky, výsledky, zprávy), podklady pro vyúčtování a MIS, pacientský souhrn atd. DS4 též řeší: registry ÚZIS, ZZS, číselníky, laboratorní dokumentaci aj.

4 DASTA od prvopočátku vyvěrala z praxe a byla připravována pro praxi
první požadavky na DS – (ISJIP) první kroky k realizaci DS první rozvahy nad NČLP vznik týmu tvůrců NČLP (ČLS) vznik pracovní skupiny DASTA první oficiální verze DASTA

5 Přehled stěžejních verzí DS
od (TXT) - Věstník od (TXT) - Věstník od (DTD) - Věstník od (DTD) - Věstník od webové služby zkušebně od WS oficiálně k dispozici od (XML schéma) oficiální ukončení údržby DS3 k od (aktuální tvar, včetně „PS“)

6 Současná forma rozvoje DS:
4x do roka je vydáván upgrade DS4 včetně všech číselníků - především NČLP a číselníky ÚZIS. Aktuální tvar DS 4 je vždy k dispozici na webových stránkách ČSZIVI – viz: DS 4 je v kompletním tvaru na webových službách včetně všech nástrojů pro IS (texty i číselníky): Informace jsou sdělovány v konferenci DASTA.

7 Aktualizace DS v uplynulém roce
Doplnění číselníků „epSOS“ pro PS Doplnění a inovace datových bloků pro PS Úpravy popisů dat. bloků s ohledem na PS Doplnění klinických událostí pro PS Úpravy dle požadavků praxe, MZ a ÚZIS Nové nástroje pro patologii (nádory) atd… Podrobný popis je k dispozici v DASTA – DS4.

8 Úkoly pro DS na následující rok(y)
Dokončení úprav datových bloků s ohledem na potřeby „pacientského souhrnu“ – PS Vtvoření nástroje pro validaci DS4 Vytvoření nástroje pro prohlížení zpráv DS4 Vytvoření převodníků DS/PS a PS/DS

9 Požadavky na další rozvoj a zkvalitnění užívání DASTA
Sjednotit praxi na nejnovějších verzích DS4 Udržovat na WS jen nezbytně nutné starší číselníky Navýšit kapacitu a výkon WS Legislativně zakotvit DS4 a NČLP Provést nezbytně nutnou inovaci DS4 Poznámka: Praxí je spíše žádán rozvoj DS4, ne vytváření zcela nového DS5.

10 Výhody DS 4 a NČLP Vznikl péčí MZ ČR za účasti předních odborníků a ČLS. Vychází z potřeb praxe a je tvořen pro praxi za účasti tvůrců IS a řady odborníků příslušných klinických oborů. Zabudován do všech významných zdravotnických IS. Plně využíván v denní praxi, zásadní význam pro LIS. Je snadná údržba, lze pružně reagovat na změny a novinky. Upgrade číselníků lze realizovat i automaticky – WS. Umožňuje vkládání „firemních bloků“ – vyšší pružnost. Je kompatibilní s požadavky na „pacientský souhrn“ - PS. Lze doplňovat další bloky i nástroje potřebné pro praxi…

11 NČLP – současný stav 5444 – biochemie 1043 – nukleární medicína
1682 – hematologie 187 – transfúzní medicína 7967 – imunologie 1224 – sérologie 450 – mikrobiologie 865 – informatika 16 – antropometrie /2018

12 Otázka z průzkumu: Co vám nevyhovuje v DASTA, co by bylo třeba doplnit, upravit?
Odpověď: Nemáme požadavky. Co nám nevyhovovalo, to jsme si upravili, takže OK… V tomto duchu vzniklo několik klonů DS… V tomto duchu vznikají i různé úpravy a doplňky NČLP… Individuální či různé firemní úpravy mohou fungovat při komunikaci mezi uživateli, kteří používají upravené nástroje. K velkému problému dojde v okamžiku předání (zaslání) dat třetí straně (příjemce vychází ze sdílení čistého DS a NČLP)!

13 Příklady problémů v praxi
Nekorektní realizace komunikace ze strany tvůrce IS. Nekorektní vazby na NČLP (ze strany laboratoře). Různé verze DS mezi komunikujícími. Různé verze NČLP mezi komunikujícími. Patřičně nesdílené lokální položky přidané do NČLP na straně laboratoře – rizika záměny, nelze předávat dále!!! Lokální položky doplňované do NČLP a nekorektní používání položek NČLP jsou největší problém laboratorní praxe Nedostatečné ověřování, zda bylo vše korektně doručeno. Nekorektní používání klinických událostí. Atd… A také ne vždy korektně vyřešená ochrana dat!

14 Průzkum mezi několika laboratořemi
30% položek bylo mimo rámec NČLP (lokální) 5% položek z toho bylo s hrubou chybou (!!!) 20% laboratoří nezná verzi svého NČLP (starší) 10% laboratoří neřeší upgrade NČLP (zastaralé) Chybí patřičné vhodné tlaky na uživatele IS (provázání s požadavky NASKL, ČIA, MZ aj.)!

15 Příklady hrubých kolizí - NČLP
B_hemoglobin v g/l P_hemoglobin v mg/l ERC(B)_hemoglobin v pg/l = MCH P_hemoglobin semikvantitatibně v arbj. (hemol.) Záměna komponenty – např. leucin / leukocyty P_haloperidol_látková koncentrace v nmol/l P_haloperidol_hmotnostní koncentrace v ug/l (nerozlišení nebo nevložení koeficientu přepočtu)

16 Když v NČLP nenajdete položku:
Máte aktuální verzi NČLP? Hledali jste i pod jinými názvy – synonyma? Použili jste k hledání vhodné nástroje? Učiňte dotaz u správce NČLP. Požádejte o doplnění položky do NČLP. Po doplnění položky se na ni navažte a provizorní opusťte! Lokální zavedení nové vlastní položky bylo jen krajní provizorní řešení - může být časem zdrojem kolizí! Používejte výjimečně! Tyto položky nelze předávat dále.

17 DASTA a IS IS ovlivnily DASTA, ta ovlivňuje IS – prostřednictvím DASTA dochází k částečné standardizaci řady datových prvků i číselníků, některých zpráv a nálezů, laboratorních dat atd. Zachovat kontinuitu – IS si nyní mezi sebou mohou rozumět (rozumí) a relativně snadno si mohou předávat data (v praxi chybí vhodný tlak). Zachování tvůrčího potenciálu – DASTA je vytvářena předními tvůrci IS, respektuje potřeby praxe, vychází ze vzájemného konsenzu tvůrců IS – zachovat know-how. Vazba na reálné významné aktivity EU (např. pacientský souhrn – PS). Vhodná platforma pro další rozvoj a standardizaci.

18 Trvalý rozvoj DS a NČLP je dílem rozsáhlé spolupráce zástupců mnoha klinických oborů, dodavatelů informačních systémů, vstřícného přístupu uživatelů a podpory MZ ČR i odborných společností ČLS. Další vývoj musí respektovat vše cenné dosud vytvořené, z praxe vycházející a v praxi každodenně využívané.


Stáhnout ppt "Datový standard MZ ČR a NČLP, současný stav a další rozvoj."

Podobné prezentace


Reklamy Google