Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace"— Transkript prezentace:

1 Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Autor: Mgr. Irena Šeneková Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_11A_Z6_09_Atmosféra Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Vzdělávací oblast: Zeměpis Téma: Atmosféra Ročník: ročník Klíčová slova: atmosféra, ozon, ozonová díra, troposféra

2 Anotace Atmosféra Žáci se seznámí se složením a s významem atmosféry.

3 ATMOSFÉRA Zemská atmosféra je vrstva plynů obklopující planetu Zemi, udržovaná na místě zemskou gravitací. Atmosféra nemá jednoznačnou vrchní hranici – místo toho plynule řídne a přechází do vesmíru. Tři čtvrtiny atmosférické hmoty leží v prvních 11 km nad povrchem země.

4 Pohled na srpek Měsíce skrz vršek zemské atmosféry
Pohled na srpek Měsíce skrz vršek zemské atmosféry. Vyfoceno posádkou Mezinárodní vesmírné stanice.

5 Podívej se na složení atmosféry. Vyjmenuj, z čeho se skládá.
78 % dusíku 21 % kyslíku a stopové množství dalších plynů

6 Dokážete říct, jaký význam má atmosféra pro Zemi?
zdroj kyslíku chrání před UV zářením ( ozonosféra ) udržuje teplo na Z rozptyluje sluneční záření

7 Atmosféra chrání pozemský život před nebezpečnou sluneční a kosmickou radiací a svou tepelnou setrvačností snižuje teplotní rozdíly mezi dnem a nocí. Troposféra – spodní část zemské atmosféry

8 Vrstvy atmosféry Ozonová vrstva (též ozonosféra) se nachází ve výšce přibližně od 25 do 35 km ve stratosféře. Život organismů se soustřeďuje do nejnižší vrstvy, do tzv. troposféry. Probíhá v ní většina meteorologických jevů a dějů.

9 Sluníčko nám dodává důležitou energii, bez které bychom na Zemi nemohli žít. Zároveň však vysílá i tzv. ultrafialové záření, které také potřebujeme, ale jen v určité míře. Každou sekundu vyzáří Slunce do okolí tolik energie, že by to stačilo pokrýt potřeby celého světa na více než 1000 let. Prostorový snímek Slunce pořízený observatořemi STEREO.

10 Právě ozonová vrstva se postará o to, aby se k nám na Zemi dostalo UV záření tak akorát. Funguje tedy jako ochranný štít Země, který většinu škodlivého záření UV-B zachytí. Když ale dojde k narušení a zeslabení ozonové vrstvy, nemůže správně pracovat a k nám se pak dostane více UV záření, než je potřeba, a to vadí naší pokožce, která se rychleji spálí, snadněji může dojít i k poškození zraku. Vyšší přísun UV záření vadí také živočichům a rostlinám.

11 1 Továrny vypouštějí do ovzduší škodlivé látky 2 Ozonosféra chrání Zemi před škodlivým ultrafialovým zářením. 3 Některé škodlivé látky ozon ničí a dojde k narušení ozonové vrstvy. 4 Nebezpečné UV záření potom může pronikat až na zemský povrch. 5 Toto záření ničí život na Zemi. Vede ke vzniku různých typů rakoviny kůže a poškození zraku.

12 Kde se nachází ozonová vrstva a před čím chrání Zemi?
Ozonová vrstva je část stratosféry ve výšce 25 – 35 km nad zemským povrchem. Hraje mimořádně významnou roli pro pozemský život, neboť chrání planetu před ultrafialovým zářením. Vypouštění balónu se sondou k monitorování ozonové vrstvy.

13 Monitorováním obsahu ozonu z družic bylo zjištěno, že především v oblasti zemských pólů dochází k značnému poklesu obsahu ozonu. Zároveň byl zaznamenán nárůst případů rakoviny kůže a zrakových onemocnění v oblasti blízkých především jižnímu pólu (Nový Zéland, Patagonie).

14 K největšímu zeslabení ozonové vrstvy zatím došlo na jižní polokouli nad Antarktidou. Označujeme je názvem „ozonová díra“. Aby se ozonová díra postupně zacelila, k tomu je potřeba, aby jí člověk pomohl. Nejdůležitější je ukončit výrobu a používání těch látek, které ji nejvíce poškozují. Jedná se hlavně o plyny, které se nazývají freony. Modrofialová oblast označuje ozonovou díru nad Antarktidou k 24. září Oblast má rozlohu 27,3 mil. km² (srovnatelná s rozlohou Afriky).

15 Zapamatovali jste si? Co je to atmosféra? Z čeho se skládá? Význam atmosféry. Jak se nazývá část atmosféry, která leží nad zemským povrchem? Jak se nazývá vrstva ve stratosféře, která zabraňuje pronikání škodlivého UV záření k povrchu Země? Dokážeš vysvětlit, co je ozonová díra? V čem spočívá její nebezpečí?

16 zápis do sešitu Atmosféra je vzdušný obal Země. ( dusík, kyslík,vzácné plyny, oxid uhličitý, vodní páry, ozon ) Význam: zdroj kyslíku chrání před UV zářením ( ozon ) udržuje teplo na Z rozptyluje sluneční záření

17 CITACE: LIEUTENANT MARK BOLAND, NOAA CORPS. wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: BORSKÁ, Jana. geology.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: VANÍČEK, Karel. geology.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

18 DERIVATIVE WORK (CZECH TRANSLATION): KORONER (TALK). wikipedia
DERIVATIVE WORK (CZECH TRANSLATION): KORONER (TALK). wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: NASA EARTH OBSERVATORY. wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: TECNÒLEGS DE L'IES BISBAL. wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

19 NASA. wikipedia. org [online]. [cit. 15. 12. 2013]
NASA. wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: NASA. wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: MIRVALD, Stanislav; ŠTULC, Miloslav. Zeměpis- Společenské a hospodářské složky krajiny. Praha: Fortuna, 2001, ISBN

20 BRYCHTOVÁ, Šárka; BRINKE, Josef. Planeta Země
BRYCHTOVÁ, Šárka; BRINKE, Josef. Planeta Země. Praha: Fortuna, 2001, ISBN


Stáhnout ppt "Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace"

Podobné prezentace


Reklamy Google