Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Věta se skládá ze slov Název školy

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Věta se skládá ze slov Název školy"— Transkript prezentace:

1 Věta se skládá ze slov Název školy
Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod Autor Mgr. Marie Hanzlíková Datum   Název VY_32_INOVACE_11_Věta Téma Druhy vět Ročník 2. Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Věta se skládá ze slov

2 DRUHY VĚT

3 Anotace: Prezentace slouží ke společnému vyvození nové látky ve 2. ročníku. Žáci se seznamují s druhy vět podle postoje mluvčího. Mohou pracovat pod vedením učitele s interaktivní tabulí nebo samostatně na osobním počítači Nejprve žáci s pomocí učitele vyvozují druhy vět podle postoje mluvčího a sledují, jak je v textu rozeznáme. V druhé části prezentace mohou pracovat samostatně nebo s učitelem. Za každým úkolem následuje kontrola. Přechody mezi jednotlivými snímky provádíme kliknutím. Citace: V prezentaci byly použity obrázky volně dostupné v galerii Microsoft Office.

4 Přečti: V sobotu jsme jeli na výlet. Ráno jsme šli na nádraží. V kolik hodin jede vlak? Tatínek u pokladny koupil jízdenky. „Pospíchejme, vlak už přijíždí!“ „Nastupte do vlaku!“ Kam se posadíme? Našli jsme volná místa. Ať cesta vesele ubíhá!

5 Modře podtrhni věty, kterými se ptáme.
PRACUJ S TEXTEM: V sobotu jsme jeli na výlet. Ráno jsme šli na nádraží. V kolik hodin jede vlak? Tatínek u pokladny koupil jízdenky. „Pospíchejme, vlak už přijíždí!“ „Nastupte do vlaku!“ Kam se posadíme? Našli jsme volná místa. Ať cesta vesele ubíhá! Červeně podtrhni věty, které něco oznamují. Modře podtrhni věty, kterými se ptáme. Zeleně podtrhni věty, kterými přikazujeme. Oranžově podtrhni věty, které vyjadřují přání.

6 VÝBORNĚ ! ŘEŠENÍ : V sobotu jsme jeli na výlet.
Ráno jsme šli na nádraží. V kolik hodin jede vlak? Tatínek u pokladny koupil jízdenky. „Pospíchejme, vlak už přijíždí!“ „Nastupte do vlaku!“ Kam se posadíme? Našli jsme volná místa. Ať cesta vesele ubíhá! VÝBORNĚ !

7 Co píšeme za větou oznamovací?
POZORUJ : (Vyber ukázáním.) Co píšeme za větou oznamovací? . ? !

8 Co píšeme za větou tázací?
POZORUJ : Co píšeme za větou tázací? . ? !

9 Co píšeme za větou rozkazovací?
POZORUJ : Co píšeme za větou rozkazovací? . ? !

10 Co píšeme za větou přací?
POZORUJ : Co píšeme za větou přací? . ? !

11 Rozděl věty podle druhu:
Dnes má Jitka svátek. Jaký dárek jí donesu? Maminka mi poradila. „Natrhej jí kytici kopretin!“ „Bude to stačit?“ „V cukrárně kup čokoládu!“ A ještě jí nakreslím obrázek. Ať žije naše Jitka! OZNAMOVACÍ TÁZACÍ ROZKAZOVACÍ PŘACÍ

12 Řešení : Dnes má Jitka svátek. Jaký dárek jí donesu? Maminka mi poradila. „Natrhej jí kytici kopretin!“ „Bude to stačit?“ „V cukrárně kup čokoládu!“ A ještě jí nakreslím obrázek. Ať žije naše Jitka! OZNAMOVACÍ TÁZACÍ ROZKAZOVACÍ PŘACÍ Dnes má Jitka svátek. Jaký dárek jí donesu? Natrhej jí kytici kopretin! Ať žije naše Jitka! Maminka mi poradila. Bude to stačit? V cukrárně kup čokoládu! A ještě jí nakreslím obrázek.


Stáhnout ppt "Věta se skládá ze slov Název školy"

Podobné prezentace


Reklamy Google