Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VŠEOBECNÁ ČÁST 1. FYZIKÁLNÍ PRINCIPY ZOBRAZENÍ ULTRAZVUKEM

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VŠEOBECNÁ ČÁST 1. FYZIKÁLNÍ PRINCIPY ZOBRAZENÍ ULTRAZVUKEM"— Transkript prezentace:

1 VŠEOBECNÁ ČÁST 1. FYZIKÁLNÍ PRINCIPY ZOBRAZENÍ ULTRAZVUKEM
Autoři: Bímová Petra Karásková Lenka

2 Jak vzniká ultrazvukový obraz?
Ultrazvukem rozumíme mechanické kmity o frekvenci vyšší než je frekvenční mez slyšitelnosti lidského ucha., tj vyšší než 20 kHz. Pro diagnostické účely se však používá vysokých frekvencí v megahertzové oblasti.

3 Ultrazvukové kmity se pružným prostředím šíří formou vlnění, v měkkých tkáních a tekutinách lidského těla formou vlnění podélného. Jen v kostech se ultrazvuk šíří též formou vlnění příčného. Nejdůležitějšími z nich jsou rychlost šíření ultrazvuku daným prostředím (tzv. fázová rychlost), akustická impedance a útlum.

4 Jaké jsou hlavní typy ultrazvukového zobrazení?
Nejjednodušším typem ultrazvukového obrazu je jednorozměrné zobrazení A, charakterizované sledem výchylek časové základny osciloskopu dvojrozměrné zobrazení, označovaného jako zobrazení B.U původního tzv. statického zobrazení B vznikal obraz velmi pomalu ručním posunem a nakláněním sondy, tvořené jediným měničem. Tímto způsobem nebylo možno zachytit a posoudit obrazy pohyblivých struktur (srdeční stěny, chlopní)

5 Pro potřeby kardiologického vyšetření byla proto vypracována metoda zobrazení M
Při zachycení pohybující se struktury (např. srdeční stěny, cípu srdeční chlopně) A - obrazem se na obrazovce objeví tzv. plovoucí echo, z něhož je možno rozeznat jen hranice pohybu. Nahrazením výchylek časové základny svítícími body je možno zaznamenat časový průběh jejich vzájemného pohybu

6 klasický M-mode

7 1 • Fyzikální principy zobrazení ultrazvukem
V současné době se výhradně využívá zobrazení B dynamického typu s rychlým způsobem snímání a širokou stupnicí šedi ( stupňů šedi). Jeho podstatou je vytvoření postupné série obrazů vyšetřované oblasti, umožňující její souvislé přehlédnutí včetně možnosti sledování pohybu. Někdy se dynamické systémy označují jako systémy pracující v reálném čase.

8 Doppler - krásnou vlastností ultrazvuku je právě dopplerovské chování jeho vln.
To umožnilo konstrukci kontinuálního a pulzního dopplerovského mapování Je to spektrum rychlostních frekvencí získaných z daného místa v průběhu času. Představuje základní dopplerovský mód

9 „černobílý" doppler

10 Co je digitální zpracování obrazu?
Na počátku vývoje ultrazvukových diagnostických metod byly odrazy od tkáňových struktur zpracovávány analogově: odraz (echo) ultrazvukového signálu byl v elektroakustickém měniči přeměněn na elektrický signál, který byl jako takový dále zpracován a zobrazen.

11 Současné ultrasonografy zpracovávají zachycené signály na principu počítačové technologie.
Analogovou část přístroje tvoří jen detekční systém tj. vznik ultrazvukového signálu elektrickým buzením piezoelektrického měniče, zachycení jeho odrazu a přeměna v elektrický signál. Následuje analogově digitální převodník, který převede elektrický signál do číselné podoby, v níž je dále zpracován a zobrazen.

12 Co je harmonické zobrazení?
Asi % pacientů je konvenčním dvourozměrným ultrazvukovým zobrazením obtížně vyšetřitelných. K dosažení hodnotitelného obrazu je nutno výrazně zvýšit akustický výkon vysílaných ultrazvukových impulsů a prodloužit dobu vyšetření. Signifikantního zvýšení kvality obrazu u těchto pacientů a zvýšení kontrastního rozlišení u všech ostatních lze dosáhnout i bez aplikace kontrastních látek, a to pomocí přirozeného harmonického zobrazení.

13 Do tkáně je vyslán poměrně intenzivní ultrazvukový impuls o základní frekvenci f 0.
Přijímač však nezachycuje odrazy této základní frekvence, nýbrž kmity harmonické o frekvenci 2f 0 . Tyto kmity jsou pak dále obrazově zpracovávány .Na rozdíl od kontrastního harmonického zobrazení (viz dále),vznikají harmonické kmitočty přímo ve tkáňových strukturách v důsledku nelineárního šíření ultrazvukového budícího impulsu.

14 Klinický přínos přirozeného harmonického zobrazení tkání spočívá:
a/ v možnosti dokonalého vyšetření pacientů obtížně ultrazvukem vyšetřitelných při použití konvenčního způsobu zobrazení, b/ ve zkráceni doby vyšetření těchto pacientů, c/ ve zvýšení kontrastu při zachování laterální rozlišovací schopnosti u běžných pacientů

15 Jaké jsou principy trojrozměrného (3D) zobrazení?
nevýhodou všech zobrazovacích metod je ztráta jednoho rozměru v poslední době objevuje snaha odstranit tento nedostatek změnou snímané roviny během vlastního zobrazení. Dosahuje se toho pohybem sondy během snímání obrazu. Sonda se během snímání buď lineárně posunuje, naklání nebo rotuje.

16 Nevýhodou dosavadních systémů 3D- zobrazení je příliš dlouhý čas, nutný k rekonstrukci zvoleného obrazu. V současné době se vyvíjejí systémy trojrozměrného zobrazení pracující v reálném čase. Používá se pro ně označení 4D- zobrazení

17 Vlevo 3D obraz fetálního obličeje v povrchovém módu Vpravo tři roviny v 3D prořezávání naskenovanou tkání v klasickém ultrazvukovém módu (5)

18 Obr 1.1 Princip zobrazení A(a) a B(b)

19 Diagnostický ultrazvuk
Diagnostický ultrazvuk je zavedená a efektivní neinvazívní zobrazovací metoda, která využívá ultrazvukového vlnění s vysokou frekvencí pro anatomické zobrazení tkání a orgánů ve vyšetřované oblasti lidského těla.

20 Indikace (kdy provést ultrazvukové vyšetření)
Indikace (kdy se má ultrazvukové vyšetření provést): Zjednodušeně řečeno je indikací ultrazvukového vyšetření posouzení morfologického nálezu ve vyšetřované oblasti. Ultrazvuk je velmi vhodnou metodou pro posouzení orgánů v břišní dutině a v měkkých tkáních krku i jinde na těle, naopak je prakticky nepoužitelný pro posouzení plic a kostí.

21 Obr. 1.2 Záznam pohybu srdečních struktur v A-obraze a v TM-obraze

22 Obr. 1.6 Konvenční a harmonické zobrazení ledviny s konkrementem

23 Obr. 1.7 Histogramy dvou oblastí téhož laloku štítné žlázy (1 - hypoechogenní uzel, 2 - normální parenchym)

24 Výhoda ultrazvuku -  Hlavní výhodou ultrazvuku proti ostatním zobrazovacím metodám je jeho neinvazivní anatomická i flowmetrická zobrazovací schopnost v reálném čase.

25 Děkujeme za pozornost


Stáhnout ppt "VŠEOBECNÁ ČÁST 1. FYZIKÁLNÍ PRINCIPY ZOBRAZENÍ ULTRAZVUKEM"

Podobné prezentace


Reklamy Google