Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON"— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Číslo projektu CZ.1.07/ / Název školy SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Jazykové vzdělávání Předmět Český jazyk a literatura Tematický okruh Slohové útvary Název materiálu Vypravování - opakování Číslo materiálu VY_12_INOVACE_1A_CJ_18(32) Autor Mgr. Anežka Chládková Datum tvorby Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora. Anotace: Určená pro žáky 1. ročníku nástavbového studia (popř. 1. ročníku SOU). Prezentace určená k interaktivní práci žáků při hodině. Metodické pokyny: Prezentace je určena jako podpůrný materiál k výkladu učitele a interaktivní práci žáků, lze použít i k opakování učiva. Prvních pět úloh společně s žáky ( první úloha s animací podporující výklad). Dále čtyři příklady s nabídkou výběru výsledků. Některý z žáků dostane myš a z nabídky řešení příkladů vybírá správnou možnost. A na závěr čtyři příklady k samostatné práci žáků. Čas: cca min.

2 Vypravování (opakování)

3 Nahraď podtržená slova výstižnějšími!
Na konci zimní sezóny bylo mistrovství světa v ledním hokeji. Na Mezinárodní den dětí byly v parku různé atrakce. Na silnici bylo mnoho aut v obou směrech. Na zápase bylo několik tisíc diváků. Na počest našich hostů bylo sportovní odpoledne. Z nejlepších prací pak byla výstava. Na záhonech byly růže a pivoňky.

4 Rychle tvoř slova opačného významu!
Chladno, nenávist, dávat, chudý, hluboký, smích, hloupost, lenost, teplo, trpaslík, tupý, klesat, hořký, bdít, ne, široký, nic, noc, začátek, malý.

5 Vrávorat, zapřít, zjistit, strachovat se:
Uvedená slova seřaď do čtyř skupin tak, aby vznikly řady stejného nebo podobného významu! Vrávorat, zapřít, zjistit, strachovat se: Potácet se, zalhat, bát se, jít nejistě, objevit, nepřiznat, motat se, zatajit, vypátrat, obávat se, odhalit, zamlčet, najít, hrozit se.

6 Řešení: Vrávorat zapřít zjistit strachovat se Potácet se zalhat objevit obávat se jít nejistě nepřiznat najít hrozit se motat se zamlčet odhalit bát se zatajit vypátrat

7 Uspořádej věty tak, aby byl příběh souvislý (stačí čísla vět)!
Díky své chytré ženě se mladý panovník opět věnoval vladaření a jeho zemi i poddaným se začalo dobře dařit. Bohatý a slavný král měl jediného syna. Království tak brzy zchudlo, poddaným se vedlo zle. Princ však místo vladaření pořádal plesy a hony. Princ se do ní zamiloval a brzy se konala velkolepá svatba. Když král zemřel, zdědil princ trůn a veškerý majetek. Naštěstí se objevila krásná a chytrá princezna.

8 Řešení: Věty srovnány podle čísel takto: 2, 6, 4, 3, 7, 5, 1.

9 Dokonči vypravování! Jednoho dne jsem byl sám doma. Rodiče zůstali na noc u příbuzných, sestra byla na táboře. Dívám se na televizi. Co také jiného? Venku tma jako v pytli, hustě prší, občas se zablýskne. Sleduji, jak hrdina filmu pronásleduje dvojici zločinců. Film je napínavý, ale přesto mě vyděsí silný hrom. A zase… Sakra! Vypli proud. Co teď? Najednou slyším podivné zvuky. Krve by se ve mně nedořezal…

10 Použité zdroje: SEDLÁČEK, Bohumil; GRUŠOVÁ, Eva; PLESKOTOVÁ, Alena. Český jazyk a literatura pro 1. ročník ZVOU. Praha: SPN, 1987, ISBN -. Archiv autorky


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON"

Podobné prezentace


Reklamy Google