Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

zpracovaný v rámci projektu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "zpracovaný v rámci projektu"— Transkript prezentace:

1 zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/340618 Šablona: III/2 Sada: 6/2 Výstup: VY_32_INOVACE_6PO216 Ověření ve výuce: Materiály Datum ověření: Třída: 2.TR

2 DÝHY Materiály Předmět: Ročník: 2. Klíčová slova:
Dýha, dýhování, nanášení lepidla, lisování Jméno autora Ing. Jitka Poláková Škola – adresa: Soukromá střední odborná škola a Střední odborné učiliště s. r. o., Znojemská 1027, Třebíč

3 Průřezová témata ODS - váží si materiálních a duchovních hodnot, dobrého životního prostředí a snaží se je chránit a zachovat pro budoucí generace CZP - chápe vlastní odpovědnost vůči ochraně přírody a snaží se na ní aktivně podílet CSP - identifikuje a formuluje vlastní priority IKT - pracuje s informacemi, vyhledává je, vyhodnocuje a využívá

4 ANOTACE Cílem je seznámit žáky s aplikací dýhy resp. dýhové sesazenka při výrobě nábytkového dílce. Žák vysvětlí pojem dýhování a jeho důležitost při výrobě nábytku, z hlediska estetického, ekonomického a ekologického.

5 DÝHY charakteristika použití dýh, resp
DÝHY charakteristika použití dýh, resp. dýhových sesazenek při výrobě nábytkových dílců - dýhování

6 Jaké je konkrétní uplatnění dýhy při výrobě nábytku?
Nejčastěji dýhu určenou na dekorativní účely , resp. dýhové sesazenky nalepujeme na konstrukční desky, převážně aglomerované materiály (dřevotřískové desky, dřevovláknité desky) Tyto desky mají dobré technické vlastnosti, zejména tvarovou stálost při změně vlhkosti, jsou levnější než masivní materiál, ale jejich vzhled není z estetického hlediska dostačující.

7 Jaké zásady musíme dodržovat při dýhování nábytkových dílců?
Při dýhování nábytkových dílců je důležité, z hlediska zachování kvalitativních parametrů dílce, dodržet zásady symetrie, to znamená, že je nutné olepit obě strany dílce a to buď stejným materiálem, nebo materiálem stejných nebo velice podobných vlastností.

8 Symetricky uložené vrstvy musí mít stejnou orientaci, musí mít rovnoběžný průběh vláken, stejné fyzikální a mechanické vlastnosti a musí být vyrobeny stejným způsobem. Nedodržení těchto zásad může způsobit tvarovou deformaci – zborcení dílce

9 Z ekonomického hlediska je vhodné nalepovat na nábytkové dílce rozdílné druhy dekoračních materiálů:
- viditelné plochy- dražší a kvalitnější dýhou s krásnou texturou - plochy na první pohled neviditelné- méně hodnotnou a levnější dýhou V takovém případě je potřebné volit takovou kombinaci materiálů, které mají přibližně stejné vlastnosti.

10 Z jakých dílčích operacích se skládá proces dýhování?
Příprava ploch k dýhování – při této operaci se provádí egalizace (tloušťkové sjednocení), vyspravování a tmelení ploch základních konstrukčních desek dílců. Pokud již vstupují do výrobního procesu egalizované konstrukční desky (DTD, DVD) tato operace se neprovádí.

11 Nanášení lepící směsi – nejrozšířenější způsob nanášení lepidla je válcovými nanášečkami. Na dýhování se používá nejčastěji močovinoformaldehydové lepidlo typu Diakol + nastavovadlo (technická mouka) Na obrázku je znázorněna čtyřválcová nanášečka lepidla obr. 40

12 Skládání souborů – při této operaci se skládají krycí povrchové materiály na konstrukční desku nanesenou lepidlem Lisování – probíhá v lisovacích zařízeních, nejčastěji ve víceetážových hydraulických lisech (mají 6 až 12 etáží, velikost lisovacích desek je zpravidla 1300 x 2300 mm, provozní teplota lisovacích desek je 95 až 100°C), nebo v jednoetážových taktových lisech (lisovací tlak 0,6 až 0,7 MPa, lisovací teplota 140 až 150°C, lisovací čas 45 až 55 sekund). Při této operaci dochází k pevnému spojení dýhy s konstrukční deskou.

13 fotografie víceetážového lisu
obr. 41

14 fotografie taktového lisu
obr. 42

15 Klimatizace – vyrovnává se teplota zalisovaného dílce s teplotou okolního prostředí. Zároveň dochází i vyrovnání vlhkosti dýhovaného dílce. Odstraňování přečnívajících okrajů – provádí se formátováním. Pokud olepujeme boční plochy pouze v přípravcích, je formátování samostatnou operací. Pokud boční plochy dílců olepujeme na průběžných olepovačkách je formátovací obráběcí jednotka součástí stroje.

16 Jak se provádí olepování bočních ploch nábytkových dílců?
Olepením bočních ploch ( hran ) se zvyšuje estetická hodnota dílců na výrobku, současně jsou boční plochy chráněny před mechanickým poškozením a proti vnikání vlhkosti. Používají se stejné materiály jako u plošného dýhování, mohou být větší tloušťky.

17 Podle technického řešení a provedení rozeznáváme tyto způsoby olepování bočních ploch:
Ruční lepení – nažehlení dýhy Olepování v přípravku, neprůběžné Olepování strojní, průběžné, provádí se v průběžných olepovačkách, které mohou být jednostranné nebo oboustranné. Na strojní olepování se používají tavná lepidla, termoplastické látky, působením vysoké teploty v rozmezí 190 až 220°C přechází do tekutého stavu.

18 Na fotografii je zobrazena jednostranná průběžná olepovačka boční ploch

19 Použité zdroje ŽÁK, Jaroslav. Materiály. Praha: Informatorium, 1994, ISBN 80- JANÁK, Karel; KRÁL, Pavel. Technologie I. Praha: Informatorium, 2003, ISBN TRÁVNÍK, Arnošt. Výroba dřevěného nábytku část I.. Brno: Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, 1996, ISBN obr. 40 AUTOR NEUVEDEN. google.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

20 Použité zdroje obr. 41 AUTOR NEUVEDEN. google.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: obr. 42 AUTOR NEUVEDEN. google.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: obr. 43 AUTOR NEUVEDEN. google.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "zpracovaný v rámci projektu"

Podobné prezentace


Reklamy Google