Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Dostupné z Metodického portálu ISSN

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Dostupné z Metodického portálu ISSN"— Transkript prezentace:

1 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz; ISSN 1802-4785.
JEDNODUCHÉ STROJE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jarmila Hájková. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 Co jsou to jednoduché stroje?
Zařízení, která nám usnadní práci. Práci nám usnadní tím, že k jejímu vykonání budeme potřebovat menší sílu.

3 Co jsou to jednoduché stroje?
Základním rysem těchto strojů je jednoduchost v konstrukci a principu. Ostatní mechanické stroje se skládají z jednotlivých jednoduchých strojů.

4 DRUHY JEDNODUCHÝCH STROJŮ
PÁKA KLADKA NAKLONĚNÁ ROVINA KOLO NA HŘÍDELE ŠROUB

5 Když chceme odvalit kámen, použijeme páčidlo.
PÁKA Když potřebujeme otevřít víčko plechovky /třeba s barvou/ – použijeme například šroubovák. Ve chvíli, kdy šroubovák vložíme pod víčko a zatlačíme, stane se pákou. Když chceme odvalit kámen, použijeme páčidlo.

6 PÁKA Páka je ve své podstatě tyč, která nám usnadňuje práci. Pomáhá nám zvětšit naši sílu.

7 PÁKA V PRAXI páčidlo nůžky kleště zvedák na auta
vesla pedál váha houpačka

8 KLADKA Kotouč s drážkou na obvodu, kterou prochází např. lano nebo řetěz, jenž při průchodu kladky mění směr. V praxi se kladky používají u nejrůznějších mechanismů, např. jeřáb, výtah, napínák drátů a lan.

9 KLADKA PEVNÁ Pevná kladka je druh kladky, která je upevněna na nějaké konstrukci a umožňuje volný posun lana a změnu jeho směru. Kladka je v rovnováze, pokud na oba konce lana působí stejné síly. Pevná kladka neušetří sílu, ale změní směr síly, kterou na těleso působíme.

10 KLADKA VOLNÁ Volná kladka je zavěšena na laně, jehož jeden konec je upevněn a na druhý působí síla. Břemeno se zavěšuje za třmen kladky. S použitím volné kladky se ušetří asi polovina síly, protože na to, aby byla kladka v rovnováze, je potřeba působit silou o poloviční velikosti, než je tíha břemene a kladky.

11 Kladkostroj je jednoduchý stroj, který vznikne spojením více kladek.
KLADKA A KLADKOSTROJ Kladkostroj je jednoduchý stroj, který vznikne spojením více kladek.

12 NAKLONĚNÁ ROVINA Nakloněnou rovinu známe z běžného života, aniž bychom si uvědomovali, že se jedná o jednoduchý stroj. Třeba v zimě při sáňkování a lyžování. Její princip znali už staří Egypťané a umožnil jim stavbu pyramid a chrámů. Nakloněnou rovinu využíváme k usnadnění chůze nebo jízdy do výšky, ale také ke spouštění břemen nebo při jízdě z kopce.

13 KOLO NA HŘÍDELI Kolo na hřídeli je jednoduchý stroj, jehož základem jsou dvě pevně spojené části (větší a menší kolo, kolo a hřídel), které se otáčejí kolem jedné osy. V praxi kolo na hřídeli: – rumpál u studní, kde kolo je nahrazeno klikou, – převody na jízdním kole.

14 ŠROUB Hlavní součástí šroubu je závit. Otáčením závitu dochází k posouvání šroubu nebo k posouvání tělesa v závitu. Šroub je také základem mnoha dalších vynálezů. Například lodní šroub pro pohon lodí nebo Archimédův šroub – jedno z prvních čerpadel.

15 ARCHIMÉDŮV ŠROUB Archimédův šroub je jedno z nejstarších známých čerpadel. Přepravovaná voda je v kapsách tvořených závity držena gravitací a čerpání je prováděno otáčením šneku nebo hřídele. Jako čerpadlo se používá dodnes. Jeho velkou výhodou je jednoduchost a spolehlivost i při čerpání silně znečištěných kapalin.

16 ZAPAMATUJ SI! JEDNODUCHÉ STROJE NÁM USNADŇUJÍ PRÁCI! Druhy jednoduchých strojů jsou: Páka Kladka Nakloněná rovina Kolo na hřídeli Šroub

17 Použité zdroje Michal Bouška [cit ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: Tobraha [cit ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: Bílá vrána [cit ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: Oldřich Lebeda [cit ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: Miroslav Blaho [cit ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: GK Bloemsma [cit ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: César Rincón [cit ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: Pearson Scott Foresman [cit ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: Roman Tworkowski [cit ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: Domedek [cit ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: The original uploader was Ianmacm at English Wikipedia[cit ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: Lokilech [cit ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: Silberwolf [cit ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW:

18 Použité zdroje [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW:


Stáhnout ppt "Dostupné z Metodického portálu ISSN"

Podobné prezentace


Reklamy Google