Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Hygienické předpisy v gastronomii

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Hygienické předpisy v gastronomii"— Transkript prezentace:

1 Hygienické předpisy v gastronomii

2 Hygiena osobní Pečovat o tělesnou čistotu.
Nosit osobní ochranné prostředky (oděv, obuv). Nelze opouštět provozovnu v průběhu pracovní doby v pracovním oděvu a obuvi. Zdržet se nehygienického chování na pracovišti (konzumace jídla, kouření, úprava vlasů a nehtů).

3 Mít ostříhané a čisté nehty a ruce bez prstenů.
Použitý pracovní oděv i civil (oděv občanský) ukládat na místo k tomu určené. V osobní hygieně klademe důraz na pečlivé mytí rukou!

4 Provozní hygiena, úklid, sanitace, odstraňování tuhých odpadů
Provozní hygiena – je to souhrn činností a opatření jejichž důsledkem je zabránění: Vzniku a šíření nemocí, které souvisejí s přípravou a vydáváním stravy. Je to kombinace mytí, čištění a ošetřování povrchů, případně jejich dezinfekce.

5 Úklid Úklid, sanitace a odstraňování odpadu = nejdůležitější součásti provozní hygieny. Úklid se provádí vždy vlhkou cestou – větší nároky na úpravu povrchů stěn, podlah a jejich izolace. Podlahy – s mírným spádem Varné kotle a smažící pánve – sběrné kanálky, kryté kovovými rošty.

6 Pro úklid provozovny předepisuje vyhláška zřízení úklidové komory nebo výklenku.
Vybavení úklidové komory: Přívod studené a teplé vody Police nebo skříňka pro uložení čistících a mycích prostředků Výlevka

7 Sanitace spočívá v provádění: průběžného úklidu týdenního úklidu
velkého úklidu Pro velký úklid se využívají sanitární dny.

8 Kuchyňský odpad vzniká: při skladování hrubé přípravě výrobě výdeji
konzumaci pokrmů

9 Pro sběr odpadů v provozu je předepsáno použít vhodné nádoby s víkem, řádně označené nádoby se musí pravidelně čistit. Kuchyňský odpad lze likvidovat pomocí drtičů odpadků (malé provozy).


Stáhnout ppt "Hygienické předpisy v gastronomii"

Podobné prezentace


Reklamy Google