Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov"— Transkript prezentace:

1 Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Škola pro 21. století Autor: Simona Lehrausová Datum/období: podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma sady: Zlomky a celá čísla Název: VY_32_INOVACE_4C_05_Scit._zl_s_ruznym_jm

2 Anotace Předmět: Matematika. Věková skupina: 7. ročník ZŠ.
Časová dotace: 25 minut. Popis: Materiál slouží k výkladu téma Sčítání zlomků s různým jmenovatelem: Snímek 3: opakování hledání nejmenšího společného násobku. Snímek je postupně animován tak, aby byl ukázán postup výpočtu. Snímky 4 – 6: výklad. Snímek 7: příklad na procvičení. Snímek je postupně animován tak, aby byl ukázán postup výpočtu. Snímky 8 – 10: příklady pro samostatnou práci žáků. Na snímku 8 najdeme zadání příkladů. Můžeme přejít na snímek 9 s připomenutím pravidla pro počítání, nebo na snímek 10 s výsledky. Materiál obsahuje 11 stránek a je určen k interaktivní výuce.

3 Nejmenší společný násobek
Urči nejmenší společný násobek čísel 24 a 15. Najdeme prvočíselný rozklad čísla 24. Najdeme prvočíselný rozklad čísla 15. 24 = 2 · 2 · 2 · 3 24 15 15 = 3 · 5 2 · 12 3 · 5 2 · 6 NSN (24; 15) = 2 · 3 NSN (24; 15) = 120 Vynásobíme prvočísla z každého „sloupce“.

4 Sčítání zlomků s různým jmenovatelem

5 Už je vidět, že jsem snědl tři osminy dortu.
Nejdříve jsem snědl čtvrtinu dortu. Poté čtvrtina ještě zbyla a rozdělili jsme si ji s bratrem. Jakou část dortu jsem celkem snědl? Co kdybychom jednu čtvrtinu brali jako dvě osminy? Už je vidět, že jsem snědl tři osminy dortu.

6 Oba zlomky převedeme na zlomky se společným jmenovatelem a poté je sečteme.
Společný jmenovatel najdeme jako nejmenší společný násobek obou jmenovatelů.

7 Sečti zlomky + Převádím na společného jmenovatele. 4 6
Určím rozklady obou jmenovatelů. 2 · 2 2 · 3 Určím nejmenší společný násobek obou jmenovatelů. NSN (4; 6) = 2 · 2 · 3 = 12 Oba zlomky převedu na zlomky se společným jmenovatelem. Sečtu.

8 Vypočítej Připomenout pravidlo Výsledky

9 Sčítání zlomků Oba zlomky převedeme na zlomky se společným jmenovatelem a poté je sečteme. Zpět

10 Výsledky

11 Použité zdroje Použitá literatura: Jiné zdroje:
ODVÁRKO, Oldřich a Jiří KADLEČEK. Matematika pro 7. ročník základní školy. 2. vyd. Praha: Prometheus, 88 s. Učebnice pro základní školy (Prometheus). ISBN Jiné zdroje: Galerie MS Office - klipart


Stáhnout ppt "Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov"

Podobné prezentace


Reklamy Google