Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Stolová hora Svědecká hora

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Stolová hora Svědecká hora"— Transkript prezentace:

1 Stolová hora Svědecká hora

2 Chimantá – jedna z nejrozlehlejších stolových hor Guayánské vysočiny.
Stolová hora Chimantá – jedna z nejrozlehlejších stolových hor Guayánské vysočiny.

3 Základní charakteristiky:
osamocená vyvýšenina typicky vystupuje strmými svahy nad okolní krajinu. vrchol hory tvoří ploché temeno, které je různého tvaru a velikosti. svými rozměry jsou stolové hory přechodem mezi svědeckými vrchy a tabulemi.

4 Geneze: vznik erozně denudační činností exogenních sil (vody, větru, mrazu) působících na tabule a plošiny s horizontálně či subhorizontálně uloženými sedimenty.

5 Význam v krajině: Díky příkrým svahům, které oddělují ploché temeno od okolní krajiny, je poměrně časté, že se na temeni hory nachází uzavřený ekosystém s odlišnou flórou a faunou.

6 Významné lokality: Česká republika Ostaš (Broumovská vrchovina),
Bor (Stolové hory), vrch Kozelka, Sněžník

7 Významné lokality: Kozelka, osamocená stolová hora nalézající se asi 30 km severozápadně od města Plzeň je orientována jihozápadním směrem a její masiv se zdvihá 120 m nad okolní terén představuje pozůstatek třetihorního lávového příkrovu.

8 Významné lokality: Svět Malá a Velká Hejšovina (Góry Stołowe, Polsko),
Tabulová hora u Kapského města, Stolová hora v Amazonském pralese, Sahara, Dekánská plošina (Indie)

9 Významné lokality: Roraima, stolová hora tyčící se na rozhraní tří států – Brazílie, Venezuely a Guyany

10 Svědecká hora Osamocené skalní pilíře jsou svědectvím o původním rozsahu horizontálně uložených vrstev tabule - foto J. Ptáček.

11 Základní charakteristiky:
osamocená vyvýšenina, která byla vytvořena erozní činností exogenních sil – ústupem svahů tabulí a stolových hor. Je tvořena horizontálními nebo subhorizontálními vrstvami hornin. Pro svědecké hory jsou charakteristické výrazné melafyrové suky s bočními asymetrickými hřbety. Na příkrých okrajových svazích se nachází skalky a sutě.

12 Geneze: erozní činnost exogenních sil
zachycují ve svém tělese jinde již oderodované horniny a svědčí o původní výšce povrchu. často vznikají tak, že níže položené sedimenty jsou překryty výlevem lávy, která je odolnější vůči erozi a chrání temeno hory proti destrukci. vyskytují se především v aridních a semiaridních oblastech.

13 Význam v krajině: v českých podmínkách jsou tyto kopce významné z hlediska botanického i zoologického. Jejich jižní svahy jsou porostlé stepními společenstvy bílých strání a obydleny širokou škálou druhů hmyzu

14 Významné lokality: Česká republika
Malý a Velký Chlum u Rájce-Jestřebí, Milenka nedaleko obce Rudka u Kunštátu, Dřínovský vrch u obce Zlosyň, Oškobrh, Přerovská hůra u Přerova nad Labem, Semická hůra u Semic. . .

15 Významné lokality: Semická hůra je 231 metrů vysokým svědeckým vrchem v jinak rovinaté Polabské nížině.

16 Významné lokality: Svět
svědecké hory jsou častým jevem na západě Spojených států amerických (lokalita Monument Valley na severu státu Arizona) a na havajských ostrovech

17 Monument Valley Navajo Tribal Park, Utah/Arizona
Významné lokality: Monument Valley Navajo Tribal Park, Utah/Arizona

18 Zdroje: Horník, S. a kolektiv: Fyzická geografie II. Státní pedagogické nakladatelství, Praha,  vyd. 320 s. Wikipedie, otevřená encyklopedie [online]. Stránka byla naposledy editována v 08:32, 21.  [citováno 9.října 2006]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "Stolová hora Svědecká hora"

Podobné prezentace


Reklamy Google