Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Obrázek trávicí ústrojí

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Obrázek trávicí ústrojí"— Transkript prezentace:

1 Obrázek trávicí ústrojí
Fyziologie výživy Obrázek trávicí ústrojí

2 Úvod Mgr. Lucie Mandelová Katedra sportovní medicíny
a zdravotní tělesné výchovy E -mail: Telefon: Konzultační hodiny: pondělí: 13,30 – 14.30 středa: ,30 – 15.30

3 Sylabus předmětu Úvod Bílkoviny, sacharidy, tuky – trávení a vstřebávání Vitaminy, minerální látky - vstřebávání Voda a vodní hospodářství Trávení, metabolismus a vstřebávání základních živin – přehled Přeměna látek, energetický metabolismus Řízení metabolismu Játra, ledviny, slinivka břišní a jejich úloha při trávení a metabolismu

4 Literatura Manuál prevence v lékařské praxi II. Výživa. SZÚ TROJAN, S. a kol.:Lékařská fyziologie. Praha, Grada Publishing, 1996, 2. vyd. 496s. ROKYTA, R. a kol.: Fyziologie pro bakalářská studia v medicíně, přírodovědných a tělovýchovných oborech. Praha, ISV nakladatelství, 2000, 1.vyd. 360s. WILHELM, Z. a kol.: Stručný přehled fyziologie člověka pro bakalářské studijní programy. Brno, MU, 2003, 3. vyd. 115s. WHITNEY, E.N., ROLFES, S.R.: Understanding nutrition. Wadsworth, 2002, 700 a více stran Biochemie PÁNEK, J. a kol.: Základy výživy. Praha, Svoboda servis, 2002, 1. vyd. 205s.

5 Zápočet Přednášky Semináře zápočtová písemka – podmínka ke zkoušce
Povinná docházka Max. 2 absence Ukončení – zkouškou → test

6 Fyziologie výživy Výživa Význam výživy
Významný faktor životního stylu – ovlivňuje zdraví Pokrývá potřebu energie jedince Spojena s emocemi, pocity uspokojení Proces, během kterého organismus využívá potravu Zahrnuje trávení, vstřebávání, transport, metabolismus a skladování živin Význam výživy Udržování života (životní funkce) Zdraví Růst Reprodukce Funkce orgánů Tvorba energie

7 Vzájemné interakce mezi výživou, geny a nutričním stavem
Dostupnost potravin Geny, vnější prostředí (př. Fyzická aktivita) Výživa Individuální výběr Výživa se společně s fyzickou aktivitou a genetickými dispozicemi podílí na výsledním stavu výživového stavu jedince Individuální výběr: Chuť závislá na genetických dispozicích a senzorických vlastnostech stravy Hlad a fyziologické potřeby organismu (onemocnění, teplota okolí, fyzickáaktivita) Emoční naladění osobnosti, psychická a fyzická únava Výchova: stravovací zvyklosti, náboženství, tradice Dosažené vzdělání, úroveň znalostí mezio výživou a a zdravím Životní styl jedince Zájmy, zlozvyky (kuřáctví, drogy, alkohol Reklama, televize … Dostupnost potravin Finanční Přítomnost potravin na daném trhu Limitovaná náročností přípravy jídel Určena pracovními a sociálními podmínkami Nabídka ve veřejném stravování Nevyvážená strava s neodpovídající fyzickou aktivitou vede k narušení výživového stavu a k rozvoji civilizačních chorob, které ovlivňují mortalitu celé populace a také reprodukci populace. Nutriční stav

8 Energetická rovnováha
1. zákon termodynamiky – energie se ani netvoří a při své přeměně z jedné formy na druhou ani nezaniká. Energetická rovnováha mezi kalorickým příjmem a výdejem energie Kalorický příjem nižší než výdej = negativní rovnováha (spotřeba zásob) Kalorický příjem je vyšší než výdej = pozitivní rovnováha (ukládání energie)

9 Příjem potravy Řízen s velkou přesností
Tělesná hmotnost je určena rovnováhou mezi energetickým příjmem a výdejem – relativně konstantní v průběhu delšího časového období Příjem – regulace jednotlivými jídly Výdej - 24 hod. cyklus Činnost řízená - hypotalamická centra Centrum sytosti → odmítání potravy Centrum hladu → příjem potravy (poškození centra → anorexie) Centrum hladu je trvale aktivní, přechodně je jeho činnost tlumena centrem sytosti po požití stravy

10 Příjem potravy Stimulace souborem fyziologických informací:
Hladové kontrakce žaludku => aktivace centra pro příjem potravy X distenze žaludku => aktivace pocitu sytosti Chladové podněty (teplo – ztráta chuti k jídlu) Teplota krve protékající mozkem – î => ↓ příjem potravy Hladina glykémie - ↓ => stimulace příjmu potravy Impulzy z vyšších oddílů CNS – modifikace potravního chování, zvyklostí, hladu, časového rozvrhu apod. Hormony GIT a jiné (CCK, kalcitonin - ↓ chuť k jídlu) Hlad – subjektivní pocit s objektivním podkladem

11 Příjem tekutin Centrum pro řízení tekutin Řízení pocitu žízně
Hypotalamus Řízení pocitu žízně Osmolalita plasmy (î => žížeň) Objem ECT Suchost hltanu (produkce slin do DÚ)

12 Základní složky výživy
Makronutrienty Sacharidy Bílkoviny Tuky Mikronutrienty Vitaminy Minerály Voda

13 Fyziologická energetická hodnota živin
živin (1 gram) kcal kJ Cukry 4,1 17,2 Tuky 9,3 38,9 Bílkoviny Kalorie Standardní jednotka pro tepelnou energiee Množství tepelné energie potřebné ke zvýšení teploty 1 g vody o 1 stupeň, z 15 na 16 st. C Kalorie (kilokalorie, kcal = 1000cal) (Joule - J (kJ - kilojoule) - stanovena na základě skutečného energetického

14 Doporučený trojpoměr základních živin
% CEP Děti do ½ roku Děti do 3 let Dospělí Bílkoviny 8 - 10 Tuky 40 – 50 35 – 40 25 – 30 Cukry 40 – 52 48 – 55 55 – 65 U dospělých tento trojpoměr odpovídá: na 1 g bílkovin a 1 g tuků připadnou 4 g sacharidů

15 Základní funkce trávicího systému
Trávení mechanické a chemické zpracování potravy Vstřebávání resorpce a transport rozložených živin do krevního a mízního oběhu

16 Základní funkce trávicího systému
Metabolismus proces výměny látek a energie přeměna živin po trávení a vstřebávání v organismu základní podmínka pro zachování existence organismu Podmínka - přísun látek ze zevního prostředí, ze kterých je možno uvolnit potřebnou energii a budovat organismus. Přívod látek musí být v rovnováze s jejich výdejem. Proto se na metabolismu podílí kromě soustavy trávicí také soustava cévní, dýchací a močová. metabolické pochody: ANABOLICKÉ - biosyntéza-vznik nových sl., vytváří se energ. zásoby, je třeba E KATABOLICKÉ – rozkladné, oxidativní procesy, které uvolňují ze sloučenin E AMFIBOLICKÉ - „křižovatka“, setkávají se a. i k. děje (citrátový cyklus) Energie je oxidací uvolněna z živin z chem. energie živin vzniká energie biologická využitelná v org. Organismus má možnost získat energii rozštěpením vysoce energetických makroergních vazeb některých organických látek

17 Přeměna energie Člověk přijímá energii ve formě energie chemické, která je uložena v makronutrientech stravy. Při jejich štěpení se mění chemická energie na energii biologickou a tato energie ukládá ve formě rychle použitelných makroergních vazeb typu ATP. Nadbytečná a zásobní energie se ukládá do tukové tkáně


Stáhnout ppt "Obrázek trávicí ústrojí"

Podobné prezentace


Reklamy Google