Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
SACHARIDY
2
tvoří většinu přírodních organických látek na Zemi
jejich molekuly se skládají z atomů uhlíku, vodíku a kyslíku slouží jako energetický zdroj v látkovém metabolismu mají význam také jako stavební materiál starý název – uhlohydráty
3
Z chemického hlediska se jedná o deriváty uhlovodíků obsahujících minimálně vždy 2 hydroxylové skupiny – OH a karbonylovou skupinu Karbonylová skupina může být vázána na krajním atomu uhlíku – aldehydická skupina nebo na vnitřním atomu uhlíku- ketoskupina – podle toho dělíme sacharidy na: polyhydroxyaldehydy – aldosy polyhydroxyketony - ketosy
4
Příklady aldos a ketos Aldosa Ketosa
5
Dělení sacharidů Podle počtu uhlíkových atomů: Cukry =
Monosacharidy – obsahují 3-7 uhlíků Oligosacharidy Polysacharidy
7
Názvosloví sacharidů Obecné názvy:
předpona aldo- nebo keto- + kmen řecké číslovky vyjadřující počet uhlíkových atomů + přípona –osa Př. Aldotetrosa = aldehydický cukr se čtyřmi uhlíky
8
MONOSACHARIDY
9
Fischerovy vzorce monosacharidů
aldotetrosa ketohexosa
10
Monosacharidy lze považovat za oxidační produkty vícesytných alkoholů – vznikají dehydrogenací alkoholové skupiny glyceraldehyd glycerol dihydroxyaceton
11
ALDOSY polyhydroxyaldehydy
12
Na druhém uhlíku je asymetrické centrum, které umožňuje vznik dvou izomerních forem glyceraldehydu. Od D- a L- glyceraldehydu se odvozují další aldosy tak, že se mezi aldehydovou skupinu a sekundární alkoholickou skupinu na druhém uhlíku vsune další sekundární alkoholická skupina
14
Sacharidy, které se liší pouze konfigurací na jediném uhlíkovém atomu se nazývají epimery
15
Haworthovy projekční vzorce
Fischerovy acyklické vzorce nevystihují přesně strukturu a vlastnosti monosacharidů. Molekuly monosacharidů jsou cyklické, aldehydová (ketonová) skupina se přiblíží k některé ze sekundárních hydroxylových skupin a zreaguje s ní za vzniku poloacetalové vazby Sacharidy s šestičlenným kruhem = pyranosy Sacharidy s pětičlenným kruhem = furanosy
16
Haworthovy vzorce
17
Vznik poloacetalu
18
Dvě struktury, které se liší pouze orientací poloacetalového hydroxylu se nazývají anomery
-D-glukopyranosa -D-glukopyranosa
19
KETOSY polyhydroxyketony
20
Přehled ketos Jsou odvozené od dihydroxyacetonu
22
D-fruktosa -D-fruktofuranosa
23
Zjednodušený Haworthův vzorec
-D-glukopyranosa
24
Pyranosový a furanosový kruh neleží v jedné rovině – C atomy hybridizují v sp3
Pyranosový kruh nabývá vaničkové nebo židličkové konformace Př. -D-glukopyranosa
25
Zástupci monosacharidů
D-ribosa je součástí nukleotidů v molekule RNA
26
2-deoxy-D-ribosa Je součástí nukleotidů v molekule DNA
27
D-glukosa –hroznový cukr
nachází se ve sladkých plodech, včelím medu, krvi živočichů vyrábí se enzymovou hydrolýzou škrobů Vyskytuje se většinou v pyranosní formě
28
D-fruktosa- ovocný cukr
V některém ovoci a medu Je součástí sacharosy V roztoku je převážně ve furanosní formě
29
Deriváty monosacharidů
Aminosacharidy Cukerné kyseliny Cukerné estery Glykosidy Deoxycukry Cukerné alkoholy
30
1. Aminosacharidy Hydroxylová skupina je nahrazena aminoskupinou
-D-glukosamin = 2-deoxy-2-amino- -D-glukosa - je součástí chitinu
31
1. Aminosacharidy Galaktosamin
- vyskytuje se ve složitých polysacharidech
32
2. Cukerné kyseliny Kyselina L-askorbová
= lakton 2-keto-L-gulonové kyseliny - antiskorbutický vitamin C
33
Kyselina L-askorbová L-gulosa 2-keto-L-gulonová kyselina
Lakton 2-keto-L-gulonové kyseliny
34
Laktony enolforma ketoforma
35
Laktony Laktony vznikají odštěpením vody z některých hydroxykyselin
Příklad: 1= 2= 3= Kyselina D-mannonová - mannolakton
36
3. Cukerné estery Vznikají reakcí na hydroxylové skupině
Jedná se o důležité metabolické produkty A) methylestery B) estery kyseliny octové
37
A) methylestery
38
B) Estery kyseliny octové
.
39
4. Glykosidy Vznikají reakcí reaktivního poloacetalového hydroxylu
Dochází k navázání necukerné složky glykosidickou vazbou Váže-li se alkohol vznikají O-glykosidy Váže.li se amin vznikají N-glykosidy
40
O-glykosidy Nejjednodušší = methyl--D-glukosid
41
B) N-glykosidy Jsou součástí nukleových kyselin Adenosin
42
5. Deoxycukry -D-ribosa 2-deoxy--D-ribosa
43
6. Cukerné alkoholy D-glukosa D-sorbit
44
Oligosacharidy sacharidy složené ze dvou až deseti molekul monosacharidů vázaných glykosidickou vazbou podle počtu monosacharidových jednotek rozlišujeme disacharidy, trisacharidy atd.
45
Dělení oligosacharidů
Redukující (maltosový typ) – glykosidická vazba mezi C1 – C4 Neredukující (trehalosový typ) – glykosidická vazba mezi C1 – C1
46
Příklad redukujícího disacharidu
1 poloacetalový hydroxyl není zapojen do vazby
47
Příklad neredukujícího disacharidu
.
48
Redukující disacharidy
Maltosa – sladový cukr -D-glukosa + D-glukosa (vazba 14)
49
Redukující disacharidy
Laktosa – mléčný cukr -D-galaktosa + D-glukosa (vazba 1 4)
50
Redukující disacharidy
Celobiosa – stavební jednotka celulosy -d-glukosa + D-glukosa (vazba 14)
51
Neredukující disacharidy
Mají glykosidické vazby mezi C1 jedné molekuly a C1 druhé aldosy nebo C2 ketosy Sacharosa – řepný nebo třtinový cukr -glukosa + -fruktosa
52
Polysacharidy Sacharidy složené z více než deseti molekul monosacharidů vázaných glykosidickou vazbou Nemají redukční vlastnosti, protože glykosidické vazby vznikají mezi poloacetalovými hydroxyly Funkce: V rostlinách jako podpůrné substance (celulosa) nebo jako rezervní látky v semenech a hlízách (škrob) V živočišné říši je podpůrné funkce vzácná (chitin), rezervní látka (glykogen)
53
Rozdělení polysacharidů podle chemického složení
Homoglykany – základní stavební jednotkou jsou pouze monosacharidy Heteroglykany – složeny ze 2-3 různých stavebních kamenů Složené sloučeniny – glykoproteiny, glykolipidy
54
Stavební polysacharidy
Celulosa slouží k výrobě viskózového hedvábí, celofánu a celuloidu významné jsou estery acetáty a nitráty celulosy
55
Stavební polysacharidy
Chitin Stavební jednotkou je N-acetylglukosamin (vazba - D - 1 4)
56
Zásobní polysacharidy
Škrob Vyskytuje se v semenech, hlízách Je tvořen dvěmi složkami Amylosa - základní stavební jednotkou je maltosa řetězec je stočen do šroubovice nerozpouští se ve studené vodě Amylopektin větvená molekula pomocí vazeb 1 6 rozpouští se ve studené vodě
57
Zásobní polysacharidy
Glykogen Živočišný škrob Strukturou připomíná amylopektin, ale je větvenější as má vyšší molekulovou hmotnost Svalový glykogen M = 1 milion Jaterní glykogen M = 5 milionů
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.