Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka"— Transkript prezentace:

1 Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Ing. Martin Vacek Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka 2. složení potravin Vláknina, voda

2 Obsah Vláknina - charakteristika Voda – charakteristika Voda – dělení
Voda – význam Voda – pitný režim

3 Vláknina - charakteristika
Vláknina je obsažena nejvíce v rostlinných potravinách - ovoci, zelenině, obilovinách, luštěninách. Vláknina je nestravitelná, ale podporuje vyprazdňování tlustého střeva a působí proti rozmnožování bakterií v něm. Z chemického hlediska je vláknina tvořena z polysacharidů, zvětšuje objem pokrmů a zahání pocit hladu. Nemá žádnou výživnou hodnotu. Vláknina musí být řádně rozkousána, jinak může vyvolat tvorbu plynů, zahnívání potravy a nadouvání.

4 Vláknina – význam, denní příjem
Reguluje trávení tuků a sacharidů Váže na sebe vodu Je živinou pro mikrobiální flóru Denní příjem u dospělého 30g u dětí 5g + věk

5 Voda - charakteristika
Voda je nezbytnou součástí živé hmoty. Je součástí všech tělních tekutin. Je obsažena v každé živé buňce. Obsahem vody se potraviny liší Ovlivňuje výživnou, senzorickou hodnotu a dobu trvanlivosti

6 Voda - dělení Měkká – obsahuje málo minerálních látek
Tvrdá – z podzemních pramenů, obsahuje více minerálních látek, je vhodná jako pitná voda Destilovaná – je zbavena minerálních látek Užitková – v potravinářství se nepoužívá Minerální – obsahuje mnoho minerálních látek Stolní – je vhodná ke každodennímu použití, je zbavená nečistot, obsahuje vyvážené množství minerálních látek tak, aby neškodily zdraví

7 Voda - význam V lidském těle voda přepravuje látky nutné ke stavbě buněk. Rozpouští živiny. Odvádí z těla škodlivé látky. Reguluje tělesnou teplotu. Je prostředkem k udržení hygieny

8 Pitný režim Vodu doplňujeme prostřednictvím nápojů
Běžné činnosti 2 – 2,5 l denně Zvýšená námaha 2 – 4 l denně

9 Vylučování vody Močí 1 – 1,5 l denně Pocením – nejméně 500 ml
Dýcháním – asi 300 ml Stolicí – 100 – 200 ml

10 Nedostatek Pocit žízně a únavu Zahušťuje tělesné tekutiny
Při velké ztrátě organismus umírá žízní – pozor na zvracení a     průjmy, dochází téměř okamžitě k dehydrataci, zvláště u malých dětí.

11 Otázky Jaká je charakteristika vlákniny? Jaká je charakteristika vody?
Jaké jsou druhy vody? Jaké jsou zásady pitného režimu a co způsobuje nedostatek vody?


Stáhnout ppt "Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka"

Podobné prezentace


Reklamy Google