Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

„prostor pro zahradnickou alternativu“ MARKÉTA OSINKOVÁ, AMZZ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "„prostor pro zahradnickou alternativu“ MARKÉTA OSINKOVÁ, AMZZ"— Transkript prezentace:

1 „prostor pro zahradnickou alternativu“ MARKÉTA OSINKOVÁ, AMZZ

2 květin s ovocem, vínem a zeleninou.
Projekt pro historický prostor jednoho z nejstarších zahradnictví v českých zemích, který je v provozu od roku V současné době je zde k vidění na devíti vzorových záhonech více než 800 druhů vytrvalých zahradních květin a zásobní školka nabízí více než 2000 druhů trvalek. Součástí zahradnictví je vinice, štěpnice a květnice, kombinující sbírky květin s ovocem, vínem a zeleninou. NÁVRAT K TRADICI jako trvale udržitelná alternativa pro zahradnictví. POSILOVÁNÍ PAMĚTI A MÍSTNI IDENTITY pochopení významu hodnot místa. FUNKČNÍ A EKONOMICKY SOBĚSTAČNÝ MODEL jako možnost oživení příměstské lokality.

3 Otevřeno denně od 10-18 hodin.
Po finanční stránce zde funguje model "veřejně prospěšné podnikání" = všechny příjmy jsou zpětně vraceny do projektu. V případě přebytku jsou finance použity na vybavení firmy, na testování nových rostlin a do šlechtění. Pracovní tým tvoří 7 lidí, bez hlavního pracovního poměru. Roční tržby se pohybují kolem 1,2-1,4mil. Kč  za prodej trvalek (1/2 tvoří přímý maloobchodní prodej v místě, 2/2 tvoří odbyt rostlin mimo školku). Převážný odbyt prodeje tvoří skupina zákazníků, tvořící si zahrady u svých domů, sběratelé rostlin a návštěvníci zámku. Nevýznamnou, ale přesto důležitou skupinou, z hlediska získání nových zákazníků pro zahradnictví jsou profesionální zahradníci. Otevřeno denně od hodin.

4 TRVALKY Trvalky jsou sbírány po celé Evropě, a dále putují nejvíce na Slovenko, do Polska, Běloruska, Estonska, Švédska a na Ukrajinu. Sbírky pravidelně doplňují expozice Českého spolku perenářů , například při veletrzích For Garden a Flora Olomouc. Své sbírky si díky zahradnictví obohatila např.: Botanická zahrada PF UK v Praze, Botanická zahrada Praha-Troja, Dendrologická zahrada v Průhonicích, Alpinum Průhonického parku, Botanická zahrada a arboretum MZLU v Brně, Botanická zahrada výstaviště Flora Olomouc, Botanická expozice Západočeské univerzity v Plzni a další.

5 ZÁHONY Devatero vzorových záhonů s více než 800 druhy vytrvalých zahradních květin, vysazovaných od května 2008. Zajímavostí jsou záhony založené na stavební suti, bez zálivky a s minimální údržbou. Stovka- šikmé lichoběžníkové plochy lichých počtů se stovkou taxonů doplněnou bohyškami. Modrá laguna- malé plochy kvetoucí od května do října modravými až modrofialovými tóny (Geranium, Salvia, Nepeta, Veronica, Aster). Raholina- směsný záhon,představující plošné užití individuálních rostlin. Důraz je kladen na květ během května a června s remonty do září (Salvia, Nepeta, Verbascum, Euphorbia, Rudbeckia). Třepot světla a třepot tmy- směsné záhony individuálních rostlin. Důraz na letní květ a atrakci hmyzu. Barvy a struktury širokého spektra. Polední- záhon orientovaný severojižně, využívá mikroklimatu stanoviště použitím vysokých peren snášejících slunce a nižších trvalek společenstva polostínu (Hosta, Lavandula, Rosa). Český- záhon peren šlechtěných v tuzemsku. Individuální výsadba nebo malé plošky. Velký podíl rodu Aster a Hemerocallis. Bílé Inferno- dosazovaný krátkodobí prvek. Alfonsův- zeleninový záhon pro zajíce.

6 SKLENÍK Funkční již od roku 1924.
Systém vytápění představuje kamnová šachta. Větrání probíhá pomocí střešních a bočních oken.

7 ŠKOLKA Cílem vzniku je zkvalitnění nabízeného sortimentu a ukázka života rostliny od semene po dospělého jedince. Pěstování probíhá v podmínkách blízkým běžné zahradě. Závlaha probíhá ručně, vodou z místního rybníka. Používaným pěstebním substrátem je nejčastěji listovka a kompost, zakládaný na místě zahradnictví, a snaha je i o snížení podílu rašeliny. Pro zvyšování biodiverzity je využita i biologická ochrana proti plžům a lalokonosci, chemie je použita v nejkrajnějších případech. Nedílnou součástí rostlin je jmenovka s informací o nárocích na stanoviště a pěstování. V současnosti je výběr z rostlin. V poslední době jsou nejžádanějšími rody: Aster, Echinacea, Heuchera, Hemerocallis, Hosta, Helenium a Phlox.

8 POLOŽKY UTVÁŘEJÍCÍ CENU TRVALKY

9 ZDROJEM TEXTU A FOTOGRAFIÍ BYL(Y): Ing. Ondřej Fous,
DĚKUJI ZA POZORNOST ZDROJEM TEXTU A FOTOGRAFIÍ BYL(Y): Ing. Ondřej Fous,


Stáhnout ppt "„prostor pro zahradnickou alternativu“ MARKÉTA OSINKOVÁ, AMZZ"

Podobné prezentace


Reklamy Google