Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Biologické vlivy Autor: Ing. Bc. Ludmila Badurová Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/ – Individualizace a inovace výuky
2
Anotace Prezentace je určena žákům učebního oboru prodavač se zaměřením na potravinářské a smíšené zboží. Obsahem prezentace jsou vnitřní a vnější biologické vlivy.
3
Vnitřní biologické vlivy
projevují se u potravinářského zboží u mnoha druhu zboží rostlinného a živočišného původu dochází k enzymatickým pochodům znamená to, že dohází k doznívání životních pochodů (např. klíčení, autolýza – posmrtné samonatrávení buněk)
4
Vnější biologické vlivy
vyplývají z přítomnosti živých organismů a z jejich životních projevů v prostředí, ve kterém se zboží nachází jde o vliv škůdců rostlinných a živočišných
5
Vliv mikroorganismů na zboží
mikroorganismy jsou jednobuněčné organismy jsou viditelní pouze pod mikroskopem Liší se: - tvarem - způsobem rozmnožování - látkovou výměnou
6
Druhy mikroorganismů Autotrofní – vytváří všechny složky svého těla z minerálních látek s využitím energie slunečního záření nebo chemické energie minerálních sloučenin Heterotrofní – potřebují ke svému životu část živin ve formě organických sloučenin
7
potravinářské i průmyslové zboží obsahující organické sloučeniny (dřevo, papír, useň, textil) a je vhodným prostředím pro mikroorganismy, které za určitých podmínek způsobují mikrobiální rozklad pro zboží mají největší význam tyto mikroorganismy: - bakterie - kvasinky - plísně
8
Podmínky životní činnosti mikroorganismů
mikroorganismy ke své činnosti i rozmnožování potřebují vhodné podmínky vnějšího prostředí kromě přítomnosti vhodných živin to jsou zejména: - příznivá teplota - přiměřený obsah vody - chemická reakce - osmotický tlak (je tlak toku rozpouštědla pronikajícího přes membránu do roztoku)
9
Použitá literatura KAVINA, Josef. Zbožíznalství potravinářského zboží pro 1. ročník. Praha: IQ 147, spol. s r.o., 2002, ISBN NEUVEDENO AUTOR NEUVEDEN. Osmotický tlak [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.