Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ"— Transkript prezentace:

1 ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Biologické vlivy Autor: Ing. Bc. Ludmila Badurová Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/ – Individualizace a inovace výuky

2 Anotace Prezentace je určena žákům učebního oboru prodavač se zaměřením na potravinářské a smíšené zboží. Obsahem prezentace jsou vnitřní a vnější biologické vlivy.

3 Vnitřní biologické vlivy
projevují se u potravinářského zboží u mnoha druhu zboží rostlinného a živočišného původu dochází k enzymatickým pochodům znamená to, že dohází k doznívání životních pochodů (např. klíčení, autolýza – posmrtné samonatrávení buněk)

4 Vnější biologické vlivy
vyplývají z přítomnosti živých organismů a z jejich životních projevů v prostředí, ve kterém se zboží nachází jde o vliv škůdců rostlinných a živočišných

5 Vliv mikroorganismů na zboží
mikroorganismy jsou jednobuněčné organismy jsou viditelní pouze pod mikroskopem Liší se: - tvarem - způsobem rozmnožování - látkovou výměnou

6 Druhy mikroorganismů Autotrofní – vytváří všechny složky svého těla z minerálních látek s využitím energie slunečního záření nebo chemické energie minerálních sloučenin Heterotrofní – potřebují ke svému životu část živin ve formě organických sloučenin

7 potravinářské i průmyslové zboží obsahující organické sloučeniny (dřevo, papír, useň, textil) a je vhodným prostředím pro mikroorganismy, které za určitých podmínek způsobují mikrobiální rozklad pro zboží mají největší význam tyto mikroorganismy: - bakterie - kvasinky - plísně

8 Podmínky životní činnosti mikroorganismů
mikroorganismy ke své činnosti i rozmnožování potřebují vhodné podmínky vnějšího prostředí kromě přítomnosti vhodných živin to jsou zejména: - příznivá teplota - přiměřený obsah vody - chemická reakce - osmotický tlak (je tlak toku rozpouštědla pronikajícího přes membránu do roztoku)

9 Použitá literatura KAVINA, Josef. Zbožíznalství potravinářského zboží pro 1. ročník. Praha: IQ 147, spol. s r.o., 2002, ISBN NEUVEDENO AUTOR NEUVEDEN. Osmotický tlak [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ"

Podobné prezentace


Reklamy Google