Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
2
Kdo jsme ? Největší odborná zemědělská knihovna v ČR
Velikostí sbírek 3. největší zemědělská knihovna na světě 1,2 mil. svazků Sídlo ve Slezské ul. v Praze 2, depozitář v Kojeticích u Prahy Založena v roce 1926 Více než 80 let poskytování služeb pro veřejnost Vzdělávací aktivity v Zemědělské a potravinářské knihovně
3
Zemědělská a potravinářská ekonomika a statistika
Profil fondu Zemědělství Potravinářství Lesnictví Ekologie Ochrana rostlin Veterinární medicína Zahradnictví Rozvoj venkova Výživa člověka Zemědělská technika Zemědělská a potravinářská ekonomika a statistika EU, legislativa, výzkum Další související obory Vzdělávací aktivity v Zemědělské a potravinářské knihovně
4
Uživatelé Fyzické osoby studenti výzkumní pracovníci (VŠ, VÚ, firmy)
soukromí podnikatelé (zemědělství, potravinářství) státní akreditovaní poradci pracovníci organizací v resortu MZe široká odborná i laická veřejnost Právnické subjekty organizace v resortu MZe knihovny VŠ akciové společnosti a spol. s ručením omezeným Vzdělávací aktivity v Zemědělské a potravinářské knihovně
5
Výzkumní pracovníci ústavu Pracovníci rezortu MZe Odborná veřejnost
Koho vzděláváme ? Výzkumní pracovníci ústavu Pracovníci rezortu MZe Odborná veřejnost Studenti vysokých škol Středoškolští studenti Vzdělávací aktivity v Zemědělské a potravinářské knihovně
6
Vědečtí pracovníci našeho ústavu
Výzkumní pracovníci I. Vědečtí pracovníci našeho ústavu Uživateli především po sloučení s ÚZEI v r. 2008 Dříve nevelká ústavní knihovna Nabídka knihovnických služeb a informačních zdrojů Snaha o dobrou orientaci ve fondu i službách Kvalifikovaní knihovníci Vzdělávací aktivity v Zemědělské a potravinářské knihovně
7
Výzkumní pracovníci II.
Po sloučení nabídnuto školení Prezentace knihovny Nabídka služeb Praktické cvičení zaměřené na základy práce s EIZ a zvládnutí rešerše Zájem velký Postupně proškoleni všichni vědečtí pracovníci ústavu Vzdělávací aktivity v Zemědělské a potravinářské knihovně
8
Počítačová a informační gramotnost na různých stupních úrovně
Poznatky ze školení Počítačová a informační gramotnost na různých stupních úrovně Různý zájem o aktivní práci v elektronickém informačním prostředí Někteří samostatná tvorba rešerší, kontaktují knihovnu s následnými službami (př. MS) jiní upřednostní rešerše „na míru“ Další vzdělávání je formou individuálních konzultací na vyžádání Vzdělávací aktivity v Zemědělské a potravinářské knihovně
9
Pracovníci rezortu MZe
ZPK se přímo podílí na zajištění „Kombinovaných kurzů informační gramotnosti“ od roku 2008 Forma: e-learning Samostudium účastníků v prostředí LMS eDoceo LMS eDoceo je určen pro správu prezenčních a elektronických vzdělávacích programů. Lze jej provozovat v rámci intranetu (firemní sítě) nebo Internetu Kombinováno s prezenčními konzultacemi v DZO a ověření znalostí testem (cca proškolených) Vzdělávací aktivity v Zemědělské a potravinářské knihovně
10
Odborná veřejnost Individuální zaškolování nových uživatelů ZPK přímo ve studovně pracovníky referenčních služeb Vyhledávání v katalozích a databázích knihovny Správa čtenářského konta Způsob objednávání dokumentů Práce s informačními zdroji Vzdělávací aktivity v Zemědělské a potravinářské knihovně
11
Výhody individuálního přístupu
Školení lze přizpůsobit: Časovým možnostem uživatele Počítačovým dovednostem Stupni informační gramotnosti Konkrétním informačním potřebám uživatele Vzdělávací aktivity v Zemědělské a potravinářské knihovně
12
Vysokých škol – nejpočetnější skupina uživatelů
Studenti I. - VŠ Vysokých škol – nejpočetnější skupina uživatelů Většinou znalí elektronického prostředí Individuální zaškolení Virtuální referenční služby (Infopult, Ptejte se knihovny) Vzdělávací aktivity v Zemědělské a potravinářské knihovně
13
Zpracování dotazů Infopultu v ZPK
Vzdělávací aktivity v Zemědělské a potravinářské knihovně
14
Výsledky zaškolení u „vysokoškoláků“
Časté dotazy na témata vysokoškolských kvalifikačních prací Nezískají konkrétní odpověď, ale návod jak informaci nalézt Studenti jsou vedeni k samostatnému provedení rešerše, k vyhledávání a prostudování příslušných materiálů Vzdělávací aktivity v Zemědělské a potravinářské knihovně
15
Střední školy – věnována velká pozornost
Studenti II. - SŠ Střední školy – věnována velká pozornost Perspektivní uživatele knihovny Spolupráce s MZe (trvalá vzdělávací základna) Nabídka exkurzí Zemědělská / pôdohospodárska škola Stálá spolupráce se školami (např. SPŠPT) Vzdělávací aktivity v Zemědělské a potravinářské knihovně
16
Seznámit studenty s činností knihovny
Cíl exkurzí Seznámit studenty s činností knihovny Nabídka služeb a informačních zdrojů Praktická část Vyhledávání v katalogu knihovny a článkové bibliografii Seznámení s oborovými portály Exkurze je zakončena prohlídkou knihovny Vzdělávací aktivity v Zemědělské a potravinářské knihovně
17
O exkurze projevují zájem školy z Prahy a okolí
Výsledky O exkurze projevují zájem školy z Prahy a okolí Naše exkurze někteří učitelé zařadili do učebních plánů Opakovaně se k nám školy vracejí Příliv nových čtenářů Vzdělávací aktivity v Zemědělské a potravinářské knihovně
18
Informační centrum bezpečnosti potravin AZ slovník Víš co jíš
Oborové portály Agronavigátor Informační centrum bezpečnosti potravin AZ slovník Víš co jíš Databáze složení potravin Informace nejen pro studium, ale i pro běžný život Vzdělávací aktivity v Zemědělské a potravinářské knihovně
19
Informační portál pro zemědělství a potravinářství Denní aktualizace
Agronavigátor I. Informační portál pro zemědělství a potravinářství Denní aktualizace Časopisy z fondu ZPK, EIZ, internet Vzdělávací aktivity v Zemědělské a potravinářské knihovně
20
Agronavigátor II. Vzdělávací aktivity v Zemědělské a potravinářské knihovně
21
Informační centrum bezpečnosti potravin
Informační portál pro potravinářství Průběžná aktualizace Zdroje: časopisy z fondu ZPK, EIZ, internet Vzdělávací aktivity v Zemědělské a potravinářské knihovně
22
A-Z slovník Vzdělávací aktivity v Zemědělské a potravinářské knihovně
23
www.viscojis.cz Víš co jíš ? 25.12.2018
Vzdělávací aktivity v Zemědělské a potravinářské knihovně
24
Databáze složení potravin
Vzdělávací aktivity v Zemědělské a potravinářské knihovně
25
Web ZPK nově od 1.1.2011 Pozvánka na www.nzpk.cz
Jako nástroj informačního vzdělání Přehledná struktura Snadná orientace ve službách a zdrojích Součástí virtuální služba Infopult s archivem dotazů a odpovědí Návody (informační gramotnost, práce s databázemi, citování …) Cílem je zodpovídání většiny referenčních dotazů odkazem na web ZPK Posuďte sami, zda se to povedlo Vzdělávací aktivity v Zemědělské a potravinářské knihovně
26
Nový web Zemědělské a potravinářské knihovny: www.nzpk.cz
Vzdělávací aktivity v Zemědělské a potravinářské knihovně
27
Bez školícího střediska či samostatného vzdělávacího pracoviště
Závěrem Vzdělávací aktivity ve specializované veřejné knihovně s ústavní funkcí Bez školícího střediska či samostatného vzdělávacího pracoviště Lze se podílet na informačním vzdělávání uživatelů (přímo, referenčními službami, webovými stránkami a portály) Vzdělávací aktivity v Zemědělské a potravinářské knihovně
28
Získat spokojeného uživatele
Cíl Získat spokojeného uživatele se službami i s nabídkou zdrojů který nalezne požadované odborné informace ze svého oboru bude se nás s důvěrou obracet bude se vracet na naše webové stránky i do knihovny Vzdělávací aktivity v Zemědělské a potravinářské knihovně
29
Naše služby jsou Vám k dispozici
Provozní doba: Po-Čt , Pá Kontakty na Děkujeme Vám za pozornost Vzdělávací aktivity v Zemědělské a potravinářské knihovně
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.