Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZVUK HYENY ŠKVRNITEJ.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZVUK HYENY ŠKVRNITEJ."— Transkript prezentace:

1 ZVUK HYENY ŠKVRNITEJ

2 ZÁKLADNÉ INFORMÁCIE Mäsožravec Výskyt : Afrika Veľkosť: cca 130cm
Váha: kg Aktívna najmä v noci Vedúce postavenie vo svorke má samička Vek: 40 rokov (v zajatí)

3 ZVUK Základné zvuky: 1. výkrik 2. povzdych 3. smiech
VÝKRIK: První jsou výkřiky a jsou prý slyšet na velkou vzdálenost. Zvířata je vydávají, pokud jsou izolována od své smečky a slyší se na vzdálenost až jednoho kilometrů. Povzdych: Dalším jejich zvukem je povzdech, který hyeny vydají, když se navzájem potkají SMIECH

4 „SMIECH“ „smiech“ hyeny
Tón a frekvencia zvuku určujú sociálny status hyeny vo svorke Tón určuje vek Frekvencia určuje dominantné alebo naopak podriadené postavenie harakteristiky zvuku, jako je tón a frekvence, vědci přiřazovali jednotlivým zvířatům, jejich sociálnímu statusu i situaci, ve které se chechtot ozýval. Zjistili, že tón chechtání vypovídá o věku zvířete, zatímco variace ve frekvenci zvuku přinášejí informaci o společenském postavení hyeny a o tom, jestli se v dané situaci projevuje dominantně nebo je naopak v pozici podřízeného. Smích podřízené hyeny stoupá a klesá ve velkém rozpětí. Naopak dominantní hyena má pevný a pravidelný smích.

5

6 PREČO SA HYENY „SMEJÚ“? Volanie o pomoc V situáciách veľkého nadšenia
Počas rozhodovania Smíchem ale hyeny volají také o pomoc. Třeba když se osamocená hyena ocitne tváří v tvář lvu. Sama by proti predátorovi neměla šanci a tak musí svolat spojence. Typický hyení smích se vyskytuje v situacích velkého vzrušení a ve chvílích rozhodování, jestli utéct nebo zůstat. Čo sa týka schopnosti rozlíšiť počet protivníkov podľa hlasov (môžu to byť aj levy alebo psy hyenovité), predpokladá sa, že hyeny počítajú len do troch. 

7 VIDEO!!!

8 OTÁZKY: Čo určuje dominantnosť alebo naopak podriadenosť hyeny?
Aké 3 typy zvukov hyeny vydávajú? Povedzte aspoň 1 dôvod, prečo sa hyeny „smejú“?

9 ZDROJE

10 Ďakujem za pozornosť! Radoslav Vrškový, 2.D


Stáhnout ppt "ZVUK HYENY ŠKVRNITEJ."

Podobné prezentace


Reklamy Google