Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Moje trasy po Ještědském hřebenu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Moje trasy po Ještědském hřebenu"— Transkript prezentace:

1 Moje trasy po Ještědském hřebenu

2 Ještědský hřeben pohledem z rozhledny Královka
1. Černá hora m Výpřež m Ještěd m Černý vrch m Skalka Pláně pod Ještědem m Hlubocký hřeben m Rašovský hřbet m Javorník m Ještědský hřeben je rozlohou asi nejmenším pohořím u nás. Ale které hory, co lze projít za jediný den (a přitom nespěchat), jsou tak pestré, různorudé a nabídnou vám ta nejproslulejší i nezapomenutelná místa? A k samotnému Ještědu (1012 m), jedné nejslavnějších hor, není co dodat.. Ještědský hřeben pohledem z rozhledny Královka 3 7 5 4 1 9 6 2 8

3

4 Výpřež Výpřež (nebo také Na Výpřeži či Tetřeví sedlo) je horské sedlo ve výšce m n.m. Leží ve vzdálenoti přibližně 1,5 km od vrcholu Ještědu. Je to místo, kde silnice spojující Liberec s Českým Dubem a Stráží pod Ralskem, překonává Ještědský hřeben. Je to současně nástupiště tras přes Černou horu do Kryštofova údolí a nalevo přes celý hřeben až na Javorník. A na jižní straně přes Ještědské terasy až na Pláně pod Ještědem.

5

6 Černá hora Černá hora je jedním z vrcholů Ještědského hřebene. Má dva vrcholy, když se na ni díváte z Liberce, vypadá jako velké sedlo. Vyšší vrchol se nachází v nadmořské výšce 811 m n.m. a dá se k němu dojít z Výpřeže po zelené turistické značce. Vrchol je uprostřed lesa a poznáte ho podle velké kamenné pyramidy.

7

8 Dánské kameny Dánské kameny se nacházejí ve výšce 710 m n.m., od Výpřeže 1,5 km po červené značce směrem k Novině a Kryštofovu údolí. Je to skupina křemencových kamenů s vyhlídkou, z nichž nejvýznamnější je Dánský kámen, který je vzdálen asi 300 od vyhlídky. Jeho údolní stěna je 20 m vysoká a náhorní 5m.

9

10 Vířivé kameny Vířivé kameny jsou dvě rovnoběžné skalní stěny na severovýchodním úbočí hory Ještěd. Vířivé kameny se nacházejí v nadmořské výšce m jsou viditelné z celé liberecké kotliny. Mohutnější je severní stěna, která je dlouhá asi 190 m, široká asi 20 m a vysoká až 25 m na straně silnice. Běžným turistům není tento masiv přístupný.

11

12 Kamenná vrata Kamenná vrata je skalní útvar Ještědského hřebenu, nazývaný Terasy Ještědu, který se nachází zhruba 1 km od Výpřeže v blízkosti žluté turistické značky s odbočkou asi 200 do výšky 780 m n.m. Křemencová skála je dlouhá zhruba 20 m a až 8 m vysoká, na jednou místě s vytvořeným oknem, který vznikl mrazovým zvětráváním.

13

14 Červený kámen Červený kámen je skalní útvar Ještědského hřebenu, nazývaný Terasy Ještědu, který se nachází 2 km od Výpřeže v blízkosti žluté turistické značky ve výšce 841 m n.m. Skalní útvar v délce 250 m je na jihozápadním úbočí Ještědského hřebenu. Plochy puklin jsou pokryty vrstvami červeného oxidu železa - odtud název.

15

16 Mohyla letců Na tomto místě dne havaroval letoun, v němž tragicky zahynuli při výkonu služby českoslovenští letci a přední pracovníci leteckého průmyslu. Mohyla je 0,5 km po červené značce od Červeného kamene, směrem k odbočce Nad Výpřeží. Pilot št.rtm. Barborka Václav * Radotelegraf. rtm. Paduch Jan * Navig. čet. asp. Kroulík Josef * Ing. Husník Antonín šéfkonstr. Aero *1894 Ing. Karmazín Vladimír konstr. LVÚ *1904 Čest jejich památce!

17

18 Chata Ještědka Na začátku výstavby nového hotelu byla v roce 1966 v sedle Černého vrchu (936 m n.m.) vybudována chata Ještědka, jež sloužila k ubytování dělníků budujících horský hotel Ještěd. Dnes slouží jako horský hotel pro ubytování a občerstvení turistů a návštěvníků. Součástí je i rozsáhlé parkoviště, ze kterého je pohodlný výstup až na vrchol Ještědu.

19

20 Fotografie z mého vyhlídkového letu
Ještěd Ještěd svou nadmořskou výškou (1012 m) je logickou dominantou Ještědského hřebenu. Architektonický skvost na jeho vrcholu je dílem architekta Karla Hubáčka, za který obdržel Perretovu cenu. Na stavbě má významný podíl i statik Zdeněk Patrman, který navrhl originální kyvadlo, které eliminuje příčné kmity vertikální stavby. Dominanta je vidět z velkých vzdáleností, stejně tak výhledy do okolí z vrcholu hory. Fotografie z mého vyhlídkového letu

21 Jaro Podzim Léto Zima

22 Malý Ještěd a Lužické hory
Ralsko a České středohoří Bezděz Liberec a Jizerské hory

23 Skalka Zhruba v polovině červené trasy mezi Ještědkou a Pláněmi pod Ještědem se vyskytují skalní útvary nazvané Skalky, v nadmořské výšce 892 m. Z vrcholů některých skal jsou výhledy na severní stranu na Liberec a Jizerské hory Z Horního Hanychova na tento vrchol byl 4. května 2007 zahájen letní provoz sedačkové lanovky.

24

25 Pláně pod Ještědem Osada v nadmořské výšce 790 m na Ještědském hřebeni bez stálých obyvatel se nachází 3 km od vrcholu Ještědu a je významnou křižovatkou turistických tras (všemi směry vede značených tras). Centrem zdejšího lyžařského střediska je horská Chata na Pláni.

26 Ralsko Bezděz Kraj Karolíny Světlé

27 Hlubocký hřeben Nástup na Hlubocký hřeben od Chaty na Pláni pod Ještědem vyžaduje vystoupání na nadmořskou výšku 850 m. Vlevo při cestě je Památník tábora lidu, který připomíná velkou česko-německou demonstraci z roku Na konci trasy se cesta prudce svažuje až k restauraci U Šámalů.

28

29 Panský lom Na trase Horní Hanychov – Hluboká po zelené 2 km od konečné tramvaje č.3 se v nadmořské výšce m nachází pod Hlubockým hřebenem chráněné území Panský lom. Nazývá se též Michlerův lom podle původního majitele. V roce 1888 byla při lámání kamene odkryta puklinová jeskyně v dolomitickém vápenci. V současnosti je to zimoviště netopýrů.

30

31 Rašovka Od restaurace U Šámalů konečného místa Hlubockého hřebene se cesta svažuje k obci Rašovka, kde prochází přes Ještědský hřeben silnice spojující Liberecko a Podještědí. Společně s restaurací V Trnčí byla slavnostně otevřena v roce 2006 i přilehlá rozhledna v nadmořské výšce 610 m.

32

33 Javorník Vrchol Javorníku dosahuje nadmořské výšky 683 m n. m. a kopec je součástí Ještědského hřebene. Na vrcholu Javorníku stávala více než 50 let zajímavá atrakce - restaurace Obří sud. Sud byl dovezen z Vídně v roce a byl otevřen až do roku 1974, kdy vyhořel. V roce 2011 byl otevřen nový sud, který je jen symbolikou toho původního.

34

35 Hudba: W.A.Mozart - Koncert pro flétnu a harfu


Stáhnout ppt "Moje trasy po Ještědském hřebenu"

Podobné prezentace


Reklamy Google