Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Minulý čas prostý pravidelných sloves

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Minulý čas prostý pravidelných sloves"— Transkript prezentace:

1 Minulý čas prostý pravidelných sloves
Past simple Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alice Javoříková. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 Minulý čas prostý Vyjadřuje:
děj, který se odehrál a skončil v minulosti (I got up early yesterday.); řadu po sobě jdoucích jevů (I got up, then I went to the bathroom.); minulý děj obvyklý nebo opakovaný (He usually saw his dentist twice a year); rozlišujeme slovesa pravidelná a nepravidelná.

3 Oznamovací věta kladná
Pravidelná slovesa PODMĚT + SLOVESO koncovka -ED + ostatní větné členy. I played we played you played you played he, she, it played they played U všech osob přidáváme stejnou koncovku „ed“. Pro přidávání „-ed“ u sloves končících na „y“ platí stejná pravidla jako při tvorbě množného čísla podstatných jmen pravidelných. (try–tried; cry–cried). U sloves končících v infinitivu na „t“ nebo „d“ vyslovujeme [id] – př. wanted, needed. Příklad: We played tennis last Sunday. Hráli jsme tenis minulou neděli. She played the piano. Ona hrála na klavír.

4 Oznamovací věta záporná
PODMĚT + DIDN’T SLOVESO + ostatní větné členy. I didn´t play we didn´t play you didn´t play you didn´t play he, she, it didn´t play they didn´t play Ve všech osobách přidáme v záporu před významové sloveso „didn´t“. Významové sloveso je pak již bez koncovky, ve tvaru infinitivu. U záporu už nerozlišujeme, zda se jedná o sloveso pravidelné nebo nepravidelné. Příklady: I didn’t like milk. Neměl jsem rád mléko. He didn’t like potatoes. On neměl rád brambory.

5 Otázka (WH-words) DID + PODMĚT + SLOVESO + ostatní větné členy?
Did I play? Did we play? Did you play? Did you play? Did he, she, it play? Did they play? U všech osob začneme otázku „Did…?“, významové sloveso bude pak už bez koncového „-ed“, ve tvaru infinitivu. U otázky už nerozlišujeme, zda se jedná o sloveso pravidelné nebo nepravidelné. Příklady: Did you speak English? Mluvil jsi anglicky? Did it work well? Fungovalo to? Why did you study English? Proč jsi studoval angličtinu? When did the school year start? Kdy začal školní rok?

6 Procvičování Přelož: A: Moji přátelé měli rádi zmrzlinu.
B: Měl jsi ji také rád? A: Ne, neměl. Já jsem měl rád ovoce. A: My friends liked ice-cream. B: Did you like it too? A: No, I didn´t. I liked fruits.

7 Procvičování Doplň následující slovesa ve správném tvaru: dance, work, refuse, study, kiss, prepare, walk, like Mr Hill …………………. in a factory. He to do it. I with my dog in the park. Tom his girlfriend. Mum a cake every Friday. Lucy all night. We books. Peter was a student, he Math. worked refused walked loved prepared danced liked studied

8 Zdroje a literatura DUŠKOVÁ, Ludmila. Stručná mluvnice angličtiny. Vyd. 6. Praha: Academia, 1991, 304 s. ISBN


Stáhnout ppt "Minulý čas prostý pravidelných sloves"

Podobné prezentace


Reklamy Google