Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

sádrovec, baryt, chalkantit

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "sádrovec, baryt, chalkantit"— Transkript prezentace:

1 sádrovec, baryt, chalkantit
VI. Sírany a skalice sádrovec, baryt, chalkantit Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

2 Sádrovec Složení: CaSO4 . 2H2O
Použití: výroba stavebních hmot (……….., cement, sádrokarton), lékařství (………….. obvaz), sochařství (alabastr) Odrůdy: alabastr – bílá jemnozrnná odrůda; pouštní růže – hnědé, okrové či narůžovělé růžice výroba sádry = dehydratace, tuhnutí sádry = rehydratace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

3 Sádrovec [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

4 Sádrovec – pouštní růže
[cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

5 Sádrovec – alabastr [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

6 Baryt Složení: síran barnatý Použití:
v papírnickém průmyslu jako plnivo ve stavebnictví jako ochranná omítka proti RTG záření pyrotechnika – ohňostroje – žlutozelená barva plamene Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

7 Chalkantit (modrá skalice)
Složení: CuSO4 . 5H2O Poznámka: je dobře rozpustný ve vodě, vyvolává nevolnost Použití: fungicid, výroba barviv, konzervování vycpanin, moření osiva Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

8 Opakování Sádra je … Jako ochrana proti plísním se používá …
Alabastr je … hydratovaný oxid / fungicid / bílá odrůda sádrovce Ochranná omítka zachycující RTG záření obsahuje… siderit / baryt / chalkantit / kalcit Sádra je … hemihydrát / monohydrát / dihydrát / pentahydrát Jako ochrana proti plísním se používá … chilský ledek / sádra / skalice modrá / Vzorec dolomitu je…? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

9 VII. Fosforečnany (fosfáty)
apatit Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

10 Apatit Složení: fosforečnan vápenatý (+F, Cl , H2O) Tvrdost: …
Výskyt: v mořích – sedimentace org. materiálu v jakých tkáních obratlovců nalezneme apatit? v jaké biomembráně se vyskytuje P? jak souvisí s energií? Použití: výroba P, H3PO4, hnojiv Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

11 Apatit [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na www: < [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

12 Drahé kameny, slídy, mastek, živce, kaolinit
VIII. Křemičitany Drahé kameny, slídy, mastek, živce, kaolinit

13 VIII. Křemičitany (silikáty)
sloučeniny SiO2 největší třída nerostů nejdůležitější součástí zemské kůry hojné a rozšířené, především jako součásti hornin komplikované složení (vzorec) a strukturu většinou lehké, tvrdé (výjimka je mastek) a těžko tavitelné Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

14 Drahé kameny z učebnice zjisti názvy + obvyklé zbarvení
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

15 Slídy (biotit, muskovit)
Biotit – tmavá slída Muskovit – světlá slída, je čirá a průhledná Vlastnosti: žáruvzdorné, vynikající štěpnost, pružnost, Využití: izolační materiál, ochranné brýle, žáruvzdorná okénka (krby) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

16 Mastek křemičitan hořčíku s obsahem vody Mg3Si4O10(OH)2
tvrdost: …, ale odolný vůči ↑t využití: žáruvzdorná keramika, vyzdívky pecí, jemně mletý v kosmetice (pudry, mýdla, líčidla), uvnitř gumových rukavic, lehátek – proč? (viz. uč.) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

17 Živce (ortoklas a plagioklas)
zvětrávání → uvolňování živin (K, Ca, Na) → název nejhojnější minerály vůbec Ortoklas – živec draselný Plagioklas – živec sodno-vápenatý Tvrdost: … Použití: sklářská a keramická surovina Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

18 Ortoklas (draselný živec)
[cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

19 Kaolinit Složení: křemičitan hliníku s obsahem vody, Al4(OH)8Si4O10
bílý, zemitý vzhled hlavní složka horniny kaolín – zjisti původ názvu Použití: výroba porcelánu a kameniny, plnivo do papíru, kosmetika (peeling), zubní pasty Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

20 [cit. 2011-09-23]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www:
Kaolinit [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

21 Kontrolní otázky Který nerost se používá na výrobu porcelánu?
mastek / biotit / kaolinit / plagioklas/ olivín / turmalín Jaký je mineralogický název tmavé slídy? Drahý kámen křemičitan zelené barvy se nazývá…? matek / biotit / kaolinit / plagioklas/ olivín / turmalín Minerál s nejnižší tvrdostí, který je plněn do chirurgických rukavic? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

22 Mineralogický systém IX. Nerosty organického původu (organolity)
Jantar

23 Jantar Složení: směs ztuhlých zkamenělých pryskyřic z III.horních jehličnanů – org. původ! Využití: šperkařství, údajné léčivé účinky Zajímavost: obsahuje zkameněliny hmyzu (viz Jurský park) a různých rostlin, třením vzniká náboj statické elektřiny, jantar lze zapálit Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

24 [cit. 2011-09-26]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www:
Jantar [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

25 [cit. 2011-09-26]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www:
Jantar [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

26 [cit. 2011-09-26]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www:
Šperky s jantarem [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

27 [cit. 2011-09-26]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www:
Jantarová komnata [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

28 Jantarová komnata 1716 byla pruským králem Fridrichem Vilémem věnována ruskému caru Petru Velikému téměř 200 let se nacházela v Kateřinském paláci poblíž S. Petersburgu od konce 2. světové války je nezvěstná v Kateřinském paláci se od r kopie jantarové komnaty Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

29 Jantarová komnata – detaily výzdoby
[cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

30 Kontrolní otázky Z čeho vznikl jantar?
Správná odpověď: Z pryskyřic z třetihorních jehličnanů Slavná Jantarová komnata se po téměř dvě stě let nacházela v Kateřinském paláci poblíž známého ruského města. Kterého? Správná odpověď: Sankt Petersburgu neboli Petrohradu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.


Stáhnout ppt "sádrovec, baryt, chalkantit"

Podobné prezentace


Reklamy Google