Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace"— Transkript prezentace:

1 Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Autor: Mgr. Irena Šeneková Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_11A_Z6_04_Sopečná činnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Vzdělávací oblast: Zeměpis Téma: Litosféra Ročník: ročník Klíčová slova: sopka, sopouch, magma, láva

2 Anotace Sopečná činnost
Žáci se seznámí s jednotlivými částmi sopky, s projevy sopečné činnosti a dozví se, jak a kde vznikají gejzíry.

3 Sopečná činnost

4 Při západním pobřeží Jižní Ameriky se stýkají 2 litosférické desky.
Přečti z obrázku, jak se jmenují. Deska Nazca se ohýbá a ponořuje do hloubky. Směrem do nitra Země stoupá teplota a horniny se začnou tavit. Víš, jak se říká těmto rozžhaveným a roztaveným horninám? Najdi na obrázku, kde se magma hromadí. Jak se jmenuje cesta, kterou vystupuje magma na povrch? V místě, kde žhavé magma dosáhne povrchu, vzniká sopka. Magmatu rozlévajícímu se z kráteru říkáme láva. (sopouch)

5 Jak si představuješ její výbuch?
Popiš sopku. Jak si představuješ její výbuch? Slyšel jsi někdy o výbuchu sopky někde na zeměkouli a jaké měl následky na krajinu a obyvatelstvo? Co dalšího kromě magmatu vyvrhuje sopka při výbuchu do ovzduší? (sopouch)

6 Zopakujeme si: Kde se magma hromadí?
Jak se jmenuje cesta, kterou vystupuje magma na povrch? Jak říkáme magmatu rozlévajícímu se z kráteru? Co dalšího kromě magmatu vyvrhuje sopka při výbuchu do ovzduší? Co vzniká nad místem, kde k povrchu vystupuje magma?

7 Popiš části sopky sopečný popel láva sopečný kráter sopečný kužel
sopouch magma Sopečná činnost je také projevem pohybů litosférických desek (podsouváním nebo pohybem od sebe).

8 Gejzír Strokkura na Islandu Ke vzniku gejzírů dochází jen na několika místech na Zemi. Jsou v blízkosti sopek, jelikož žhavé magma pod povrchem dodává vodě teplo potřebné k přehřátí a vzniku gejzíru. Voda se vsakuje systémem trhlin do podzemí do hloubky okolo 2000 metrů, kde se dostává do kontaktu s horkými horninami, což vede k zahřátí a explozivnímu vytlačení vody a páry na povrch a vzniku gejzíru.

9 Animace ukazující vznik vodní páry a následného výtrysku a opětovného naplnění rezervoáru.
Vodní erupce nastávají vždy, když dojde k potřebné akumulaci vody v podzemních přívodových cestách a jejímu přehřátí.

10 Výtrysk gejzíru Steamboat
Steamboat Geyser je nejvyšší známý aktivní gejzír na Zemi nacházející se v Yellowstonském národním parku ( Wyoming, USA). Dosahuje výšky okolo 90 metrů a za posledních 20 let soptil přibližně desetkrát. Gejzír vyvrhuje vodu zcela nepravidelně a nepředvídatelně, doba jednoho výtrysku se pohybuje mezi 3 až 40 minutami. V minulosti byl nejvyšší gejzír na Novém Zélandu dosahující výšky okolo 160 m, ale některé výtrysky vyvrhly vodu až do výšky 460 m. Tento gejzír je ale od roku 1904 neaktivní.

11 Vesuv Sopka se vypíná 1 279 metrů nad Neapolským zálivem. Je jedinou činnou sopkou na evropské pevnině. Vesuv Slyšel jsi někdy o katastrofální vulkanické erupci, která pohřbila město Pompeje a zaclonila slunce v pravé poledne ?

12 Sopka Vesuv vybuchla v roce 79 n. l
Sopka Vesuv vybuchla v roce 79 n.l. Pod jejím popelem byla pohřbena města Pompeje a Herculaneum. Najdi tuto sopku v atlasu. V roce 1997 byly Pompeje zapsány na Seznam světového dědictví UNESCO. Nedaleko trosek starověkých Pompejí se nachází současné město Pompei. Fórum v Pompejích Vulkanický popel, který města zasypal, dokonale zakonzervoval budovy a předměty a umožnil nám tak poznat vzhled starořímského města střední velikosti a život jeho obyvatel.

13 Tak vznikla podivuhodná sbírka umírajících Pompejanů, neuvěřitelně bizarní sochy, které odhalují krutou katastrofu. Hledíme na lidi, ze kterých nezbylo vůbec nic - jen výraz jejich tváře a zkroucená poloha těla, v níž je zastihla smrt. Je to až příliš pochmurná podívaná.

14 Kráter Vesuvu z výšky

15 ETNA - oblast Valle de Bove v noci během sopečné činnosti

16 Etna je nejvyšší činná sopka v Evropě. Nachází se v Itálii – na východním pobřeží ostrova Sicílie. Etna, letecký pohled (3329 metrů nad mořem)

17 Erupce Etny z blízka.

18 Exploze sopky. Úžasná podívaná, že? Ale nebezpečná…..

19 Sopečná činnost zápis do sešitu Sopka – místo, kde roztavené a rozžhavené horniny ( magma ) vystupují na povrch Z. Magmatu vytékajícímu z kráteru říkáme láva. Gejzíry – jsou výrony horké vody v blízkosti sopek SOPKA PŘÍVODNÍ KANÁL (SOPOUCH) MAGMATICKÝ KRB LÁVA MAGMA Obrázek-vlastní tvorba

20 Citace: FREDIK. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: WKNIGHT94. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: FENNERS. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

21 RENALIAS, Josep. Wikipedie [online]. [cit. 21. 11. 2013]
RENALIAS, Josep. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: GIUSEPPE FROM ITALIA. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: TILLE, Andreas. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

22 EE MACKIN. Wikipedia. org [online]. [cit. 23. 11. 2013]
EE MACKIN. Wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: ЮК. Wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: FABRICIUS. Wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: FINIZIO, Massimo. Wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

23 PASTORIUS. Wikipedia. org [online]. [cit. 23. 11. 2013]
PASTORIUS. Wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: {{Information |Description=Vesuvius from plane |Source= own photo |Date= |Author= Pastorius |Permission= . |other_versions= }} AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Schéma sopky. Zdroj Wikimedia Commons, autor Sémhur, licence Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported. BRYCHTOVÁ, Šárka; BRINKE, Josef. Planeta Země. Praha: Fortuna, 2001, ISBN


Stáhnout ppt "Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace"

Podobné prezentace


Reklamy Google