Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zmrazování Ground Freezing

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zmrazování Ground Freezing"— Transkript prezentace:

1 Zmrazování Ground Freezing
18/09/2018 © Karel Vojtasík – Úprava vlastností hornin a zemin

2 © 2014 Karel Vojtasík – Úprava vlastností hornin a zemin
OBSAH Úvod Podmínky Tepelné parametry Teorie - výpočet zmrazování Fáze zmrazování Technologie Kontrola Literatura 18/09/2018 © Karel Vojtasík – Úprava vlastností hornin a zemin

3 © 2014 Karel Vojtasík – Úprava vlastností hornin a zemin
ÚVOD Voda je konstitutivní součástí zemin a běžně se vyskytuje v horninovém prostředí. 18/09/2018 © Karel Vojtasík – Úprava vlastností hornin a zemin

4 © 2014 Karel Vojtasík – Úprava vlastností hornin a zemin
ÚVOD Chování vody, dané jejími mechanickými vlastnostmi a inicializované gravitací, je příčinou mnoha jevů, které významným způsobem ovlivňují chování zemin a hornin. 18/09/2018 © Karel Vojtasík – Úprava vlastností hornin a zemin

5 © 2014 Karel Vojtasík – Úprava vlastností hornin a zemin
ÚVOD Nejčastějším a současně i nejnebezpečnějším jsou totální ztráta stability zvodnělých prostředí a zaplavení staveniště proudovým tokem z vody a klastického materiálu. 18/09/2018 © Karel Vojtasík – Úprava vlastností hornin a zemin

6 © 2014 Karel Vojtasík – Úprava vlastností hornin a zemin
ÚVOD Závažnost uvedeného jevu spočívá v krátké inicializační době a rychlosti průběhu jevu. 18/09/2018 © Karel Vojtasík – Úprava vlastností hornin a zemin

7 © 2014 Karel Vojtasík – Úprava vlastností hornin a zemin
ÚVOD Pokud jev nastal, nelze mu již zabránit. 18/09/2018 © Karel Vojtasík – Úprava vlastností hornin a zemin

8 © 2014 Karel Vojtasík – Úprava vlastností hornin a zemin
ÚVOD Zmrazování je technologie, která vodu v prostředí transformuje na pevnou fázi (led), a tím eliminuje všechna zmíněná rizika. 18/09/2018 © Karel Vojtasík – Úprava vlastností hornin a zemin

9 © 2014 Karel Vojtasík – Úprava vlastností hornin a zemin
ÚVOD Zmrazená voda - led spojuje pevnou vazbou zrna a pevné části prostředí. 18/09/2018 © Karel Vojtasík – Úprava vlastností hornin a zemin

10 © 2014 Karel Vojtasík – Úprava vlastností hornin a zemin
ÚVOD Zaledněné prostředí je stabilní a nepropustné. 18/09/2018 © Karel Vojtasík – Úprava vlastností hornin a zemin

11 © 2014 Karel Vojtasík – Úprava vlastností hornin a zemin
Podmínky Prostředí musí obsahovat volnou vodu. 18/09/2018 © Karel Vojtasík – Úprava vlastností hornin a zemin

12 © 2014 Karel Vojtasík – Úprava vlastností hornin a zemin
Podmínky Prostředí musí mít dostatečnou propustnost, aby byl zajištěn odvod části objemu vody z oblasti, ve které voda přejde z fáze tekuté do fáze pevné - led. 18/09/2018 © Karel Vojtasík – Úprava vlastností hornin a zemin

13 © 2014 Karel Vojtasík – Úprava vlastností hornin a zemin
Podmínky Fázová přeměna vody v led je objemovou změnou, během které se zvětšuje objem hmoty vody v její pevné fázi (9%). 18/09/2018 © Karel Vojtasík – Úprava vlastností hornin a zemin

14 © 2014 Karel Vojtasík – Úprava vlastností hornin a zemin
Podmínky Pokud není zajištěn odvod vody, přírůstek objemu zmrazené hmoty vody (led) prostředí naruší (potrhá), deformuje a zvýší napětí v prostředí sousedícím se zmrazenou oblastí. 18/09/2018 © Karel Vojtasík – Úprava vlastností hornin a zemin

15 © 2014 Karel Vojtasík – Úprava vlastností hornin a zemin
Podmínky Po opětovném rozmrazení hrozí nebezpečí ztráty únosnosti a stability prostředí. 18/09/2018 © Karel Vojtasík – Úprava vlastností hornin a zemin

16 © 2014 Karel Vojtasík – Úprava vlastností hornin a zemin
Podmínky Rychlost proudění vody prostředím nesmí překročit kritickou hodnotu. Pokud voda proudí rychleji, než je kritická hodnota, pak nelze prostředí zmrazit. 18/09/2018 © Karel Vojtasík – Úprava vlastností hornin a zemin

17 © 2014 Karel Vojtasík – Úprava vlastností hornin a zemin
Podmínky Kritická hodnota rychlosti proudění vody závisí na teplotě zmrazovacího média - zmrazovací technologii. 18/09/2018 © Karel Vojtasík – Úprava vlastností hornin a zemin

18 © 2014 Karel Vojtasík – Úprava vlastností hornin a zemin
Tepelné parametry Tepelná vodivost prostředí Součinitel prostupu tepla materiálovým rozhraním Měrná tepelná kapacita Měrné skupenské teplo 18/09/2018 © Karel Vojtasík – Úprava vlastností hornin a zemin

19 Tepelná vodivost prostředí
Tepelná vodivost je schopnost materiálu vést teplo (energii). 18/09/2018 © Karel Vojtasík – Úprava vlastností hornin a zemin

20 Tepelná vodivost prostředí
Představuje rychlost, s jakou se teplo šíří materiálem při teplotním spádu. 18/09/2018 © Karel Vojtasík – Úprava vlastností hornin a zemin

21 Tepelná vodivost prostředí
Tepelnou vodivost materiálu charakterizuje součinitelem tepelné vodivosti (  W.m-1.K-1). 18/09/2018 © Karel Vojtasík – Úprava vlastností hornin a zemin

22 Součinitel prostupu tepla materiálovým rozhraním
Součinitel prostupu tepla materiálovým rozhraním definuje teplo, které projde plochou rozhraní jednoho čtverečního metru při rozdílu teplot 1 Kelvin mezi dvěma různými materiály (  W.m-2.K-1). 18/09/2018 © Karel Vojtasík – Úprava vlastností hornin a zemin

23 Měrná tepelná kapacita
Měrná tepelná kapacita (měrné teplo, specifické teplo) je definována jako množství tepla (energie), které je zapotřebí k ohřátí 1 kg materiálu o 1 K (Kelvin) ( c J.kg-1.K-1). 18/09/2018 © Karel Vojtasík – Úprava vlastností hornin a zemin

24 Měrná tepelná kapacita
materiál c J.kg-1.K-1 voda 4190 led  C 2120 -10 C 2050 -50 C 1340 písek w = 5% 840 w = 20% 1470 18/09/2018 © Karel Vojtasík – Úprava vlastností hornin a zemin

25 © 2014 Karel Vojtasík – Úprava vlastností hornin a zemin
Měrné skupenské teplo Měrné skupenské teplo je definováno jako množství tepla (energie), které je nutné přidat či odebrat 1 kilogramu látky pro přechod z jedné fáze do jiné (lt J.kg-1). 18/09/2018 © Karel Vojtasík – Úprava vlastností hornin a zemin

26 © 2014 Karel Vojtasík – Úprava vlastností hornin a zemin
Měrné skupenské teplo Měrné skupenské teplo přeměny vody o 0C na led 0C činí 334 kJ.kg-1. 18/09/2018 © Karel Vojtasík – Úprava vlastností hornin a zemin

27 Teorie-výpočet zmrazování
Průběh teploty prostředí kolem zmrazovacího vrtu. 18/09/2018 © Karel Vojtasík – Úprava vlastností hornin a zemin

28 Teorie-výpočet zmrazování
Tepelný výpočet zmrazování – součásti: ochlazování pevné fáze z tp na t* ochlazování vody z tp – 0 C skupenská přeměna voda 0 C – led 0 C ochlazován ledu z 0 C na t* 18/09/2018 © Karel Vojtasík – Úprava vlastností hornin a zemin

29 Teorie-výpočet zmrazování
Skupenská přeměna vody na led a ochlazování ledu probíhá jen do rozsahu Rz a netýká se vody, která se nachází v ochlazené oblasti za hranicí Rz. 18/09/2018 © Karel Vojtasík – Úprava vlastností hornin a zemin

30 © 2014 Karel Vojtasík – Úprava vlastností hornin a zemin
fáze zmrazování Aktivní Pasivní – udržovací Rozmrazování 18/09/2018 © Karel Vojtasík – Úprava vlastností hornin a zemin

31 © 2014 Karel Vojtasík – Úprava vlastností hornin a zemin
Aktivní Vytváření – růst zmrazené oblasti. 18/09/2018 © Karel Vojtasík – Úprava vlastností hornin a zemin

32 © 2014 Karel Vojtasík – Úprava vlastností hornin a zemin
Pasivní – udržovací Zmrazená oblast se dále nerozšiřuje a zůstává konstantní. 18/09/2018 © Karel Vojtasík – Úprava vlastností hornin a zemin

33 © 2014 Karel Vojtasík – Úprava vlastností hornin a zemin
Pasivní – udržovací Během pasivní – udržovací fáze teplo odebrané prostředí je rovno oteplení na hranici ochlazené oblasti. 18/09/2018 © Karel Vojtasík – Úprava vlastností hornin a zemin

34 © 2014 Karel Vojtasík – Úprava vlastností hornin a zemin
Rozmrazování Proces ochlazování prostředí je ukončen. 18/09/2018 © Karel Vojtasík – Úprava vlastností hornin a zemin

35 © 2014 Karel Vojtasík – Úprava vlastností hornin a zemin
Rozmrazování Prostředí je rozmrazeno přirozeným způsobem, oteplováním z okolního prostředí. 18/09/2018 © Karel Vojtasík – Úprava vlastností hornin a zemin

36 © 2014 Karel Vojtasík – Úprava vlastností hornin a zemin
Rozmrazování Prostředí může být uměle rozmrazeno s využitím stávajících zmrazovacích vrtů, do kterých je čerpána ohřátá kapalina, nebo vodní pára. 18/09/2018 © Karel Vojtasík – Úprava vlastností hornin a zemin

37 © 2014 Karel Vojtasík – Úprava vlastností hornin a zemin
TECHNOLOGIE Mrazící media: Kapaliny - Solanky Plyny, zkapalněné plyny 18/09/2018 © Karel Vojtasík – Úprava vlastností hornin a zemin

38 © 2014 Karel Vojtasík – Úprava vlastností hornin a zemin
TECHNOLOGIE Mrazící kolona 18/09/2018 © Karel Vojtasík – Úprava vlastností hornin a zemin

39 © 2014 Karel Vojtasík – Úprava vlastností hornin a zemin
TECHNOLOGIE Zapojení mrazících vrtů 18/09/2018 © Karel Vojtasík – Úprava vlastností hornin a zemin

40 © 2014 Karel Vojtasík – Úprava vlastností hornin a zemin
TECHNOLOGIE Mrazící systémy: Uzavřený Otevřený 18/09/2018 © Karel Vojtasík – Úprava vlastností hornin a zemin

41 © 2014 Karel Vojtasík – Úprava vlastností hornin a zemin
Uzavřený Uzavřený oběh médií Chladící okruh – voda Mrazící stanice – NH3, Freon, .. Solankový okruh – roztok CaCl2 18/09/2018 © Karel Vojtasík – Úprava vlastností hornin a zemin

42 © 2014 Karel Vojtasík – Úprava vlastností hornin a zemin
Otevřený Mrazící médium je vypouštěno do ovzduší 18/09/2018 © Karel Vojtasík – Úprava vlastností hornin a zemin

43 © 2014 Karel Vojtasík – Úprava vlastností hornin a zemin
Kontrola Měření teploty prostředí. 18/09/2018 © Karel Vojtasík – Úprava vlastností hornin a zemin

44 © 2014 Karel Vojtasík – Úprava vlastností hornin a zemin
LITERATURA Harris, J.S. (1995) : Ground Freezing In Practice. - Thomas Telford Publishing London 18/09/2018 © Karel Vojtasík – Úprava vlastností hornin a zemin


Stáhnout ppt "Zmrazování Ground Freezing"

Podobné prezentace


Reklamy Google