Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
Zveřejniljana karafiatova
1
ZEM Ě D Ě LSKÝ PR Ů MYSL Karafiátová Jana
2
Zemědělství je nedílnou součástí hospodářství Důležité nejen ve výrobě potravin a zemědělských produktů, ale má také velký význam pro zachování kulturní krajiny a v rámci ekologického přístupu k životnímu prostředí
3
= Odvětví materiální výroby Zajišťuje potraviny pro obyvatelstvo a suroviny pro potravinářský a lehký průmysl pěstováním kulturních rostlin a chovem hospodářských zvířat Základem zemědělské výroby je rostlinná a živočišná výroba
4
Podmínky Charakter reliéfu (svahovitost a nadmořská výška) Charakter reliéfu (svahovitost a nadmořská výška) Půdní předpoklady (zrnitost a typ půdy) Klima (teplota, srážkové poměry)
5
Zrnitost půdy (základní fyzikální vlastnost půdy) Těžké půdy (jílovité, neúrodné, nepropouští dostatek Středně těžké půdy (hlinité, nejúrodnější) Lehké půdy (písčité půdy, snadno obdělávatelné)
6
Půdní typy Hnědé lesní půdy ( pěstují se na nich např: brambory,ovoce-ovocné sady) Hnědozemě (vhodné pro pěstování obilnin: kukuřice, pšenice, …) Černozemě -nejkvalitnější zemědělské půdy, ilimerizované a glejové půdy
7
Výrobní oblasti Kukuřičná oblast nejteplejší nížiny, pěstování nejnáročnějších plodin: - nejteplejší nížiny, pěstování nejnáročnějších plodin: kukuřice na zrno, cukrovka, teplomilné ovoce, vinná réva, teplomilné zeleniny, kvalitní pekařská pšenice, sladovnický ječmen Dolnomoravský a Dyjskosvratecký úval kukuřično-řepařsko-obilnářský
8
Řepařská oblast -pěstované plodiny: -pěstované plodiny: cukrovka, kvalitní pšenice, sladovnický ječmen, kořenová zelenina, chmel, rané brambory -Polabí a Hornomoravský úval řepařsko-obilnářský
9
Bramborářská oblast pěstované plodiny: - pěstované plodiny: konzumní, průmyslové a sadbové brambory, krmné obilniny, řepka, len pahorkatiny a vrchoviny (Českomoravské vrchoviny, Středočeské vrchoviny ) bramborářsko-obilnářský
10
Horská oblast -malý podíl orné půdy -louky, pole, lesní plochy -oblasti hraničních pohoří pícninářský s rozhodujícím zaměřením na chov skotu
11
Obiloviny - pšenice, ječmen, kukuřice, žito, oves Olejniny: řepka olejka Okopaniny – brambory Přadné rostliny – len Zelenina – okurka, paprika, mrkev … Píce - vojtěška, některé ovoce
12
CHOV Skot Skot -rozšířen po celém území ČR, díky přebytkům mléka na trzích bude zapotřebí zaměřit se na extenzivní chov a produkci masa Prasata Prasata -chov ve velkovýkrmnách v oblastech s dostatkem krmiva a tam, kde je odbyt, vykrmují se rychleji než skot, proto nejsou v takové krizi, jdou stále na odbyt. Ovce Ovce -chov klesá,protože česká vlna je méně kvalitní než dovážená a o skopové maso není v ČR velký zájem Drůbež Drůbež -na vzestupu díky tomu, že je drůbeží maso dieticky hodnotné, chov- u velkých měst Ryby Ryby Včelařství Včelařství
13
Skot - mleko, maso, genetické zdroje Drůbež - maso, vejce, peri Prasata - maso, sadlo Ovce - maso vlna mléko Kozy - maso, mléko, vlna Koně - jezdecké, tah Včely - med, vosk, opylování Holubi - maso, sport Ryby – maso Ostatni - pštrosi, lamy, jeleni…
14
DOVOZ: subtropické ovoce, tropické pochutiny- koření, káva, čaj, kakao, vlna z Austrálie, bavlna, krmiva VÝVOZ: chmel, sladovnický ječmen, pivo, sušené mléko, maso, vejce
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.