Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Studuj Přírodu! Studuj Přírodu!

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Studuj Přírodu! Studuj Přírodu!"— Transkript prezentace:

1

2 Studuj Přírodu!

3 Kde nás najdete? Fakulta sídlí v nové budově a přilehlých objektech na třídě 17. listopadu nedaleko od centra města v bezprostřední blízkosti vysokoškolských kolejí, menzy a dalších fakult UP. v areálu na ulici Šlechtitelů v Holici - biologická pracoviště; Centrum regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum, Regionální centrum pokročilých technologií a materiálů (významná výzkumná centra).

4 Proč studovat na PřF? Různé obory Matematika a Informatika Fyzika
Chemie Biologie a Ekologie Vědy o Zemi - Geografie a Geologie na druhé nejstarší univerzitě v ČR (zal. 1573). 11 bakalářských prezenčních studijních programů a v nich 59 bakalářských studijních oborů; 2 bakalářské kombinované studijní programy a v nich 4 bakalářské studijní obory

5 Kvalitní výuka a moderní učebny a laboratoře

6 Špičková věda Jsme výzkumně zaměřená fakulta se špičkovým zázemím a nejmodernějším vybavením. Vynikajících úspěchů dosahují zejména naši chemici, fyzici, biologové či informatici. Vědci z přírodovědecké fakulty se mohou pochlubit řadou publikací v prestižních mezinárodních vědeckých časopisech včetně Nature či Chemical Review. Samozřejmostí je zapojení do mezinárodních projektů, spolupracujeme se zahraničními odborníky například z USA, Japonska, Izraele, Rakouska, Německa a dalších zemí.

7 Mnoho dalších možností…
studium cizích jazyků (povinně angličtina) nebo předmětů z oblasti hudby, práva, psychologie či jiné zajímavé předměty nad rámec zvoleného studia, a to i na jiné fakultě, praxe (M), exkurze (Bi), stáže, studium v zahraničí (od Mgr. úrovně), zajímavé praktické i vědecké přednášky, možnosti k bádání nejen v rámci kvalifikační práce, stipendium (prospěchové, sociální, ubytovací)

8 možnost využívat sportovní programy nabízené organizací Akademik sport,
Sportovní den, vědecko-popularizační akce - Noc vědců, Veletrh vědy a výzkumu, ale i Noc kostelů, bohatý kulturní život v Olomouci (divadla, výstavy, Pevnost poznání, knihovny, kina, kavárny, restaurace…)

9 Přihláška ke studiu - jak na to:
Přijímací řízení Termín podání přihlášky: do 28. února 2018 Termín přijímacích zkoušek: června 2018, pozvánka k PřZk do 4. května 2018 Administrativní poplatek: 650 Kč za každou přihlášku (při neúčasti u přijímacích zkoušek, např. při kolizi termínů, se nevrací!) Přihláška ke studiu - jak na to: Zaregistrujete se do e-přihlášky (např. z odkazu Vyplníte pouze elektronickou verzi. Zaplatíte administrativní poplatek.

10 Přihláška ke studiu při prominutí PřZk
Uchazeč, který splní podmínky pro prominutí přijímacích zkoušek, vyplní pouze zkrácenou verzi přihlášky v e-přihlášce, vytiskne ji oboustranně, na druhé straně nechá potvrdit prospěch školou, fyzicky pošle s odůvodněním prominutí PřZk (volnou formou) a s doklady o prominutí zkoušek do na adresu (viz dále)

11 Studijní oddělení PřF UP 17. listopadu 12/1192 771 46 Olomouc
Kompletní přihláška je doručena dnem připsání platby poplatku na účet UP!!! Při kolizi termínů PřZk poplatek za neprovedenou zkoušku propadá, náhradní termíny nejsou vypisovány!!! Vše k přijímacímu řízení najdete na adrese:

12 Podmínky prominutí PřZk
min. 90% percentil u NSZ z matematiky nebo OSP (doložit certifikátem); podmínky dané katedrou - průměr známek - doložit známkami z výročních vysvědčení potvrzenými školou); splnění výběrové zkoušky ze SŠ matematiky Matematika+ (POUZE pro studijní programy B1101 Matematika, B1103 Aplikovaná matematika a B1801 Informatika!!!)

13 Důležité informace Pozdější doložení dokumentů k prominutí PřZk lze u NSZ a olympiád. Splnění podmínek pro prominutí PřZk automaticky neznamená přijetí na PřF do zvoleného oboru, záleží hodně na kapacitě oboru!!! Tito uchazeči jsou o (ne)přijetí informováni stejným způsobem a ve stejnou dobu jako uchazeči, kteří konali PřZk, tj. prostřednictvím e-přihlášky, pokud při jejím vyplňování souhlasili.

14 Důležité informace Pro prominutí PřZk je nutné, aby předmět, z něhož se promíjí PřZk uchazeč navštěvoval alespoň ve 3 ročnících! U PřZk ze dvou předmětů se promíjení hodnotí pro každý předmět zvlášť. Na odkaze níže jsou zadání písemných zkoušek z roku 2017:

15 Den otevřených dveří KDY: v sobotu 20. ledna 2018 KDE:
hlavní budova PřF, tř. 17. listopadu 12, Olomouc areál PřF, Šlechtitelů 27, Olomouc - Holice Navštivte: Pevnost poznání PřF, tř. 17. listopadu 7

16 Členění oborů Obor (odvětví): Matematika a informatika Studijní programy: B1101 Matematika B1103 Aplikovaná matematika B1801 Informatika Studijní obory (pod Aplikovanou matematikou): Matematika - ekonomie se zaměřením na bankovnictví/pojišťovnictví Aplikovaná statistika

17 Matematika učitelství M a Dg,
aplikace M ekonomická a finanční odvětví (analytici v bankách, investiční a finanční analytici, pojistní matematici, finanční manažeři, manažeři projektů, účetní, daňoví a finanční poradci), analýza kompozičních, obrazových a zvukových dat, výzkum v medicině (spolupráce s LF a FNOL), dopravní výzkum, Nyní: spolupráce se SW firmou Oriflame (tvorba aplikací, analýza dat - predikce prodejů, návštěvnost webových stránek firmy, hledání, co např. má vliv na výši prodejů, jestli vzhled katalogu výrobků ovlivní nějak, zda bude daný produkt koupen ... )

18 Letní škola matematiky:
pro přípravu na VŠ matematiku (nejen) na PřF UP, praktickou a zábavnou formou (pracovní listy, hry, soutěže, možnost hlavní výhry), kontakt se studenty ukončeného prvního ročníku obsah – úprava výrazů, rovnice, funkce, absolutní hodnota, analytická geometrie, kombinatorika

19 Informatika programovací jazyky,
učitelství Inf, programovací jazyky, klasifikace a shlukování dat ve strojovém učení, využití pojmů z kognitivní psychologie při zpracování dat, fuzzy logika

20 Fyzika Experimentální fyzika (spolupráce s RCPTM) Optika
učitelství Fy, měřicí techniky, jaderné experimenty, nanotechnologie ; Optika lasery, optické tomografické metody, korekce zraku (spolupráce s Meoptou), holografie, Společná laboratoř optiky (spolupráce PřF s Akademií věd) - kvantový výzkum, konstrukce optických a elektrooptických zařízení, mezinár. projekty s CERNem; Biofyzika (spolupráce s Centrem regionu Haná, ve zkr. CRH) studium tvorby lidského hlasu, studium stresů u rostlin, interakce biologicky aktivních látek s biomakromolekulami, studium reaktivních forem kyslíku v biologických systémech

21 Chemie Analytická chemie Anorganická chemie
vývoj metod pro diagnostiku (např. v medicině), analýza léčiv, potravin, metabolitů, drog a toxických látek, ale i vody); Anorganická chemie učitelství Ch, příprava a studium nových biologicky aktivních látek s protinádorovým účinkem, materiálů se zajímavými magnetickými vlastnostmi a nanosloučenin; Biochemie (spolupráce s CRH) studium obranných mechanismů rostlin, rostlinných hormonů a enzymů, výzkum imunity a zdraví včel; Fyzikální chemie (spolupráce s RCPTM) experimentální studium nanomateriálů - svět malých rozměrů a velkých možností Organická chemie

22 Biologie a Ekologie Ekologie Botanika Buněčná biologie a genetika
rostlinné hormony jako léčiva, kosmetika i růstové regulátory Zhlédněte Národní sbírku fytopatogenních hub, řas a sinic (UPOC), herbář a unikátní kolekce masožravých rostlin! (na Katedře botaniky) Buněčná biologie a genetika fytopatologie (molekulární toxikologie, rostlinná virologie), mikrobiologie a genové zdroje rostlin, populační genetika ptáků; Zoologie a ornitologická laboratoř výzkum chování ptáků, evoluce brouků; Ekologie učitelství Bi, ochrana přírody a životního prostředí, revitalizace krajiny Spolupráce s Laboratoří růstových regulátorů (objev olomoucinu)

23 Vědy o Zemi Geografie Geoinformatika Geologie
učitelství Z, studium obnovitelných zdrojů energie, městského klimatu a sociálně patologických jevů, zpracování digitálních prostorových informací; Geoinformatika geografické informační systémy (povodňové mapy), modelování/simulace územního plánu, práce s přístroji (drony, 3D tisk); výzkum čtení mapy pomocí technologie sledování pohybu očí (Pevnost poznání); Geologie geologický průzkum se zaměřením na zjištění množství arsenu v půdě a jeho dopad na dostupnost vody v rozvojových zemích, vývoj minerálů, petrologie stavebních hmot; Mezinárodní rozvojová studia (sledování problémů v rozvojových zemích, v Africe)

24 Vědecká centra Regionální centrum pokročilých technologií a materiálů (RCPTM) Vědecké centrum se věnuje zejména vývoji nanomateriálů a nových technologií, které mohou najít uplatnění v medicíně, biotechnologiích, potravinářství či při ochraně životního prostředí. Výborných výsledků dosahují i zdejší optici, kteří nahlížejí do světa fotonů kvantového zpracování informací a pronikají do tajů vesmíru a kosmického záření.

25 Centrum regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum (CRH)
Společné pracoviště Univerzity Palackého, Ústavu experimentální botaniky Akademie věd ČR a Výzkumného ústavu rostlinné výroby. Zabývá se tím, jak rostliny fungují, jaké látky produkují, jak tyto látky působí a jak je můžeme využít. Potřebujeme znát strukturu genomu zemědělských plodin, abychom mohli vyšlechtit plodiny s lepší odolností vůči chorobám a škůdcům, vyšší tolerancí vůči suchu a mrazu a s lepšími užitnými vlastnostmi.

26 Popularizace vědy Přírodovědecká fakulta se věnuje dlouhodobě popularizaci vědy. Od dubna 2015 jí v tom významně pomáhá interaktivní muzeum vědy Pevnost poznání. O tom, že věda je dobrodružství, se mohou zájemci přesvědčit například na Noci vědců, Veletrhu vědy, Muzejní noci a dalších akcích. Podílíme se na Dětské univerzitě.

27 Absolventi V posledních letech každoročně úspěšně absolvuje přírodovědeckou fakultu přes 400 studentů bakalářského studia a přibližně 300 studentů navazujícího studia magisterského.

28 Studentský život - stravování
Studenti využívají služeb menzy – zejména výdejny na Envelopě (asi 3 minuty od hlavní budovy PřF) a v Holici. Student potřebuje ISIC kartu, na niž si dobíjí stravovací kredit. Objednání jídla přímo v terminálu v některých z výdejen, přes Internet nebo Android aplikací MobilKredit. Dva bufety se nacházejí v sídle fakulty.

29 Studentský život - ubytování
Bohatý výběr VŠ kolejí, ubytovací stipendium. Největší kampus ubytovacích kolejí se rozkládá na Envelopě naproti hlavní budovy PřF UP. Ubytování si student zajišťuje sám (výběr konkrétní koleje, pokoje) přes Portál UP nebo přímo na adrese ubytovanim/.

30 Studentský život – volný čas
Sport: Sportovní vyžití zajišťuje studentům Akademik sport centrum (nabízí množství zájmových pohybově rekreačních činností např. aerobic, spinning, tenis, kanoistiku, lukostřelbu, nordickou chůzi či dokonce jezdectví). Nové: Aplikační centrum BALUO na Fakultě tělesné kultury, další „vědeckotechnický park“ zaměřený na výzkum v oblasti zdravého životního stylu (diagnostické centrum, bazény, fitness centrum s moderními měřicími přístroji). Kultura: Olomouc nabízí bohaté kulturní vyžití. Najdete zde kina, Moravské divadlo, divadlo Tramtárie, Divadlo hudby, řadu muzeí, galerie, kluby, … město hostí řadu festivalů či koncertů. Věhlas získaly tradiční vánoční trhy. UPoint = informační centrum UP, obchod, čítárna a komunitní místo

31 Pevnost poznání: možnost letních i celoročních brigád, zájemce pošle životopis, příp. s uvedením preferované sekce (matematika, fyzika, chemie, biologie…) programovému řediteli

32 Olomouc Univerzita Palackého je nedílnou součástí Olomouce; historické město zařadil světový průvodce Lonely Planet mezi 10 skrytých pokladů Evropy a označil ho jako jedno z nejkrásnějších měst naší republiky. Zhruba stotisícová Olomouc je právem nazývána univerzitním městem, během akademického roku se rozrůstá o více než studentů. Tomu odpovídá i široká nabídka kvalitního kulturního, sportovního a společenského vyžití.

33 Historie univerzity 1573 založení olomoucké univerzity, která se stala druhou nejstarší univerzitou v českých zemích; u jejího zrodu stáli olomoucký biskup Vilém Prusinovský z Víckova a jezuitský řád 1773 zrušením jezuitského řádu přešla olomoucká univerzita pod správu státu 1782 univerzita byla ponížena na c.k. lyceum s právem promovat filozofy a lékaře a zároveň volit rektora 1827 univerzita se stala plnoprávnou s názvem Františkova 1860 finanční důvody vedly ke zrušení Františkovy university, zachována zůstala pouze část fakulty teologické 1946 obnovení univerzity pod názvem Univerzita Palackého v Olomouci 2016 Dnes patří UP v Olomouci mezi 500 nejprestižnějších škol na světě!

34 Vývoj přírodovědných studií
1946 – 1953 přírodní vědy byly součástí studia na fakultách pedagogické a filozofické 1953 – vznikla fakulta přírodních věd jako součást Vysoké školy pedagogické 1958 – přírodovědecká fakulta se stala jednou ze čtyř fakult Univerzity Palackého Od r v nových společenských poměrech se přírodovědecká fakulta stala dynamicky se rozvíjejícím vysokoškolským pracovištěm

35 Děkujeme za pozornost. Těšíme se na vás!


Stáhnout ppt "Studuj Přírodu! Studuj Přírodu!"

Podobné prezentace


Reklamy Google