Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ezop - bajky Vypracovala: Veronika Cihlářová. Ezop - Medajlonek Žil v 6 stol. Př.n.l. Narodil se 564 př.n.l. Zemřel 620 př.n.l.(55-56 let) Žil v Řecku.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ezop - bajky Vypracovala: Veronika Cihlářová. Ezop - Medajlonek Žil v 6 stol. Př.n.l. Narodil se 564 př.n.l. Zemřel 620 př.n.l.(55-56 let) Žil v Řecku."— Transkript prezentace:

1 Ezop - bajky Vypracovala: Veronika Cihlářová

2 Ezop - Medajlonek Žil v 6 stol. Př.n.l. Narodil se 564 př.n.l. Zemřel 620 př.n.l.(55-56 let) Žil v Řecku Byl to propuštěný otrok Nikdy své bajky nezapsoval

3 Informace o knize Kniha je přeložena do spisovné, křivé češtiny. V knize je 130 bajek. Každá bajka má ponaučení. Vystupují tam většinou zvířata a rostliny s lidskými vlastnostmi.

4

5 O voslu a o štěněti Vosel, vida štěnátko, kterak pěkně od pána svého navedeno jest, že každý den s pánem se milkují a s sebou pěkně nakládají, tak že pán se s ním pohlazuje, jísti mu z svého stolu dává, a všecka čeled domácí mu folkuje, myslil sám u seb: "Kdyžť toto tak malé nemilé zvířátko tak pán můj miluje i všeckna čeled pro to špatné lísání a umílení, jak mnohem více budou mne milovati, když já se k němu budu ulisně míti a umíleti. Mnohem lépe to se mu líbiti bude, že já veliký jsem a lepšího rodu nežli pes, a k mnohým věcem jsem užitečnější než to štěně, protož mnohem hodněji ctěn budu. A rozváživ ty věci vosel u sebe, uhlédal pána, an domů jde; hned běžel proti němu a ukázal radost svou řváním svým, a zpav se, vložil se svejmi přednímí nohami pánu na ramena, a počal jemu okolo oust čenichati a vokolo tváři sem i tam se umíleti, tak že na něm i šaty zmazal. A když nepodobně těžce na pánu ležel, pán zavolal na služebníky, aby ho té kratochvíle zbavili, a aby toho vosla prázden býti mohl. Tu všecka čeled na vosla s sochory, s kyjmí i s kamením běžela, a utloukli ho po hřbetě i po bocích, že v něm několik žeber zlámali, a ubitého zase jej k řebříku neb k jeslem přivázali, tak že ho ledvá s duší pustili.

6

7 Zdroje https://www.rozbor-dila.cz/ezopovy-bajky- rozbor-dila-k-maturite/ https://www.rozbor-dila.cz/ezopovy-bajky- rozbor-dila-k-maturite/ http://texty.citanka.cz/ezop-hollar/eh1-1- 14.html http://texty.citanka.cz/ezop-hollar/eh1-1- 14.html http://www.juko56.dobrosoft.sk/roz/ezop _bajky.pdf http://www.juko56.dobrosoft.sk/roz/ezop _bajky.pdf https://cs.wikipedia.org/wiki/Ezop


Stáhnout ppt "Ezop - bajky Vypracovala: Veronika Cihlářová. Ezop - Medajlonek Žil v 6 stol. Př.n.l. Narodil se 564 př.n.l. Zemřel 620 př.n.l.(55-56 let) Žil v Řecku."

Podobné prezentace


Reklamy Google