Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Trvanlivé pečivo - extrudované výrobky

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Trvanlivé pečivo - extrudované výrobky"— Transkript prezentace:

1 Trvanlivé pečivo - extrudované výrobky
Předmět: Technologie Pekař Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Ing. Anna Novotná Trvanlivé pečivo - extrudované výrobky Anotace: Výkladová část hodiny Technologie oboru Pekař. Prezentace pro podporu výkladu učitele na téma Trvanlivé pečivo - extrudované výrobky. Klíčová slova: Extruze, extrudéry, křupky, křehký chléb. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

2 Digitální učební pomůcka
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 38 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PK2_12

3 Extrudované výrobky Křehký chléb a křupky

4 Charakteristika extruze
Extruze je perspektivní technologie v potravinářské i krmivářském průmyslu Na základní hmotu se působí tlakem a teplem Rychlost zpracování je vysoká proti pečení, vaření a smažení Ztráty živin jsou minimální

5 extrudéry Jednošnekové nebo dvoušnekové stroje
Přiváděná surovina se stlačením silně zahřeje Vzniká kaše – těsto Kašovitá hmota se vytlačuje přes kovovou matrici do normálního prostředí Vytlačená hmota prudce zvětší svůj objem

6 Výroba křupek Suroviny – kukuřičná krupice, voda, ztužený tuk a arašídy Kukuřičná krupice se mírně zvlhčí vodou Hmota se zpracuje v extrudéru – vznikají křupky Křupky se suší a obalují pastou ze ztuženého tuku a arašídové drtě

7 Plochý křupavý chléb Suroviny Různé druhy mouk a šrotů
Zeleninové výtažky Práškové dehydrované maso atd.

8 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Použité zdroje PŘÍHODA, J., HUMPOLÍKOVÁ , P., NOVOTNÁ, D. Základy pekárenské technologie. 1. vydání. Praha: Pekař a cukrář, 2003, 363 s. ISBN MÜLLEROVÁ, M., SKALICKÝ, J. Zpracování mouky pro 1. ročník SOU. 1. vydání. Praha: SNTL, 1987, 168 s. SKOUPIL, J., MÜLLEROVÁ , M., ŠTROBACH, J. Zpracování mouky: Technologie pro 3. ročník SPŠ PT. 2. vydání. Praha: SNTL, 1981, 288 s. MÜLLEROVÁ, M., SKALICKÝ J. Zpracování mouky II pro 2. ročník SOU. 1. vydání. Praha: SNTL, 1985, 164 s. Foto archiv autora Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Anna Novotná Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.


Stáhnout ppt "Trvanlivé pečivo - extrudované výrobky"

Podobné prezentace


Reklamy Google