Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE"— Transkript prezentace:

1 ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ŠABLONA ČÍSLO: III/2 NÁZEV: INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT PŘEDMĚT: český jazyk ROČNÍK: pátý TÉMA: podstatná jména AUTOR: Mgr. Táňa Kočířová DATUM VYTVOŘENÍ: VY_32_INOVACE_45_TK

2 Žáci si mohou procvičovat vzory podstatných jmen všech rodů
ANOTACE A PILOTOVÁNÍ Prezentace je vytvořena jako doplňující materiál k učivu o podstatných jménech pro žáky pátých tříd Žáci si mohou procvičovat vzory podstatných jmen všech rodů V zadaných úkolech určují vzory podstatných jmen Prezentace byla využita pro skupinovou práci na tabuli. Žáci se střídali a každý odůvodnil jednu větu Doplňování pádů byla samostatná práce. Každý si mohl vybrat pět podstatných jmen.

3 Doplň chybějící i í /y ý, do závorky napiš vzor v příslušném tvaru
Na tabul__ ( vz.________) byly napsány vzkaz__( vz. ________). Stál před námi se svými radostm__ ( vz._______) i starostm__ ( vz. ______).Údol_m ( vz. ______) protékala řeka a kolem ní se vlnilo obil__ ( vz. _____). V Příbram__ (vz. ______)jsem si koupil dva hlavolam__ ( vz. _______). Odjeli novými osobními automobil__( vz. _____). Pokoušeli se najít chyb__ ( vz. _____). Silnice je lemována jeřáb__ (vz. ______), lipam__ (vz. _____) a topol__ (vz. _____). Šál__ ( vz. _____) ušili z jemného hedváb__ ( vz. _____). Neustále mám na mysl__ (vz. _____) tvoje výmysl__ (vz. _____).

4 Doplň chybějící i í /y ý, do závorky napiš vzor v příslušném tvaru
Vykrmené larv__ (vz. _____) se zakuklí. Včel__ (vz. _____) se brání žihadl__ (vz. _____). Pstruz__ ( vz. _____) vyžadují čistou tekoucí vodu. V lahv__ (vz. _____) jsem našel motýl__ (vz. _____) s polámanými křídl__ (vz. ______). Vycvičení orl__ (vz. ____) se mu usadili na temeni hlav__ (vz._____). Rozpoznal jsem tesařík__(vz._____) s dlouhými tykadl__ (vz._____) a slunéčka s černými tečkam__ (vz._____).Lumíc__(vz. _____) zvláštním způsobem výživ__ (vz.____) pohubí množstv__ (vz. ____) housenek.

5 Doplň 1. p. č. j. 4.p.č.j. Živ. / neživ. 2.p.č.j. vzor kapr
(Vidím) kapra Živ. (bez) kapra pán sníh kalendář přítel zubař Karel činitel zub klavír klokan slimák keř

6 4.p.č.j. Živ./než. 2p.č.j vzor sluha kousek dárce obhájce přírodopis král koberec hokejista kolega slaneček prodejce zedník mořeplavec

7 Řešení Na tabuli byly napsány vzkazy. Stál před námi se svými radostmi i starostmi. Údolím protékala řeka a kolem ní se vlnilo obilí. V Příbrami jsem si koupil dva hlavolamy. Odjeli novými osobními automobily. Pokoušeli se najít chyby. Silnice je lemována jeřáby, lipami a topoly. Šály ušili z jemného hedvábí. Neustále mám na mysli tvoje výmysly. Vykrmené larvy se zakuklí. Včely se brání žihadly. Pstruzi vyžadují čistou tekoucí vodu. V lahvi jsem našel motýly s polámanými křídly. Vycvičení orli se mu usadili na temeni hlavy. Rozpoznal jsem tesaříky s dlouhými tykadly a slunéčka s černými tečkami. Lumíci zvláštním způsobem výživy pohubí množství housenek.

8 Citace Vlastní tvorba


Stáhnout ppt "ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE"

Podobné prezentace


Reklamy Google