Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
POSUZOVÁNÍ JAKOSTI JATEČNÉHO MASA
Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: smysly, vůně, chuť, posuzování, jatečné, maso Autor: Bc. Jana Tvrdíková Škola: Střední škola hotelnictví, gastronomie a služeb, Dlouhá 6, Litoměřice Anotace: výukový materiál k posuzování jakosti jatečného masa Vypracováno: I.pololetí 2012/2013
2
JAKOST MASA jakostním znakem je jednotlivá vlastnost (senzorická, nutriční, technologická) jakostní charakteristiky masa jsou: morfologická struktura, chemické složení, mikrobiální kontaminace, aj.
3
JAKOSTNÍ CHARAKTERISTIKY
4
POROVNÁNÍ HODNOT MASA 1 1
5
Smyslové posuzování masa
při posuzování celkového vzhledu masa prověřujeme jeho povrch a čerstvé plochy sledujeme stopy po znečištění, plesnivění či jiných vadách masa povrch starého masa je vlhký a lepkavý barva zkaženého masa je šedivá až zelená
6
Vůně masa nejvhodnější je píchnout nůž či ostré dřívko do masa
a po vytažení přivoníme nejakostní maso má nepříjemně páchne po sirovodíku, amoniaku
7
Konzistenci masa kontrolujeme vtlačením palce do masa
vzniklá jamka se rychle vyrovná a kvalita maso je dobrá jedná-li se o maso nevyhovující konzistence, prohlubeň v něm zůstává trvale
8
Chuť masa pro zjištění jakosti masa se maso musí technologicky upravit vařením či pečení vývar z čerstvého masa je čirý a silně aromatický naopak vývar z masa, ve kterém proběhly nežádoucí procesy je vývar zakalený a může i nepříjemně zapáchat
9
KVÍZOVÉ OTÁZKY Konzistenci určíme? vůní vtlačením palce nohy
vtlačením palce ruky K posuzování masa používáme smysly, které? hmat, čích, pohyb hmat, čich, vůni zrak, sluch, vůni
10
ZDOJE: Hrabě, J. a kolektiv, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně 2011, ISBN: Ingr, I.: Produkce a zpracování masa, MZLU v Brně, 2003
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.