Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_17_19_Kvetení vod

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_17_19_Kvetení vod"— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_17_19_Kvetení vod
Šablona 32 VY_32_INOVACE_17_19_Kvetení vod

2 Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové učivo
Autor: Mgr. Lenka Kajabová Předmět: Chemie Očekávaný výstup: popíše problém kvetení vod Speciální vzdělávací potřeby: dataprojektor, interaktivní tabule Klíčová slova: kvetení vod Druh učebního materiálu: prezentace Cílová skupina: žák Stupeň a typ vzdělávání: základní vzdělávání – druhý stupeň Typická věková skupina: 12 – 15 let

3 Sinice Sinice (Cyanobacteria, ale také Cyanophyta či Cyanoprokaryota) je kmen gramnegativních bakterií. Vyznačují se schopností fotosyntézy, při níž vzniká kyslík (tzv. oxygenní typ). Český název této skupiny pochází ze slova sinný, tedy modrý.

4

5 Buňky sinic jsou jednobuněčné či vláknité, nejčastěji modrozeleně zbarvené a v mnohých ohledech typicky prokaryotické: obsahují kruhovou molekulu DNA, bakteriální typ ribozomů a chybí u nich složitější membránové struktury. Fotosyntetická barviva se nachází ve speciálních útvarech, fykobilizomech nebo tylakoidech. K hlavním pigmentům účastnícím se fotosyntézy patří chlorofyl a (někdy též b, c, nebo d) a dále allofykocyanin, fykocyanin, fykoerythrin a další. Sinice se rozmnožují nepohlavně, a to buněčným dělením či fragmentací vláken.

6 Vyskytují se velmi hojně ve vodním prostředí, ale i v půdě a mnohdy také v extrémních podmínkách, jako jsou pouště či polární oblasti. Velmi často také vstupují do symbiotických vztahů.

7

8 Vodní květ

9 Vodní květ je charakteristické zelené zbarvení tekoucích i stojatých vod do zelena. Je způsobováno přemnožením mikroorganizmů, hlavně sinic. Některé sinice mají totiž schopnost vystoupat ke hladině a hromadit se zde v podobě zelené kaše nebo drobných, až několik milimetrů velkých částeček. Nejčastěji se vodní květy sinic vyskytují koncem léta (v srpnu nebo první polovině září). V posledních letech dochází k masovému rozvoji sinic již v průběhu června.

10

11 Důvody

12 Přemnožení je přirozenou reakcí mikroorganizmů na zvýšené znečištění povrchové vody minerálními látkami (hlavně fosforečnanů a dusíkatých látek). Látky se do povrchové vody dostávají z kanalizace našich vesnic a měst, kde není zavedena čistírna odpadních vod. Ve větší míře se ale dostávají do řek a rybníků smýváním z polí, kam se dostaly procesem organického a minerálního hnojení a v nepatrné míře též ze vzduchu a srážek.

13 Zvětšená kolonie sinic

14 Fosforečnany (fosfáty)
Soli kyseliny (trihydrogen) fosforečné H3PO4. Součást pracích prášků Změkčují vodu a zlepšují prací účinky prášků Součást fosforečných a kombinovaných hnojiv

15 H PO 3 4

16

17 Dusíkaté látky Souhrnné označení pro celou řadu látek obsahujících ve svých molekulách atomy dusíku Nejčastěji jsou to dusičnany V molekule obsahují dusičnanový anion NO3

18 Dusičnany

19 Důsledky a zdravotní rizika
Kvetoucí voda způsobuje ztráty provozovatelům koupališť a jiných zařízení tohoto typu. Koupat se v kvetoucí vodě je nebezpečné. Hrozí silné alergické reakce, popř. další komplikace.

20

21 Vysoké učení technické v Brně a Botanický ústav AV ČR
Nejlepším způsobem, jak se bez chemikálií sinic zbavit, je podpořit jejich konkurenci, například okysličovat spodní vrstvy vody. Zařízení je konstruováno tak, že respektuje odlišnosti jednotlivých nádrží. Proto je teleskopické a vodu promíchává šetrně, aniž by vířilo dno, a zároveň zabraňuje sinicím cestu k hladině za světlem. Zařízení je unikátní tím, že využívá znalostí životních strategií sinic, proto svou konstrukcí podporuje růst rozsivek, což je přirozený konkurent sinic. Rozsivky rostou rychleji než sinice, a tak jim spotřebují fosfor jako jejich přirozenou potravu, takže sinicím seberou živiny. Prof. Ing. František Pochylý, CSc., a prof. Ing. Blahoslav Maršálek, CSc. přišli na způsob jak omezit tvorbu sinic. Vysoké učení technické v Brně a Botanický ústav AV ČR

22 Zdroje: http://cs.wikipedia.org/wiki/Sinice


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_17_19_Kvetení vod"

Podobné prezentace


Reklamy Google