Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jagellonci Dějepis 7.ročník.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jagellonci Dějepis 7.ročník."— Transkript prezentace:

1 Jagellonci Dějepis 7.ročník

2 Ze stejných tvarů slož známé panovnické rody:
B S L I Ř E U J M I N O R V O C É L L A K C L P E Y E M C O V G U

3 Řešení P PŘEMYSLOVCI LUCEMBURKOVÉ JAGELLONCI L N

4 Časová přímka Na časovou přímku zapiš dobu vlády těchto panovnických rodů: 11.stol. 1306 1310 1437 1471 1526 Přemyslovci Lucemburkové Jagellonci

5 Evropa za vlády Jagellonců
Jagellonská Evropa na konci 15. století

6 Erb Erb Jagellonců

7 Vladislav II. Jagellonský
Tradičně bývá hodnocen jako jeden z nejslabších českých panovníků, neboť jeho vláda vedla k velkému úpadku královské moci. Vladislav Jagellonský ( Krakov – Budín) pocházel z Polska, původem z litevského velkoknížecího rodu Jagellonců, byl králem českým a uherským . Pečeť Vladislava II. Jagellonského

8 Vladislav II.Jagellonský
Jak se Vladislavu Jagellonskému říkalo: . Král cizinec Král dobře Král dítě Sebevědomý král

9 Víš, o které krále se jedná?
Jan Lucemburský . Král cizinec Král dítě Ludvík II. Jagellonský Sebevědomý král Přemysl Otakar II.

10 „Král Bene“ Přezdívku „král Bene“ si Vladislav údajně vysloužil za to, že šlechtě na žádosti odpovídal pouze „bene“ (tj. „dobře“). Jelikož české země se v té době nacházely v těžké situaci) – snažil se panovník dávat přednost kompromisům a neztížit si svoji pozici zbytečnými spory se šlechtou. Tou byl tím pádem velmi snadno ovladatelný. .

11 Jeho otcem byl český a uherský král Vladislav II. Jagellonský.
Ludvík II. Jagellonský Ludvík Jagellonský (1506 Budín – Moháč) byl král český a uherský (jako Ludvík II.). Jeho otcem byl český a uherský král Vladislav II. Jagellonský.

12 Nástup na trůn V době Vladislavovy smrti bylo Ludvíkovi pouhých deset let. Podle toho se mu také přezdívalo „Ludvík Dítě“. Jeho otec, který byl dlouhá léta vážně nemocný, jej však dokázal navzdory svojí vnitropolitické bezmocnosti prosadit a nechat korunovat již roku 1508 za uherského krále a o rok později také za krále českého.

13 Bitva u Moháče Bitva u Moháče se odehrála roku 1526 a byla jednou z nejdůležitéjších bitev první poloviny 16. století. Ludvík Jagellonský, král uherský a český, se v ní pokusil zastavit tureckou expanzi do nitra uherské části své říše, avšak neuspěl. V boji se zhruba dvakrát silnějším a lépe vyzbrojeným i vycvičeným protivníkem utrpěl zdrcující porážku a na útěku zahynul. Uherské vojsko bylo poraženo, rozehnáno, bojovaly už jen jeho zbytky. Král Ludvík při útěku utonul v bažinách. Na obou stranách byly ztráty skoro stejné mužů, pro uherskou armádu to znamenalo drtivou porážku.

14 Dějiny udatného českého národa
elevize.cz/ivysilan i/ dejiny-udatneho- ceskeho- naroda/ jagellonci- na-ceskem-trune/

15 Zdroje obrázků: Všechny uveřejněné odkazy [cit ]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: Klipart (volně ke stažení Microsoft Office)


Stáhnout ppt "Jagellonci Dějepis 7.ročník."

Podobné prezentace


Reklamy Google