Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL"— Transkript prezentace:

1 DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_DE04 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice 68771 Autor Mgr. Zuzana Jančová Vzdělávací oblast Společenskovědní vzdělávání Vzdělávací obor Dějepis Tematický okruh Vrcholný středověk Téma Kolonizace a vznik měst Ročník II. M Datum tvorby Anotace Materiál motivuje studenty k zájmu o historické události z dějin vrcholného středověku, usnadňuje orientaci v tématu vzniku měst a kolonizace. Žák si osvojí informace k způsobu zakládání měst, druhům měst podle vrchnosti a městským privilegiím. Metodický pokyn Prezentace je určena jako výkladový materiál, slouží k upevnění učiva. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora.

2 KOLONIZACE A VZNIK MĚST
ve vrcholném středověku

3 Kde jsme se setkali s pojmem kolonizace?
Jaký je jeho význam? Obr. č. 1

4 Ve starověkém Řecku, řecké státy kolonizovaly oblasti ve Středozemním moři (Itálie, Malá Asie, řecké ostrovy, severní Afrika) a na pobřeží Černého moře. Kolonizovat znamená osídlovat nová území.

5 Kolonizace (osídlování)
Vznik nových osad na dosud neobdělávané půdě. U nás ji dělíme na: vnitřní vnější Obr. č. 2: Pluh – dobová kresba z 12. století

6 Ad 1) Vnitřní kolonizace
12. století Obyvatelstvo proniká z nížinných oblastí v povodí řek do odlehlých, podhorských oblastí. Je podporována panovníkem a šlechtou. Proč panovník a šlechta podporovaly kolonizátory?

7 Ad 2) Vnější kolonizace Druhá etapa, probíhá od 13. století.
Značný nárůst obyvatel. Kolonizátoři přicházejí hlavně z ciziny (Bavorsko, Sasko, Porýní,…). Osídlují pohraniční oblasti. Vytvořena celistvá území, kde se mluví německy. Proč se někdy hovoří o německé kolonizaci?

8 Průběh lokace Příchozí obyvatelstvo přináší nové postupy a inovace.
Prosazuje se emfyteutické právo (zákupní, dědičné, německé) - zaručuje příchozím dědičnou držbu půdy. Kolonisty zastupoval lokátor – vyměřoval polnosti zakládané vesnice. Často se z něj následně stal rychtář (zastupoval krále).

9 Nově vzniklé vesnice často osvobozeny od svých povinností (dávky, desátky a robota) – tzv. lhoty (ze slova lhůta). ÚKOL: S pomocí internetu zjisti vesnice, které tímto způsobem vznikly.

10 Řešení: Lhota, Lhotka, Lehota, Hroznová Lhota, Ostrožská Lhota atd…

11 MĚSTSKÁ KOLONIZACE Nová města zakládána od 11. století. Nejvíce měst založeno ve 12. a 13. století. Proč bylo třeba zakládat nová města?

12 Příčiny rozvoje měst roste počet obyvatel
→ zvyšuje se poptávka po řemeslném náčiní → vzkvétá obchod → roste význam peněz

13 V čele měšťanů lokátor – řídil celou akci.
Často se stal městským rychtářem. Obr. č. 3: Kdo bude znázorněná osoba v klobouku?

14 Druhy měst podle vzniku
stará raně feudální města – př. Praha, Stará Boleslav,… u obchodních cest – př. Uherský Brod báňská (horní) města – př. Kutná Hora, Jáchymov,… na zeleném drnu – př. Uherské Hradiště

15 Co je znázorněno na obrázku?
Nápověda: Jde o báňské město. Obr. č. 4:

16 Historický model města Uherské Hradiště
Obr. č. 5

17 Co je na obrázku? O jaké město se jedná?

18 Pečeť Uherského Hradiště

19 Druhy měst podle vrchnosti
královská – podléhají přímo králi, pro něj zdroj financí a strategický bod (UB, UH). poddanská – vrchnost je šlechtic nebo církevní hodnostář (Olomouc, Brno). věnná – majetkem české královny (Hradec Králové). horní – strategický význam, patří výhradně králi. - odvádí urburu – 8. díl pro krále z těžby

20 Městská privilegia Udělována zakladatelem města, platilo se za ně.
☻právo nuceného skladu ☻právo várečné ☻právo celní ☻právo mílové ☻právo hrdelní

21 ☻právo samosprávy ☻právo městské pečeti ☻právo erbu ☻právo královské mincovny Nejstarší české městské privilegium je z roku 1213 pro Uničov. Typy městského práva: norimberské magdeburské

22 Pravidla zakládání měst
Náměstí čtvercového tvaru – trh. Zástupce města – rychtář. Plnoprávným měšťanem – vlastnictví domu.

23 Obrázky Obr. č. 1: Panthenon. [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: Obr. č. 2: Pluh – dobová kresba z konce 12. století. [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: Obr. č. 3: Scéna ze Saského zrcadla – lokátor (v klobouku) vysazuje v rámci tzv. Ostsiedlung ves (okolo 1300) . [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: Obr. č. 4: Těžba stříbra v Kutné Hoře. [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: Obr. č. 5: Středověký model Uherského Hradiště. [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: Obr. č. 6: Historická pečeť města Uherské Hradiště – [online]. [cit ]. Dostupné z WWW:

24 Literatura ČORNEJ, P., ČORNEJOVÁ, I., PARKAN, F.: Dějepis pro gymnázia a střední školy 2: Středověk a raný novověk. Praha: SPN, 2009. ŠTĚPÁNKOVÁ, Alena: Odmaturuj z dějepisu I. Brno: Didaktis, 2006.


Stáhnout ppt "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL"

Podobné prezentace


Reklamy Google