Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola a mateřská škola Bohdalov

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola a mateřská škola Bohdalov"— Transkript prezentace:

1 Základní škola a mateřská škola Bohdalov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a společnost, Dějepis ROČNÍK: 7. NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_11_2D-Západní Evropa v 16. století AUTOR: Mgr. Hana Kafková DATUM TVORBY: Březen 2014 OVĚŘENÍ: 8. dubna 2014 ANOTACE: Prezentace seznamuje žáky s nejvýznamnějšími událostmi ve Francii, Španělsku a Anglii v 16. století. Slouží k vizualizaci učiva a jako zápis do sešitu. Závěrečné úkoly upevní získané poznatky a vedou k další samostatné práci s tématem.

2 Západní Evropa v 16. století

3 Francie válka mezi katolíky a kalvinisty(=hugenoty) (igenoty)
bartolomějská noc – hromadné vraždění hugenotů na svatbě Jindřicha IV. Navarrského

4 Jindřich IV. Navarrský zavedl mezi katolíky a hugenoty náboženský smír
Obr 1

5 Španělsko Filip II. – vládl neomezeně – přísný katolík
patřilo jim bohaté Nizozemí – chtělo nezávislost, Španělé pronásledovali kalvinisty=)vypuklo povstání výsledky: sever země – nezávislé Nizozemí, jih – Belgie – patřilo dál Španělům Obr 2

6 Anglie Alžběta I. rozkvět obchodu a kultury Obr 3

7 Angličané porazili španělské loďstvo stali se námořní velmocí
Obr 4 Kapitán Francis Drake

8 Vyber správné možnosti:
1) Jak se nazývali kalvinisté ve Francii? hugenoti hugové katolíci 2) Co byla bartolomějská noc? nizozemská revoluce vraždění hugenotů na svatbě Jindřicha IV. Navarrského porážka španělské armády 3) Komu patřilo Nizozemí? Francii bylo nezávislé Španělsku 4) Proč vypuklo povstání v Nizozemí? Španělé pronásledovali kalvinisty Španělé pronásledovali katolíky Španělé pronásledovali hugenoty 5) Jak dopadlo povstání v Nizozemí? Nizozemí zůstalo Španělsku Španělsko bylo poraženo sever země – nezávislé Nizozemí, jih – Belgie – patřilo dál Španělům 6) Jaká královna vládla v Anglii v 16. století Marie I. Alžběta I. Alžběta II.

9 Řešení: 1 a, 2 b, 3 c, 4 a, 5 c, 6 b Další úkol:
Vyhledej si na příští hodinu další zajímavosti o královně Alžbětě I., o době jejího panování a o umělcích té doby.

10 Zdroje a citace: Obrázky:
AUTOR NEUVEDEN. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: BWPACH. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Kafková.


Stáhnout ppt "Základní škola a mateřská škola Bohdalov"

Podobné prezentace


Reklamy Google