Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilJosef Urban
1
SKLADOVÁNÍ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: skladování, ovoce, sklady Autor: Bc. Jana Tvrdíková Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Komenského 3, Litoměřice Anotace: výukový materiál pro podporu učiva oboru Vytvořeno: I.pololetí 2012/ dum: 97
2
CHARAKTERISTIKA Trvanlivost čerstvého ovoce se liší.
Snadno se kazí bobulové ovoce. Čerstvé ovoce se skladuje v čistých, dobře větraných prostorách na dřevěných podlážkách. Ovoce je nutné chránit před slunečním světlem, změnami teplot a před škůdci a zajistit přístup vzduchu při vrstvení obalů.
3
SKLAD OVOCE 1.
4
ČERSTVÉ OVOCE Skladuje se: dřevěných podlážkách
v čistých, dobře větraných prostorách chráněné před slunečním zářením cizími pachy, živočišnými škůdci před kolísáním teploty 2.
5
SKLADOVÁNÍ Během skladování se plody kontrolují
Odstraňují se plody napadené škůdci či chorobami, namrzlé či zapařené. Peckové, jádrové a bobulové ovoce požaduje chladírenskou teplotu, která však nesmí způsobit orosení plodů. Skořápkové ovoce vyžaduje chladné a suché prostory. 3.
6
SKLAD S UPRAVENOU ATMOSFÉROU
Úpravou atmosféry - snížení se procento kyslíku z 21 % na 3 %. Nahradí se např. oxidem uhličitým z 0,03 % na 3%. Omezí se tak napadení ovoce mikroorganismy. Ovoce kontrolovaně dozrává. Před vyskladněním je třeba pozvolna přizpůsobovat složení skladovací atmosféry běžnému složení.
7
TROPICKÉ A SUBTROPICKÉ OVOCE
Ovoce vyžaduje chladné a suché prostory. Teplota pro suché plody je 4 až 7 °C. Velmi citlivé na změny skladovacích teplot jsou banány a ananas, které vyžadují teplotu cca 14 °C. Skladuje se v tzv. zracích skladech. Dovážejí se v nezralém stavu.
8
KONTROLNÍ OTÁZKA PROČ SKLADUJEME OVOCE? Prodloužení trvanlivosti
Dozrání importovaného ovoce Snížení kazivosti ovoce Dostupnost ovoce
9
Zdroj: Hrabě, J. a kolektiv, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně 2011, ISBN:
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.