Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

SKLADOVÁNÍ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: skladování, ovoce, sklady Autor: Bc.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "SKLADOVÁNÍ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: skladování, ovoce, sklady Autor: Bc."— Transkript prezentace:

1 SKLADOVÁNÍ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: skladování, ovoce, sklady Autor: Bc. Jana Tvrdíková Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Komenského 3, Litoměřice Anotace: výukový materiál pro podporu učiva oboru Vytvořeno: I.pololetí 2012/ dum: 97

2 CHARAKTERISTIKA Trvanlivost čerstvého ovoce se liší.
Snadno se kazí bobulové ovoce. Čerstvé ovoce se skladuje v čistých, dobře větraných prostorách na dřevěných podlážkách. Ovoce je nutné chránit před slunečním světlem, změnami teplot a před škůdci a zajistit přístup vzduchu při vrstvení obalů.

3 SKLAD OVOCE 1.

4 ČERSTVÉ OVOCE Skladuje se: dřevěných podlážkách
v čistých, dobře větraných prostorách chráněné před slunečním zářením cizími pachy, živočišnými škůdci před kolísáním teploty 2.

5 SKLADOVÁNÍ Během skladování se plody kontrolují
Odstraňují se plody napadené škůdci či chorobami, namrzlé či zapařené. Peckové, jádrové a bobulové ovoce požaduje chladírenskou teplotu, která však nesmí způsobit orosení plodů. Skořápkové ovoce vyžaduje chladné a suché prostory. 3.

6 SKLAD S UPRAVENOU ATMOSFÉROU
Úpravou atmosféry - snížení se procento kyslíku z 21 % na 3 %. Nahradí se např. oxidem uhličitým z 0,03 % na 3%. Omezí se tak napadení ovoce mikroorganismy. Ovoce kontrolovaně dozrává. Před vyskladněním je třeba pozvolna přizpůsobovat složení skladovací atmosféry běžnému složení.

7 TROPICKÉ A SUBTROPICKÉ OVOCE
Ovoce vyžaduje chladné a suché prostory. Teplota pro suché plody je 4 až 7 °C. Velmi citlivé na změny skladovacích teplot jsou banány a ananas, které vyžadují teplotu cca 14 °C. Skladuje se v tzv. zracích skladech. Dovážejí se v nezralém stavu.

8 KONTROLNÍ OTÁZKA PROČ SKLADUJEME OVOCE? Prodloužení trvanlivosti
Dozrání importovaného ovoce Snížení kazivosti ovoce Dostupnost ovoce

9 Zdroj: Hrabě, J. a kolektiv, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně 2011, ISBN:


Stáhnout ppt "SKLADOVÁNÍ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: skladování, ovoce, sklady Autor: Bc."

Podobné prezentace


Reklamy Google