Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu"— Transkript prezentace:

1 Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Vzdělávání pro konkurenceschopnost č. výzvy 21, prior. osa Počáteční vzdělávání Výuková oblast: Umění a kultura Číslo materiálu: VY_12_INOVACE_52 Ročník: 9. Sada: Hudební výchova Druh: Prezentace Autor: Mgr. Sylva Ludvíková Název: Antonín Dvořák Anotace: Život a dílo klasika české hudby Datum vytvoření: Datum ověření:

2 Antonín Dvořák Klasik české hudby, který svým působením v zahraničí přispěl k jejímu věhlasu ve světě.

3 Narodil se v Nelahozevsi v rodině řezníka a hostinského
Narodil se v Nelahozevsi v rodině řezníka a hostinského. Jako prvorozený syn měl převzít živnost po otci. Ve volných chvílích hrával na housle a večer chodil s tatínkem po tancovačkách. Ve dvanácti letech byl poslán do Zlonic, aby se naučil německy. Tamější učitel rozpoznal chlapcovo nadání a zasvěcoval ho do tajů hudby. Poté šel studovat do Prahy. Úspěšně absolvoval varhanickou školu v Konviktské ulici a pak deset let hrál jako violista v kapele Karla Komzáka. V r se rozhodl, že zanechá hraní v orchestru, aby měl víc času na komponování.

4 Dvořák nejprve zkoušel štěstí v opeře
Dvořák nejprve zkoušel štěstí v opeře. První z nich, Král a uhlíř (1871), však neměla dobré libreto a nevalně dopadly i Alfréd, komická aktovka Tvrdé palice a tragická opera na polský námět Vanda. Stabat mater (1877) – plně se projevuje jeho kompoziční umění. Ve stejném roce poslal do skladatelské soutěže do Vídně dvě své symfonie: vzbudil pozornost poroty, především skladatele Johannesa Brahmse, a jako mimořádně talentovaný umělec získal pětileté stipendium.

5 Moravské dvojzpěvy a Slovanské tance – tato díla měla obrovský úspěch a Dvořák po letech úmorné práce v hudebním světě konečně prosadil. Bylo mu 37 let a za sebou měl již víc jak 55 větších skladeb. Následovala pozvání do Moskvy a do Petrohradu, v Anglii byl devětkrát. Zakladatelka konzervatoře v New Yorku mu nabídla místo ředitele. Dvořák přijal a za oceán se vypravil v r Tam vznikla jeho symfonie č. 9 e moll Z Nového světa (1893), která se stala jednou z nejslavnějších skladeb světové hudby.

6 Z Ameriky se vrátil r. 1895 a znovu se pokusil o štěstí v opeře
Z Ameriky se vrátil r a znovu se pokusil o štěstí v opeře. Roku 1898 měla premiéru opera Čert a Káča a zaznamenala úspěch, stejně jako o dva roky později Rusalka, která spolu se Smetanovou Prodanou nevěstou patří k nejslavnějším českým operám. Poslední opera Armida se zprvu setkala s nepochopením publika a byla plně doceněna až po skladatelově smrti.

7 Použité zdroje: HAŠKOVEC,V.-MÜLLER,O.-TATÍČKOVÁ,I.Galerie géniů aneb kdo byl kdo.PRAHA:ALBATROS nakladatelství, a.s.,2000.ISBN

8 Úkoly pro žáky: 1) Ve které kapele začínal mladý Dvořák hrát? 2) Co se Dvořákovi podařilo ve světě? 3) Ve kterém díle se projevilo jeho komplexní kompoziční umění? 4)Uveď názvy jeho nejslavnějších oper. 5)Které dílo vzniklo v Americe a je jedním z nejslavnějších?


Stáhnout ppt "Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu"

Podobné prezentace


Reklamy Google